İstanbul'un birçok ilçesinde HDP'liler rüşvet ve yolsuzluklara karşı tepkilerini ortaya koymak için sokaklara çıktı.

BEŞİKTAŞ

HDP Beşiktaş İlçe Örgütü üyeleri Beşiktaş'taki Kartal Meydanı'nda bir araya geldi. "Haramilerin saltanatını yıkacağız, halkın iktidarını kuracağız" yazılı pankartının açan HDP'liler sık sık, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Her yer Taksim her yer direniş", "Her yer yolsuzluk her yer rüşvet" sloganları attı. Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasındaki ses kaydının dinletildiği etkinlikte basına açıklamayı HDK üyesi Harun Ercan yaptı. "Yeni OHAL yasalarına, yolsuzluklara karşı özgürlüklerimiz için eyleme" diyen Ercan, Başbakan Erdoğan ve hükümetinin meşruiyetini yitirdiğini söyledi. AKP'nin halkların barış umudunu istismar ettiğini dile getiren Ercan, "Gülen Cemaati'yle devlet aygıtları ve kamu kaynaklarının kontrolü üzerinde yoğunlaşan iktidar kavgası, hükümeti, yurttaşların hak ve özgürlüklerini ağır bir baskı altına sokan bir tek adam diktatörlüğüne yöneltiyor. İnternet yasası, HSYK yasası ve MİT yasası ülkemizde yeni bir OHAL düzeni tesis ediyor" dedi. Türkiye'nin çözümsüz olmadığını belirten Ercan, "Demokratik çıkış yolu hükümetin istifası, seçim ve siyasi partiler yasasının değişmesi ve yüzde 10 seçim barajı kaldırılarak seçime gidilmesidir. HDP, hükümeti, kendisiyle birlikte Türkiye'yi de çıkmaza sürüklemek yerine, halkın vicdanına kulak vererek istifaya, parlamentoyu da erken seçim kararı almaya çağırır" diye konuştu. HDP'nin 30 Mart yerel seçimlerine de erken genel seçime de hazır olduğunu belirten Ercan, "Bütün yurttaşlarımızı her yerde yolsuzluklardan ve hukuksuzluklardan hesap sormaya, halkların barışını, demokrasiyi ve eşitliği kurmak adaleti sağlamak için mücadele etmeye çağırıyoruz" dedi.

BEYOĞLU

Yolsuzluk protestosu eylemi Taksim'de Gezi Parkı'nın kapatılması ve yoğun polis önlemleri ile gerçekleşti. HDP Beyoğlu İlçe Örgütü, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçen telefon konuşmasını ve yolsuzluğu protesto etmek için Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Paralel hırsızlar çöpe!" pankartı açan HDP üyeleri, "Hükümet yıkılsın Tayyip altında kalsın", "Her yer rüşvet her yer yolsuzluk" sloganları attı. Eyleme HDP Beyoğlu Belediye Eşbaşkan adayları Seyhan Alma ve Korhan Gümüş de katıldı. Açıklamayı Songül Oktar yaptı. Oktar, "Gülen Cemaati'yle devlet aygıtları ve kamu kaynaklarının kontrolü üzerine yoğunlaşan iktidar kavgası kadar halkın kabaran muhalefetinden de kapıldığı korku ve vehimler hükümeti yurttaşların hak ve özgürlüklerini ağır bir baskı altına sokan bir tek adam diktatörlüğüne yöneltiyor" dedi. Başbakan ve aile fertlerinin başta olmak üzere AKP hükümetinin, yolsuzluğa adı karışan bakan ve yöneticilerinin haklarındaki soruşturmalar aklanıncaya kadar görevden çekilmeleri gerektiğini belirten Oktar, "Türkiye çözümsüz değildir. Demokratik çözüm yolu hükümetin istifası seçim yasasının demokratikleşmesi ve barajsız seçime gidilmesidir" dedi. Oktar, Türkiye'nin erken seçime de yerel seçim gibi hazır olduğunu dile getirerek, Türkiye halkını adaleti kurmaya çağırdı. HDP Beyoğlu Belediye Eşbaşkan adayı Korhan Gümüş ise "Yolsuzluğu ancak hükümetin istifası engelleyebilir. Oyunuzu HDP'ye verin" dedi. Açıklama sloganlarla sona erdi.

ŞİŞLİ

HDP Şişli İlçe Örgütü üyeleri yolsuzluklara karşı Mecidiyeköy Metro çıkışında toplandı. "Al birini vur ötekine oylar HDP'ye" yazılı pankartı açan HDP'lilere HDP'nin Şişli Belediye Eşbaşkan adayları Ayşe Berktay ve Kenan Yenice de destek verdi. Mecidiyeköy'deki Cevahir AVM'ye doğru yürüyüşe geçen kitle, "Oyları bölme oylar HDP'ye", "Çal çal nereye kadar yetti artık buraya kadar", "Yolsuzluğa karşıysan Ayşe Berktay'a, ırkçılığa karşıysan Ayşe Berktay" sloganlarını attı. Yürüyüşün ardından basın açıklamasını HDP'nin Şişli Belediye Eşbaşkan adayı Ayşe Berktay yaptı. Berktay, AKP hükümetinin yaptığı yolsuzlukların ayyuka çıktığını ifade ederek, "Gülen Cemaati'yle devlet aygıtları ve kamu kaynaklarının kontrolü üzerinde yoğunlaşan iktidar kavgası, hükümeti, yurttaşların hak ve özgürlüklerini ağır bir baskı altına sokan bir tek adam diktatörlüğüne yöneltiyor. İnternet yasası, HSYK yasası ve MİT yasası ülkemizde yeni bir OHAL düzeni tesis ediyor" diye konuştu. Berktay açıklamanın sonunda HDP'nin hükümeti istifaya çağırdığını söyledi.

Öte yandan Sancaktepe, Bahçelievler, Esenyurt'ta da HDP ilçe örgütleri tarafından yapılan basın açıklamaları ile yolsuzluk ve rüşvet skandalları protesto edildi.

01.03.2014