
Bitlis Milletvekilimiz Mızgin Irgat'ın Meclis Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşma:
Olağanüstü dönemlerde, darbe dönemlerinde yapılan anayasaların ne kadar sancılı olduğunu hepimiz yaşayarak öğrendik. 1982 Anayasası'nın büyük bir oranla kabul edilmesi, yasanın meşru olduğu anlamına gelmemektedir. O günden bugüne yüzlerce sorunu bünyesinde barındıran, ruhunda özgürlüğü barındırmayan darbe anayasasından çok acılar çektik, çekmeye devam ediyoruz.
Hiç denenmemiş bu sistemde ısrar neden?
Farklı toplumsal kesimlerin demokratik taleplerinin görülmediği, toplumsal sorunların derinleştiği, parlamenter sistemin eksik, aksak yanlarını tamamlama yerine dünyada bir benzeri olmayan, hiç denenmemiş bu sistemin, rejim değişikliğinin getirilmesinin nedeni nedir? Parlamenter sistemi çok mu iyi işletiyordunuz? Kaç dönemdir, bizim de bir buçuk yılına şahit olduğumuz Meclis çalışmasında istediğiniz tüm yasaları zaten buradan yasalaştırıp geçirdiniz, yapmak istediğiniz her şeyi zaten yaptınız, fiilî anlamda başkanlığı zaten yürüttünüz. Bu ihtiyaç neden doğdu?
Sancıları Meclis'teki şiddetle kendini ele verdi
Şu andaki bu sistem değişikliği Alevileri, kadınları, Kürtleri, toplumun tüm kesimlerini içerisinde barındırmıyor. Meşru bir tartışma ortamından geçirilmeyen bu değişiklik dayatmasını anlamıyoruz. Bunun sancıları buradaki şiddet görüntüleriyle kendisini ele veriyor aslında. Bu yüzden hepinizin "hayır" demesini bekliyorum.
19 Ocak 2017