Kadın Meclisimiz Bursa’daydı: Çadırlarımız yağmurda sular içinde kalıyor

Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan, Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Örgütleme Komisyonu Eş Sözcümüz Özlem Gündüz, İstanbul Milletvekilimiz Züleyha Gülüm, Kadın Koordinasyonu üyelerimiz Bedia Akkaya, Feray Mertoğlu, Tülay Çolak ile SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ ve Bursa İl Kadın Meclisi üyelerimizden oluşan heyetimiz, “Kadınlar İçin Adalet" kampanyasının ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarına Marmara’da devam ediyor. Eş Genel Başkanımız Buldan’ın da dahil olduğu heyet bugün Bursa’daydı.

Kazandığımız yetmiyor

Heyet, Bursa’da tekstil işçisi kadınları ziyaret etti. Bir kadın, ekonomik durumu iyi olmadığı için okulu bırakmak zorunda kaldığını belirterek, kardeşleriyle birlikte tekstil atölyesinde çalıştığını söyledi. Özellikle pandemi sürecinde zorlandıklarını dile getiren kadınlar, zamlardan dolayı kazandıkları paranın geçinmeye yetmediğini belirtti.

Heyetin ziyaret ettiği diğer bir tekstil atölyesinde asgari ücretle çalıştıklarını belirten kadınlar, hayat pahalılığından yakındı. Bir kadın şunları söyledi: “Günde 10 saat çalışıyoruz. Kazandığımız yetmiyor. Ablam okudu, ama o da atanamadı.”

Buldan, kadınların yaşadıkları sıkıntılara çözüm olmak istediklerini ve başta Meclis olmak üzere bulundukları her alanda bu sıkıntıları dile getireceklerini söyledi.

Sabahtan akşama kadar 90 TL’ye çalışıyorlar

Heyet, daha sonra tarlada çalışan kadınları ziyaret etti. Kadınlar, sabah 8:00’den akşam 18:00’e kadar çalıştıklarını ve günlük 90 TL kazandıklarını belirterek, yol ve yemek giderlerinin de kendilerine ait olduğunu söyledi. Üniversite öğrencisi bir kadın yaşlı bakımı okuduğunu, geçimini tarlada çalışarak sağladığını söyledi. Bir başka genç kadın ise “Yokluk yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldım. Buradan kazandığım parayla da geçinemiyorum” dedi.

Çadırların içi yağmur doluyor

Heyet, son olarak mevsimlik tarım işçilerinin çadırlarını ziyaret etti. Bir kadın, çadırda yaşadıkları sorunları şu sözlerle anlattı: “Çadırların içi yağmur yağdığında sular içinde kalıyor. Tahtalardan tuvalet yapıyoruz. Duş almak için 20 kişi sıraya giriyoruz.”

Başka bir kadın da şunları söyledi: “Çadırlar yırtılmış. Hiç kimse yardım etmiyor. Bizim sıkıntımız yaşadığımız yerle ilgili. Sorunlarımızla ilgili sorular soruyorlar, cevap veriyoruz sonra kimse bir daha gelmiyor.”

Heyet, kadınlarla dayanışmaya ve yoksulluğa karşı mücadeleye devam edeceklerini ve kadınların taleplerini her yerde dile getireceklerini söyledi. “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmaları yarın İstanbul’da müzisyen ve tiyatro sanatçısı kadınlarla yapılacak buluşmayla devam edecek.

2 Temmuz 2021