Kadın Meclisimiz 25 Kasım’da sokaklarda: Kadınların özgürlük yürüyüşü tek adam sarayını yıkacaktır

Kadın Meclisimiz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz” sloganıyla sokaklardaydı. Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Bingöl, Urfa gibi pek çok merkezde eylemler düzenleyen Kadın Meclisimiz, akşam saatlerinde İstanbul, İzmir, Mersin, Ankara, Adana ve daha pek çok yerde yapılacak olan eylem ve etkinliklere katılacak.

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran Mardin, Parti Sözcümüz Ebru Günay Batman’daki etkinliklere katıldı.

Deniz Poyraz yoldaşımızın doğduğu Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Tavuklu köyündeki yürüyüşü Pero Dündar, yöneticilerimiz ile birlikte çok sayıda katıldı. Burada “Jin jiyan azadî”, “Şehît namirin” sloganları atan kadınlar adına konuşan Ayşe Acar Başaran, şunları söyledi:

Kujerê jinan di parêzin jinên ku jiyana xwe diparêze in bi cezayê giran ceza dikin

Îro em li merdinê li gundê hevala xwe Denîz Poyraz in. 61 sal ewil 3 jin li hemberî diktotariyê serî hildan hatin qetilkirin. 61 şunda îro li Tirkiyeyê û Rojhilata Navîn feraseta diktatoriyê didome û hevala me ya Denîz Poyraz ji aliyê vê ferasetê hate qetilkirin. Li parisê Sakineyan, li Şirnex Sêveyan li Rojava Hevrîn Xelef ji aliyê heman feraseta merane ve hatin kirin. Ev feraset jinê hedefa yekemîn dibîne, bedana jinê dike qada şer. Destdirêj, tecawiz û tundiyê wekî rêbaza şerê taybet bi kartîne. Îro jin tên qetilkirin, di 11 mehan de 185 jin bi destê mêran hatine qetilkirin. Suçdar ne tenê ew mêrin ku jinan qetilkirine. Desthilatdar, dadger piştgirî didin van kûjeran. Jin dema jiyana xwe di parêzin bi 10 salan tên cezakirin, dema mêr êrişê jinan dikin ji aliyê îktidarê ve tên parastin. Jinek dema ku jiyana xwe parast 15 sal ceza xwar. Ayşe Gokkan ji ber ku rêxistin pêk anî 30 sal ceza lê hat birin.

Dibêjin me jiyanek ji we re ava kiriye bi wî jiyanê qayil bibin. Di nav malbetê de bibin dayik û xwişk lê jiyana xwe neparêz in. Dibêjin ku hun vê bikin em ê we rehîn bigrin. Wekî Figen Yuksekdag, Aysel Tugluk, Aysel Tugluk, Gultan Kişanak û hemû wekî din. Dema ku şer destpêkirin êrişê jinan kirin. Dizanin ku jin, kurd û HDP li pêşiya wan asteng e.

Kujerê Denîz Poyraz ev pergal û îktidar e

Her roj şer bi pêş dixin û bi çavkaniyên civakê vê şerê dimeşîn in. Ev yek gel xizan dike, pereyê Tirkiyeyê biqîmet dibe. Dibêjin bekaya welat lê ev bekaya Erdogan û Bahçeliye. Me bernameyek li darxist em çûn 18 bajaran û me dît ku jin û gel di nav xizaniyê de ye. Ji jinan re gel re dibêjin xizanî ji wan re dewlemendî, qesr.

Em li hemberî êrişan serî natewin in, hunê hesap bidin

Li hemberî xizaniya û êrişên li hemberî jinan em li her derê ne. Denîz Poyraz ne kesek ji rêzê ye. Ev qetliam ji aliyê îktidarê ve hate plansazkirin. Berbirsiyarê vê kuştinê hîn li ser kar e, Suleyman Soylu û yên din li ser kar in. Ev peyam ji hemû jinan re ji me re bû. Gotin li hemberî me dernekevin. Jinê kurd li hemberî vê yekê wekî jina li Wanê got em serî danaynin. Em serî natewîn in, jin dê têkoşîn bikin, dê berxwebidin. Hunê hesap bidin. Yê serkeftin ya jinan be, ev faşist dê bi tifaqa jinan têk biçin. Em di kesayeta Denîz Poyraz de jinên ku hatine qetilkirin bibîr tinin.

Ebru Günay: Bu toplumun yarısı olan biz kadınlar bu iktidarın diz çöktüremedikleriyiz

Batman’da yapılan etkinliğe de Parti Sözcümüz Ebru Günay, Feleknas Uca, yöneticilerimiz ve çok sayıda kadın katıldı. Burada konuşan Günay şunları söyledi:

Bugün bir kez daha Batman’da “Erkek-devlet şiddetine, savaşa ve yoksulluğa karşı karşı her yerdeyiz” diyerek, “Jin jiyan azadî” seslerini yükselttik. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü. Biz kadınlar yıllardır 25 Kasım’da alanlarda, sokaklarda erkek-devlet şiddetine karşı mücadele ediyoruz. Bu yıl da mücadele ettik, tekrardan sokaklardaydık. Edirne’den Hakkari’ye, Batman’dan İstanbul’a, Mardin’den Ankara’ya sokaktayız, her yerdeyiz ve birbirimizle dayanışarak omuz omuza kadın mücadelesini yükseltiyoruz. Bu süreçte çalışma yürüttüğümüz her yerde erkek-devlet çalışmalarımızı engellemeye çalıştı. Kadınların yürüyüşlerine, etkinliklerine, sloganlarına engel çıkardılar. Bu toplumun yarısı olan biz kadınlar bu iktidarın diz çöktüremedikleriyiz. Bu iktidardan hesap soracak olanlarız.

Gülistan Doku kaybedildiğinde ortalıkta olmayan kolluk, her yeri sarmış durumda

Başta biz kadınlara AKP-MHP faşizmi hesap verecek. Çünkü en büyük kadın düşmanlığını yapan, kadınların bütün kazanımlarına saldıran, kadın katillerini koruyan AKP-MHP faşizmi ve onun emrindeki kolluk kuvvetidir. Deniz Poyraz katledilirken seferber olmayan kolluk, bugün her tarafı sarmış durumda. Gülistan Doku kaybedildiğinde ortalıkta olmayan kolluk, bugün her yeri sarmış durumda, iktidardan aldığı talimat üzerine kadınların eylemlerini engellemeye çalışıyorlar. Kadınların özgürlük yürüyüşünden korkuyorsunuz, eylemlerden korkuyorsunuz, biliyoruz. Çünkü kadınların özgürlük yürüyüşü tek adam sarayını sallayacak ve o sarayı yıkacaktır. Çünkü yürüyüşümüz sizin erkek iktidarınızı, koltuklarınızı devirecektir; bu topraklara baharı getirecektir. Kadınların özgürlük yürüyüşü Türkiye halklarına, kadınlara ve demokrasi güçlerine özgür bir geleceğin teminatı olacaktır. Bu nedenle kadın özgürlük yürüyüşünden korkun, önümüzde durmaktan vazgeçin, çünkü biz kadınlar susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Bunu da böyle bilin!

Batmanlı kadınlar geçen yıl 25 Kasım’da sevgili Leyla Güven ile bu alanda seslerini yükselttiler. Başta Leyla Güven olmak üzere zindanlarda mücadele eden, kadın özgürlük mücadelesini yere düşürmeyen ve hiçbir kadının kirpiğinin yere düşmesine izin vermeyen bütün kadınlara selam gönderiyoruz. Selam olsun sizlere ve direnişinize! Erkek egemen iktidar, Türkiye’deki kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadın hareketine ve Türkiye’nin bütün kadınlarına hesap verecek. Bunu Batman’dan bir kez daha ifade etmek isteriz.

Biz kadınlar toplumun geleceği için baharı inşa edenleriz

Başta Leyla Güven, Ayşe Gökkan olmak üzere Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Ayla Akat Ata ve ismini sayamadığım bütün arkadaşlarımız içeride, bizler dışarıda ve her yerde kadınlar için mücadele etmeye, jin, jiyan azadî sesini yükseltmeye yılmadan, korkmadan söylemeye devam edeceğiz. Biz kadınlar bu toplumun yarısıyız. Bu toplumu ayakta tutan ve geleceği için baharı inşa edenleriz.

Bu 25 Kasım’da emek veren, çalışan, mücadele eden ve bundan sonra da durmadan mücadele edecek olan kadınlara selam olsun. Ayşe Gökkan’ın söylediği gibi “Dünyaya cemre olarak düşen jin, jiyan, azadî, dünyanın tamamına kadınlar için baharı çoktan müjdeledi.” Selam olsun o bahara! Erkek-devlet şiddetine karşı Şengal’den Afganistan’a, Diyarbakır’dan İstanbul’a, İzmir’den Ankara’ya, Hakkari’den Batman’a ve Mardin’e; dünyanın dört bir tarafında mücadele yürüten tüm kadınlara bir kez daha selam olsun.

25 Kasım 2021