Bitlis Milletvekilimiz Mizgin Irgat, Bitlis Valiliği’nin yazılı açıklama ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrinde çalışmak üzere 10 bin er ve uzman erbaş alımına ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergenin gerekçesi şöyle:
İki ayı aşan bir süredir başta Silvan, Cizre, Sur ve Nusaybin olmak üzere bir çok yerde hukuka aykırı yöntemlerle sürdürülen sokağa çıkma yasakları ve eş zamanlı olarak güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet yöntemleri sonucunda çok sayıda sivil yurttaş hayatını kaybetmiş, yerleşim yerlerindeki halk, temel insani ihtiyaçlarından dahi mahrum bırakılmıştır. Bu hukuksuz uygulamalar halen devam ederken geçtiğimiz gün Bitlis Valiliği, yaptığı yazılı açıklama ile Bitlis’te Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrinde çalışmak üzere 10 bin sözleşmeli er ve uzman erbaş alımı yapılacağını duyurmuştur.
Bitlis ilinin, Kürt sorunundan kaynaklı uzun yıllar güvenlik güçlerinin fiili ve psikolojik baskısı altında yaşayan bir kent olduğu kamuoyunun malumudur. Kürt sorunun çözümsüz bırakılması nedeniyle yaşanan savaşta Bitlis en fazla etkilenen kentler arasında yer alırken, dışarıya net göç vermiş, işsizliğin ve yoksulluğun en yüksek olduğu kentler arasındadır. Kamu ve özel yatırım oranlarının oldukça sınırlı olduğu, her geçen gün işsizliğin ve yoksulluğun derinleşerek arttığı Bitlis’te. işsiz gençlerin “paralı asker” haline getirilmeye çalışılması ve yüksek maaş vaatleriyle bunun teşvik edilmesi, yürütülen savaş politikalarını daha da derinleştireceği yönünde kamuoyu kaygısını kat be kat arttırmıştır.
Kürt sorununu devlet zoru yöntemiyle ortadan kaldırmaya dönük politikalar 1990’lı yıllarda denenmiş ve geriye daha da katmerlenmiş politik ve sosyal sorunlar ortaya çıkmıştır. Bitlisli gençlerin kendi memleketlerinde savaşmalarına yön veren bu tür devlet politikaları gerçek anlamada akraba olan insanları karşı karşıya getirip savaştıracak bir uygulama anlamındadır. Bu tür politikaların, 30 yılı aşan savaş sonrasında ortaya çıkan toplumsal travmaları daha da derinleştirmesi ve Kürt sorununu daha da boyutlandırması toplumsal kaygıların başında gelmektedir.
Bu bağlamda;
-
1
Bitlis’te 10 bin sözleşmeli er ve erbaş alımını gerekli kılan sebepler nelerdir?
-
2
Bitlis’te hali hazırda görev yapmakta olan güvenlik gücü sayısı ne kadardır? Bu güvenlik güçlerinin ne kadarı sözleşmeli personel statüsündedir?
-
3
Son 3 yıl içinde Türkiye genelinde güvenlik güçlerine dahil edilen sözleşmeli er ve erbaş sayısı nedir ve bunların kaçı Bitlis’ten alınmıştır?
-
4
Bitlisli gençlerin sözleşmeli er ve erbaş olarak alınmaları, aynı zamanda bu kişilerin doğal olarak sürmekte olan savaşa dahil olmaları anlamına da gelmektedir. Savaş koşullarında karşı karşıya gelecek olanların, akraba ve ortak tarihsel ve kültürel geçmişe sahip oldukları gerçeği tüm kamuoyunca da bilinmekte iken bu durumun ortaya çıkaracağı toplumsal travmaların neler olacağı ve çözüm yollarına ilişkin her hangi bilimsel bir çalışmanız mevcut mudur?
-
5
Bitlis’e son 3 yılda yapılan kamu yatırımlarının fonksiyonel olarak dağılımı nedir?
-
6
Bitlis’te işsizlik ve yoksulluğu azaltmaya yönelik olarak gerçekleştirmiş olduğunuz projeler var mıdır, var ise bu projelerin sonuçları nelerdir?
-
7
10 bin er ve erbaş alımının kamuya maliyeti nedir?
-
8
Kürt sorununa yaklaşımda güvenlikçi yöntem ve uygulamaların dışında hükümetinizin herhangi bir çalışması söz konusu mudur?