İnsanlığın büyük utancı Holokostun kurbanlarını anıyoruz

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

Bugün, Yahudi Soykırımı Anma Günü’nde bu büyük insanlık utancının neden olduğu acıları paylaşıyoruz, o süreçte yaşamını yitiren milyonları hüzün ve saygıyla anıyoruz.

Sovyetler Birliği askerlerinin 1945’te Nazi kampı Auschwitz-Birkenau’dan 7 bin kişiyi özgürlüğüne kavuşturduğu gün olan 27 Ocak, 2005 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) tarafından “Holokost Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan edildi.

Her zaman hatırlanmalı!

Nazi kampının kapatılışının 77. yılı olan bugün tüm dünyada; soykırımda hayatlarını kaybeden Yahudiler şahsında faşist Nazilerin katliamına uğrayan Romanlar, Sovyet tutsaklar, engelliler, LGBTİ+’lar, Yahova Şahitleri ve muhalif milyonlarca insan anılıyor.

İnsanlık tarihi boyunca yaşanan soykırımların nedenleri ve yol açtığı facialarla yüzleşilmesiyle ancak tekrar böyle bir felaketin yaşanmaması sağlanabilir. Bu nedenle barış politikalarının yürütülmesi, nefret söylemi ve antisemitizmle mücadele bizlerin en önemli görevlerindendir.

Üzerinde yaşadığımız bu topraklarda yaşanan katliamlar ve soykırımlar kabul edilmeli; katliama uğratılan halklar ve mağdur edilen inançlardan özür dilenmelidir. Adalet arayışlarında sorumluları ve failleri işaret etmek, yaşatılan tarifsiz acıların yarattığı tahribata merhem olabilmek için atılması gereken ilk adımdır.

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı