Irak’ın tüm sorumlu kesimlerine çağrıda bulunuyoruz: Şengal’de askeri güç gösterisi yerine diyalog yolunu seçin

Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcülerimiz Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy'un açıklaması:

20 Nisan akşam saatlerinden itibaren Şengal’de bulunan Gir Zerik Köyü ve çevresine Irak ordusunun askeri birlikler yığdığına ilişkin haberleri yakından takip etmekteyiz.

Irak Hükümeti ve Bölgesel Yönetime bağlı güçlerin 2014’te Şengal halkını IŞİD’in soykırımına uğramasına yol açan kaçışlarının travması halen orta yerde dururken, yeni bir askeri müdahalede bulunmanın yaratabileceği tahribatlar hakkında Eş Genel Başkanlarımız adına 26 Kasım 2020 tarihinde Irak Cumhurbaşkanı Sayın Berhem Salih’e ve Irak Başbakanı Sayın Mustafa El-Kazımi’ye bir mektup sunmuştuk.

HDP olarak, 74 fermanın mağduru olan Şengal’deki Êzidî halkının kendi güvenliğini sağlayabilme hakkını destekliyoruz. Irak’ın bütünlüğüne herhangi bir tehdit içermeyen öz savunma hakkı halen tehditlerle karşı karşıya bulunan Êzidîler için bir sigortadır ve herkesin bu meşru hakka saygı göstermesini bekliyoruz.

Irak Anayasasına göre halen tartışmalı bölgelerden biri olan Şengal’in geleceğine Şengal halkının karar vereceğini dikkate alarak, bu bölgeye yönelik askeri müdahalelerin Irak’ın toplumsal ve siyasal istikrarını olumsuz etkileyeceği açıktır.

Şengal’de askeri güç gösterileri yapmak yerine diyalog ve müzakere ile sorunların çözümüne daha fazla çaba gösterilmesi için herhangi bir ayrım yapmaksızın Irak’ın tüm sorumlu kesimlerine açık çağrıda bulunuyor; Şengal halkının başta kendisini savunma olmak üzere tüm demokratik haklarının garanti altına alınması için tüm tarafları sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Feleknas Uca & Hişyar Özsoy
HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri
20 Nisan 2021