Kadın Meclisimiz Antep’te: Su içmediğim pınar, çadır kurmadığım yer kalmadı

Kadın Meclisimiz, “Kadın Yoksulluğuna Hayır" buluşmalarımız kapsamında bugün Antep’te kadınlarla bir araya geldi. Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, milletvekillerimiz Ayşe Sürücü ve Nuran İmir, Kadın Meclisi Üyemiz Gülcihan Şimşek, Antep İl Eşbaşkanımız Songül Koçdağ, Şehitkamil İlçe Eşbaşkanımız Babile Koşmaz, Antep İl Kadın Meclisi üyeleri, DBP İl Eşbaşkanı Kadriye Elmas’ın da bulunduğu heyetimiz ilk olarak üzüm posasını ayıklayan kadınları ziyaret etti.

Sabah 8:00’den akşam 18:00’e kadar günlük 25-50 lira arasına kazandıklarını belirten kadınlar, kilo başına 60 kuruş aldıklarını söyledi.

Evli olduğu erkekten boşanıp, hayatını üzüm posası ayıklayarak idame ettiren bir kadın yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlattı: “18 yaşında evlendim. Evli olduğum erkekten şiddet gördüm ve boşandım. Çocuğuma bakamıyorum. Ailem de destek oluyor ama evlenip boşandıktan sonra aileden bir şey istemek çok zor.”

Yoksulluktan çocuklarımı okutamadım

Bir başka kadın, “Biz hayat mı gördük. Ben de isterdim çocuklarım okusun. Çocukların eli iş tuttuğu gibi çalışmak zorunda kaldılar. Hakkımızı vermiyorlar. Bizim hayatımız da çocuklarımızın hayatı da bu. İşte halimizi görüyorsunuz. Direnmezsek aç kalırız” dedi.

Su içmediğim pınar, çadır kurmadığım yer kalmadı

Ömrünün çalışmakla geçtiğini dile getiren bir kadın da şunları söyledi: “Onlarca şehire gittim. Yapmadığım iş kalmadı. Fakir ölür, zenginler bakar. 9 yaşından beri il il gezdim. Siverek’ten tut İzmir Söke’ye, Karadeniz’e; su içmediğim pınar, çadır kurmadığım yer kalmadı.”

Komşudan pantolon dileniyorum

Heyet daha sonra, cevizleri kabuğundan ayıran kadınları ziyaret etti. Burada da kadınlar, emek sömürüsüne maruz kaldıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, hükümetin politikalarına tepki gösterdi. Kadınlar, ayıkladıkları bir çuval cevizden 10 lira kazandıklarını belirtti. “Komşudan pantolon dileniyorum” diyen bir kadın, halkın aç olduğunu söyledi.

Üniversite öğrencisi bir kadın da, “4 yıl üniversite okudum, şu an devlete 25 bin lira borcum var” diyerek KYK borçlarına tepki gösterdi.

Sorunlarınızı bugün çözemeyiz ama sesinizi duyuracağız

Kadınların taleplerini bulundukları her alanda dile getireceklerini söyleyen Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, “Emek veriyorsunuz, ama aldığınız ücret yaşamınızı idame ettirmeye yetmiyor. Zaten ekonomik kriz derinleşmiş durumda. Pazara gittiğinizde buzdolabınızı dolduracak kadar alışveriş yapamıyorsunuz. Belki bu sorunu bugün çözemeyiz ama sizin sesinizi duyuracağız” diyerek dayanışma vurgusu yaptı.

Birlikte başarabileceğimize inanıyoruz

Heyet son olarak; kadın platformları, STK Temsilcileri ve KHK’li kadınlarla bir araya geldi. Kısa bir açılış konuşması yapan Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, kadınların yoksulluğunun gündemleşmediğini belirterek, “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmalarıyla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Yoksulluğun kadınlaşmasına karşı nasıl bir ortak mücadele yürütülebileceği üzerine kadınların görüşlerini almak istediklerini ifade eden Başaran, “Birlikte başarabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Buluşmaya gelen kadınlar, yoksulluğa karşı öneri ve görüşlerini sunarak, birlikte mücadele mesajı verdi.

15 Eylül 2021