Kadın Meclisimiz Adana’da: Bir günlük emeğimizle sadece yağ alabiliyoruz

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, milletvekillerimiz Tülay Hatimoğulları ve Fatma Kurtulan, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcümüz Menekşe Kızıldere, Kadın Meclisi üyelerimiz Seher Kadiroğlu ile Adana İl Kadın Meclisi üyelerinden oluşan heyetimiz, Kadınlar İçin Adalet Kampanyamızın ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarının 5’incisiyle Çukurova’da.

Heyetin Çukurova’daki ilk durağı Adana oldu. Heyet ilk olarak Adana’nın Karataş ilçesinde biber tarlasında çalışan kadınları ziyaret etti.

Savaştan dolayı geldik, çadırda yaşıyoruz

35-40 derece sıcaklığın altında sabah 6:00’dan akşam 18:00’e kadar çalışan kadınlar, yaşadıkları zorlukları anlattı. Çoğu Suriye’deki savaş ortamı sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Kürt ve Arap kadınlar, geçim sıkıntısı çektiklerini dile getirdi. Kobanî’den gelen bir kadın şunları söyledi: “Günlük 85 TL alıyoruz. Ailemizin çoğu Kobanî’de. Savaştan dolayı geldik. 8 yıldır buradayız. Çadırda yaşıyoruz. Sigortasız çalışıyoruz.”

9’uncu sınıf öğrencisi 14 yaşında bir kız çocuğu bilgisayar ve interneti olmadığı için ders alamadığını söyledi. Halep’ten gelen bir kadın da “Savaştan kaçtık. Eşim ve çocuklarımla sınırdan geçip Türkiye’ye geldik ve burada çalışıyoruz” dedi.

Bir günlük emeğimizle sadece yağ alabiliyoruz

Başka bir kadın evde çalışan tek kişi olduğunu belirterek, “Şırnak’tan geldik buraya. 10 yıldır bu işi yapıyorum. Elbetteki aldığımız para yetmiyor. Bir günlük emeğimizle yağ alabiliyoruz ancak. Her şeye zam yapılmış. Geçimimiz çok zor” dedi.

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, kadınların yoksullaşmasına karşı mücadele ettiklerini belirterek, seslerini ve taleplerini Meclis’te duyuracaklarını söyledi.

Yaptığımız işe karşılık dört kişi 50 TL alıyoruz

Heyet daha sonra kabuğundan soyulmuş cevizleri sucuk için ipe dizen kadınları ziyaret etti. Sabahtan akşama kadar çalıştıklarını ve 5 kişi ancak bir çuval cevizi kabuğundan çıkardıklarını belirten kadınlar, emeklerinin görünmediğini söyledi. Bir kadın, “Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Cevizleri kırıyor, ayıklıyor ve iplere geçiriyoruz. Dört kişi 50 TL alıyoruz. Ve bu parayı da kendi aramızda paylaşıyoruz. İki kilo domates bile gelmiyor kazandığımız paraya. Çocukları okula gönderdiğimizde ancak bir harçlık verebiliyoruz” diye konuştu.

Başka bir kadın da emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Ceviz sahipleri cevizleri almaya geldiğinde tartıyor ve bir gram dahi eksik olsa yevmiyemizden kesiyor. Tabiki de yetmiyor aldığımız hiçbir şeye bu para” dedi.

Adalet kampanyasını her gün karşılaştığımız adaletsizliklerin toplamına karşı başlattık

Kadın heyeti son olarak, Adanalı kadınlarla bir araya gelerek sohbet etti.

Başaran, kadınlarla buluşmanın güçlendirici olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz bu 'Kadınlar için Adalet' kampanyasını her gün uyandığımızda karşı karşıya kaldığımız bütün adaletsizliklerin toplamına karşı başlattık. Yoksulluk da bunlardan biri."

Heyet, Çukurova’da buluşmalara devam edecek.

14 Haziran 2021