İnsanlık tarihinin büyük utancı olan Sabra ve Şatilla Katliamı ile yüzleşilmelidir

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

39 yıl önce bugün, 16 Eylül 1982’de Batı Beyrut’ta Filistinli mültecilerin kaldığı Sabra ve Şatilla kamplarına İsrail yanlısı Falanjistler saldırdı. İsrail’in kurduğu Güney Lübnan Ordusu’nun, yine İsrail’in aktif desteğiyle gerçekleştirdiği saldırıda yaklaşık 3.500 sivil insan katledildi. 14 Eylül’de gerçekleşen Lübnan Cumhurbaşkanı Beşir Cemayil’in suikastını gerekçe göstererek yapılan bu saldırı, Filistin halkına yapılmış en büyük sivil katliamlardan biri olarak tarihin karanlık sayfalarına yazıldı.

Filistinlilerin yanı sıra kampta bulunan çok sayıda Lübnanlı yoksulun da katledildiği Sabra ve Şatilla Katliamı uluslararası kamuoyunda ciddi infiale yol açsa da bugüne kadar bu katliamla gerçek bir yüzleşme sağlanmadı, mahkemeler büyük bir cezasızlıkla sonuçlandı. Katliamda bireysel sorumluluğu olduğu iddia edilen ve “savaş suçu” işlemekle suçlanan dönemin İsrail Savunma Bakanı Ariel Şaron 2001’de başbakan olarak adeta ödüllendirildi. Uluslararası mahkemelerde hiçbir sorumludan katliamın hesabı sorulmadı. 

Ulusların kaderini tayin etme hakkını savunan partimiz HDP; İsrail’i dayatma, işgal ve savaş politikaları yerine BM’nin ‘‘İsrail’in 1967’de işgal ettiği topraklardan geri çekilmesi’’ ve ‘‘göçe zorlanan Filistinlilerin vatanına dönmesi’’ kararlarını uygulamaya, Filistin halkını dinlemeye, Filistin davasının çözümüne ve bölgede adil bir barışın kurulmasına katkı yapmaya çağırır.

Bizler başta Filistin halkı olmak üzere bölgenin kadim halkları olan Arap, Kürt, Türk, Acem, Ermeni, Süryani, Keldani ve diğer tüm halkların mücadelesi ve geliştireceği dayanışmayla ancak bölge barışının kurulacağına inanıyoruz. 

39. yılında Sabra ve Şatilla Katliamını kınıyor ve katliamda yaşamını yitirenleri hüzünle anıyoruz. Mazlum Filistin halkının haklı ve meşru davasıyla dayanışmaya devam edeceğimizi bu vesile ile tekrarlıyoruz.

Tülay Hatimoğulları;
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
16 Eylül 2021