
IPU (Parlamentolararası Birlik) “Milletvekillerinin susturulması çabalarından endişeliyiz” başlığı ile 8 Şubat 2017 tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye dahil dünya genelinde milletvekillerine yönelen insan hakları ihlalleri ve parlamento dokunulmazlığına saygı gösterilmemesi konularındaki endişelerini dile getirdi.
2017 yılı Ocak ayı oturumu sırasında IPU Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi’nin 16 ülkeden 227 milletvekili davasıyla ilgili kararlar aldığı belirtilen açıklamada, karar alınan 100'ü aşkın milletvekilinin sadece üç ülkeden, Malezya, Nikaragua ve Türkiye’den olduğuna dikkat çekildi.
Komite'nin Türkiye'den 60'a yakın milletvekilinin dosyasını ele aldığı ve bu milletvekillerinden 55'inin HDP’den olduğu; HDP milletvekillerinin Mayıs 2016'da kaldırılan parlamento dokunulmazlığı nedeniyle hali hazırda 500'den fazla terör ve kriminal suçlamayla soruşturulduğu bilgisi verildi.
IPU açıklamasında, Türkiye’deki tutuklu milletvekillerinin durumları hakkında ciddi endişe duyduğunu ifade etti ve Türkiye yasalarının da tutuksuz yargılamaya izin verdiğine dikkat çekerek, derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulundu. Milletvekillerinin barışçıl siyasi açıklamaları ve faaliyetleri nedeniyle kovuşturmaya tabi tutuldukları; dolayısıyla toplanma ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin meşru haklarının ihlal edildiği iddialarını göz önünde bulunduran IPU Komitesi, vekiller hakkındaki davaların delilleri hakkında Türkiyeli yetkililerden ek bilgi talep edildiğini belirtti.
Komite ayrıca mevcut tutukluluk hallerinin, milletvekillerinin Kürt illerindeki gergin ve kırılgan durumun iyileştirilmesi de dahil olmak üzere, parlamento sorumluluklarını yerine getirmelerinin engellediği yönündeki endişelerini de yineledi.
IPU, açıklamasında Komite'nin tutuklu parlamenterler ile istişarelerde bulunmak da dahil, durumu daha iyi anlamak üzere Türkiye'ye bir heyet göndermeye karar verdiğini belirtti.
NOT: Parlamentolararası Birlik (IPU), devletlerin parlamentolarından oluşan uluslararası bir örgüttür. 1889'da kurulan ve bir nevi BM Parlamentosu olma özelliğini taşıyan örgüt, kendisini barışın korunması için siyasi diyalog ve somut adımlarla olumlu demokratik değişime yönlendirmeye çalışan bir oluşum olarak tanımlamaktadır.
Kaynak: www.ipu.org/press-e/pressrelease201702081.htm