İslam’da Emek, Barış ve Adalet Buluşması: Din, iman, Sakarya diyerek Kürtlerin başına bomba yağdırıyorlar

Halklar ve İnançlar Komisyonumuz bünyesinde çalışma yürüten İslam Masası'nın başlattığı İslam’da Emek, Barış ve Adalet kampanyasının 3’üncüsü Muş’ta gerçekleştirildi. Buluşmaya, Komisyon Eş Sözcümüz Diba Keskin, Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, Prof. Nurettin Turgay, din alimi Erhan Çakmak konuşmacı olarak katıldı. Buluşmaya ayrıca Muş Milletvekilimiz Şevin Coşkun, ilçe yöneticilerimiz, Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il, ilçe yöneticileri, kimi STK temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. 

Buluşmada konuşan ve İslam Masası’nın neden kurulduğuna işaret eden Diba Keskin, Emek, Barış ve Adalet’in bugün çok önemli ve acil bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Keskin ayrıca kadınların toplumda söz hakkı sahibi olmasının da mücadele sonucu olduğunu belirterek, salondaki erkeklere hitaben “kusura bakmayın mikrofon önce sizdeydi şimdi bize geçti” diye konuştu. Keskin ayrıca Halklar ve İnançlar Komisyonunun 11 ilde örgütlendiğini ve çalışma yürüttüğünü, kampanyayı da mümkün olduğu kadar genişleterek sürdüreceklerini söyledi. Keskin, “Kürt alimlerinin hayatını Kürtçe anlatıyoruz. Çocuklarımızı Kürtçe’den ve kültüründen uzak yetiştirirsek kör bir nesil yetiştiririz” dedi.  

Kadınlar üzerindeki baskı Kürt toplumunu geriye çekiyor

İslam’da kadının yerine anlatan Keskin, artık dönemin değiştiğini belirterek kadınların da İslam hakkında söz sahibi olduğunu söyledi. Kadınların Hz. Muhammed dönemindeki önemini anlatan Keskin, “Nasıl oldu da kadınları toplumdan, camiden uzaklaştırdık. Artık kadınlar saç teli göründüğü için öldürülüyor. Niye kadının saçı, sözü yasaklandı? Adalet diyorsak sadece erkekler için demiyoruz, yoksullar için demiyoruz. Herkes için adalet diyoruz, toplumun yarısı kadınlardan oluşuyor fakat toplum sadece erkek üzerinden devam ediyor. Kuran ayetleri sadece erkeklere inmedi, insanlara indi. Kadınları ne zaman dört duvar arasına çektiğimizde, kadınlara ‘Kocanız sizi dövebilir. Eşleriniz size sadece yemek vermek zorunda’ dediğimizde kadınları körleştirdik. Erkeklerin bu tavrı kadınları ve Kürt toplumunu geriye çekti” diye konuştu. 

‘Benim inancımı, kültürümü kabul etmeyeni ben de Müslüman olarak kabul etmiyorum’

Din alimi insanı Erhan Çakmak ve Nurettin Turgay da kampanyanın önemine işaret etti. Çakmak, “Kuran ayetlerini yerine getiriyoruz, zalimlerden korkmuyoruz. Zalimler istediği kadar kılıçlarını kafamızın üzerinde sallandırsın, ama biz korkmayacağız. Adalet için insanların mücadele etmesi gerekiyor. Adalet evden başlar ve topluma yayılır. Evlerimizden başlayan adalet topluma yayılır” diye konuştu. Turgay ise ayetlerin anlaşılmadığını belirterek, “Allah size ahlakı, adaleti öğütlüyor. Kuran’ın özeti budur. Adaletin olmadığı yerde İslam da Kuran da olmaz. Allah herkese hak, hukuk ve adaleti emrediyor. Bütün peygamberler adaleti sağlamak için mücadele etti. Benim inancımı, dinimi, kültürümü kabul etmeyeni Müslüman olarak ben de kabul etmiyorum. Ne Kürt çocuğu ne Türk çocuğu öldürülsün. Kuran’da da ‘İnsanları öldürmeyin’ der, gelin insanların öldürülmemesi için birlikte mücadele edelim” diye konuştu. 

Biz insanlara İslamiyeti anlatınca rahatsız olanlar var

Gergerlioğlu ise dinin zulüm aracına dönüştürülmek istendiğini belirterek, “Biz buna müsaade etmeyeceğiz. HDP olarak bir çalışma başlattık, İslam'da adalet, barış ve emeği ortaya çıkarmak için uğraşıyoruz ve bunların maskelerini indireceğiz. İslam’ı anlatıyoruz fakat bundan rahatsız olanlar var. Muş Valiliği bu panelin duyurulmasına engel olmak için çalışıyor. Valinin derdi nedir? Herhalde AKP Muş Milletvekili adayı olmayı umuyor ama şimdiden söyleyeyim biz buradaki 3 vekilliği de alacağız” dedi. 

Rojava’ya yönelik saldırılara değinen Gergerlioğlu, “Din iman, Sakarya diyerek Kürtlerin başına bombalar yağdırıyorlar. İstiklal’de bir bomba patladı, Kürtlerin başına bin bomba yağdı. Herkes olayla Kürtlerin ilgisinin olmadığını biliyor. Zaten ifadelerde de diyorlar ama bir film çevriliyor. Biz bu filmi biliyoruz. Daha önce de Gar Katliamını biliyoruz. O zaman aklımızla dalga geçer gibi açıklama yapılıyor ve buna inanmamızı bekliyorlar. Daha önce bu olayın ses kayıtları medyaya yansıdı, dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan, ‘Suriye’ye 4 adam gönderirim 8 füze sallarım’ demişti. Şimdi olan budur?” dedi.

22 Kasım 2022