Kadın Meclisimiz Ağrı’da koçer kadınlarla buluştu: Biz çalışıyoruz, parayı erkekler alıyor

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Milletvekillerimiz Dilan Dirayet Taşdemir ve Oya Ersoy, Kadın Koordinasyonu Üyelerimiz Feray Mertoğlu, Tülay Koçak, Hazal Karabey, Kadın Meclisi Üyelerimiz Mukaddes Erdoğdu Çelik ve Ağrı İl Kadın Meclisi üyelerimizden oluşan heyet, Kadınlar İçin Adalet Kampanyasının ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmaları kapsamında bugün Ağrı’daydı.

Koçer kadınlar: Biz çalışıyoruz, parayı erkekler alıyor

Heyet ilk olarak Ağrı Sinek Yaylasında çalışan Koçer kadınları ziyaret etti. Yılın 3 ayını yaylada çalışarak geçiren kadınlar, elektriklerinin olmadığını, suyun ise uzaktaki bir çeşmeden taşındığını söyledi. Bir kadın "Çocuklarım bu şartlarda eğitimine devam edemiyor. Ben okumak istedim, okutmadılar. Şimdi 3 kızım var, benimle aynı koşullarda yaşamalarını istemem" dedi. Başka bir kadın "Gözümüzü açtığımızdan beri koçerlik yapıyoruz. Çocuklarımla beraber çalışıyoruz. 3 ay buradayız. Hayvanları sağıyoruz. Sütü mandıraya veriyoruz. Geçim olsa da olmasa da mecburuz bu işi yapmaya. Biz çalışıyoruz, parayı erkekler alıyor" dedi.

İki kız kardeşimle birlikte telefondan bağlanıp ders almaya çalışıyorum

İnternet problemi olduğundan dolayı ders almakta zorluk yaşadığını belirten 16 yaşındaki kız çocuğu, “Bu ülkede çok fazla adaletsizlik var. İnternet yok. Tableti okulun bitmesine bir hafta kala verdiler. İki kız kardeşim ile birlikte telefondan bağlanıp ders almaya çalışıyorum" dedi.

Taşdemir: Yayla yasakları halkı ekonomik olarak zorluyor 

Kadınlarla sohbet eden Ağrı Milletvekilimiz Dilan Dirayet Taşdemir de, "Kadınlar günde 100 koyun sağıyor. Aracılar ise sağdıkları sütün kilosunu 16 liraya satın alarak dışarıda 40-50 liraya satıyor. Yani kadının emeği sömürülüyor, aracılar kar ediyor. Valiliğin getirdiği yayla yasakları da halkı ekonomik olarak çok zorluyor" dedi.

Heyet, kadınların sorun ve taleplerini her yerde dile getireceklerini söyledi.

İş olanağımız yok, çiftçilik bitti

Yayla ziyaretinin ardından Ziro köyünde bir eve misafir olan heyet, evdeki kadınlarla ekonomik sorunları konuştu. Bir kadın "Merkezde bir tekstil açılmış, kadınlar çalışmaya başladı. Ama köyümüzden merkeze servis yok. İş olanağımız yok. Çiftçilik bitti. Biz yıllarca pancar üreticiliği yapıyorduk. Kota geldi, özelleştirme geldi. Elde avuçta bir şey kalmadı. 50 tane meyve ağacı, arazilerimizden geçirilen kapalı baraj kanalı sebebiyle kesildi, karşılığında ağaç sahiplerine istimlak bedeli yerine sadece 800 TL verildi. Baraj kanalı üstündeki topraklarda üretim yaptırmıyorlar. Hayvancılık bitti. Biz fasulye satıyoruz. Belli başlı müşterilerimiz var. Geçen sene fasulyenin kilosu 5 liraydı, bu sene 6 liraya satıyoruz" dedi.

7 Haziran 2021