İş ve Aş Buluşmalarımız Artvinde sürüyor

İş ve Aş Buluşmalarımız Artvin Hopa’da devam ediyor. Hopa'da toplumun farklı kesimleriyle bir araya gelen heyetimiz, halkın sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini aktardı. Bir araya gelinen tüm kesimlerin ortak problemi güvencesizlik, yoksulluk ve ödenemeyen borçlar oldu. Karadeniz'in gündeminde sermaye ve rant uğruna gerçekleştirilen ekolojik yıkımlar da vardı. 

"Kurtuluş inşaat ekonomisinde değil, çay üreticisinin sorunları çözülsün"

Buluşmaların startı Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan ve Ekoloji Komisyonu Eş Sözcümüz Menekşe Kızıldere tarafından yapılan basın toplantısı ile verilmişti. Basın toplantısının ardından Hopa Sanayi ve Ticaret Odası'nı ziyaret eden heyetimiz; inşaat sektörü, çay üretimi, nakliyecilik ve uluslararası ticaret gibi alanlardaki sorunları dinledi. Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, inşaat sektöründe yaşanan zorlu sürecin zannedildiği gibi 2019’da kalmadığını, devam etmekte olduğunu söyledi ve hükümetin gerekli adımları hızla atması gerektiğini vurgulayarak “Kurtuluş inşaat ekonomisinde değil” dedi. Çay üretimi ve ticaretinde yaşanan sorunları da dile getiren oda yönetimi, çay üretimindeki tarım desteklerinin yetersiz olduğunu, açıklanan fiyatlar nedeniyle çay üreticilerinin ellerinde kalan çayları çok ucuza özel sektöre satmak zorunda kaldığını ifade etti. Çay ihracatında lojistik ve nakliyeye dönük sorunların da konuşulduğu ziyarette, yabancı aracıların çeşitli cezalardan muaf tutulduğu, Türkiyeli satıcıya ise kotalı geçiş belgesi, köprü, otoban, tonaj sınırı cezalarının kesildiği ifade edildi.  

500 esnaftan 400'ü destek alamadı: "Pandemiden ölmesek, açlıktan öleceğiz"

Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan, Ekonomi Komisyonu üyesi milletvekilimiz Erol Katırcıoğlu, Ekoloji Komisyonu Sözcümüz Menekşe Kızıldere’den oluşan heyet, Hopa Esnaf Odası’nı da ziyaret ederek Karadeniz esnafının sorunlarını dinledi. Esnaf, “Pandemide kiramızı, kredi borçlarımızı, BAĞ-KUR primlerimizi ödeyemedik. Devlet bir de bize cezalar keserek borcumuza borç ekledi. Pandeminin sorumlusu esnafmış gibi davranılıyor” diyerek sorunlarını anlattı. Bu süreçte kahvehane işletenlerin en çok sıkıntı yaşayan esnaf gruplarından olduğunu vurgulayan Esnaf Odası Yönetim Kurulu temsilcileri, Esnaf Kredi Kooperatiflerinden alınan kredilerin faizsiz ötelenmesi ve esnafa sicil affı getirilmesi gerektiğini ifade etti. Hopa Esnaf Odası Yönetim Kurulu temsilcileri, 500 esnaftan 400’ünün hiçbir destek almadığını, esnafın; “Zaten pandemiden ölmesem, açlıktan öleceğim. Bir daha kapat derlerse kapatmayacağım” dediğini belirtti.

"AKP’nin Ankara’da düzenlediği son kongre ile Ankara’ya adeta Covid bombası atılmıştır"

Eğitim-Sen, SES, TÜMBEL-SEN ve DİSK’le ortak bir buluşma gerçekleştiren heyetimiz, kamudaki ve eğitim ve sağlık alanındaki sorunları dinledi. Eğitim-Sen Yürütme Kurulu üyelerini temsilen konuşan Zeliha Yıldırım, eğitim politikalarının pandemi koşullarında, eğitimcilerin ve öğrencilerin haklarını korumakta yetersiz kaldığını, eğitimde bir yılın kaybolduğunu belirtti. Öğretmenler ve memurlardan önce Sağlık Bakanı’nın aşı olmasını eleştirdiklerini söyleyen Eğitim-Sen temsilcileri, "Bu süreçte öğretmene, hak ettiği maaşı çok gören iktidar, aşıyı da çok gördü, pandemi döneminde öğretmenlerin iş yükü tarifsiz biçimde arttı buna rağmen toplumda öğretmenlerin yatarak para kazandığı algısı yaratılıyor. Uzaktan eğitim sorunlarla yürütüldü, interneti ve bilgisayarı olmayan öğrenci sayısı Eğitim Bakanlığının belirttiğinden kat be kat fazla" diyerek sorunları sıraladı. Sağlık alanındaki sorunları aktaran SES Eşbaşkanı Serhan Safatlı, "Pandeminin başından bugüne SES ve TTB olarak pandemi kurullarına alınmadık, halkın sağlığı değil sermayenin çıkarı gözetiliyor, pandeminin kontrolden çıkmasının sebebi yanlış politikalar ve Rize’den Samsun’a kadar yapılan kongrelerdir. AKP’nin Ankara’da düzenlediği son kongre ile ‘Ankara’ya adeta Covid bombası atılmıştır’ dedi.

Emekliler: Diğer ülkelerdeki emekliler hobi edinirken, biz hala ekmek derdindeyiz

Ekonomi Komisyonu üyesi milletvekilimiz Erol Katırcıoğlu ve Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Şaziye Köse ile bir araya gelen Emekliler Sendikası temsilcileri, "Emekli maaşları geçinmeye yetmiyor, diğer ülkelerdeki emekliler hobi edinirken, biz hala ekmek derdindeyiz, bu nedenle iş arıyoruz" dedi. "Emekli yurttaşlar kendileri geçinemezken bir de işsiz kalan çocuklarına, torunlarına bakmaya çalışıyor. Bu düzene sessiz kalmayanlar ses çıkardıkça otoriter yönetimin baskısı altında kalıyor" diyerek, partimizin tüm Türkiye’yi kapsayan İş ve Aş Buluşmalarını desteklediklerini belirtti.

İnsanların, emeğin ve doğanın sömürülmesine karşı birleşik mücadeleyi sürdüreceğiz

Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcümüz Menekşe Kızıldere ve Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan’dan oluşan heyetimiz, Karadeniz’in ekoloji ihtilafları üzerine bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında konuşan Sönmez, "Karadeniz, maden şirketleri ve sermaye tarafından talan ediliyor, ekoloji tahribat altında" dedi. Sermaye uğruna halkın kabul etmediği projelerin gerçekleştirilmek istendiğini belirten Sönmez, HDP’nin, Cerattepe’deki maden projelerine karşı olduğunu ve siyanür havuzlarına karşı uzun zamandır mücadele eden Murgul halkının yanında olduğunu belirtti. Derelerin doğal akışına HES projeleriyle müdahale edildiğini, Karadeniz sahil yolu dolgusuyla kentlerle deniz arasına adeta barikat çekildiğini belirten Sönmez, "Dolgu projesi kapsamında yapılan taş ocaklarıyla köyler cehenneme döndürülmek isteniyor, çok yoğun yağış alan bölgede sahil dolguları sele sebep oluyor" dedi.

Son olarak, “Metin Lokumcu Hopa halkının direnişinin sembolüdür” diyerek 21 Nisan’da gerçekleşecek olan Metin Lokumcu duruşmasına çağrı yapan Sönmez, “İnsanların, emeğin ve doğanın sömürülmesine karşı birleşik mücadeleyi sürdüreceğiz” mesajını iletti.

İş ve Aş Buluşmalarımız yarın da devam edecek. 

25 Mart 2021