Kadın Meclisimiz Hakkari’de: Kürt kadınlara yönelik politikalara boyun eğmeyeceğiz

Kadın Meclisimiz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla özel savaş politikalarına karşı Hakkari Çarşı Merkezinde yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz şunları söyledi:

Kürt kadınlara ve Kürdistan’a yönelik özel bir politika uygulanıyor

Biz TJA, DBP ve HDP Kadın Meclisi olarak olarak bugün Hakkari’de 25 Kasım’a giderken “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz, artık buna dur diyoruz” demek için açıklama yapmak istedik. Maalesef her yerde, her şehirde karşılaştığımız manzarayla burada da karşılaştık.

Kadınlar şiddete uğrarken, yol ortasında katlediliken, kadınlar ve çocuklar tacize, tecavüze uğrarken, kadınlar kendilerine koruma sağlanması için başvuru yaptığında ortada olmayan, görünmez olan kolluk; burada kadınların sesini kısmak için yine tüm gücüyle bir yığınak yapmış. Klasik bir gerekçeyle neredeyse Kürdistan’ın bütün illerinde OHAL haline gelmiş Valilik yasağından söz ediyorlar. Valilik yasağı nasıl oluyorsa sadece HDP’ye karşı uygulanıyor. Bu ilde herkes eylem yapabilir, HDP’ye karşı gelinip hakaret edilebilir, HDP linç edilebilir; ama HDP ve HDP'li kadınlar ses yükseltmek istediğinde bu barikatlarla yüzyüze kalıyor. Ama biz biliyoruz ki iktidar uzun süredir kadınlara yönelik bir strateji uyguluyor. En önemlisi Kürt kadınlarına ve Kürdistan’a yönelik özel bir politika uyguluyor.

Kürdistan'ın dört bir yanında kadın düşmanı politikalarınızı daha çok ifşa edeceğiz

Türkiye’nin tümünde kadınları şiddetle yüzyüze bırakıp makul kadını yaratmaya çalışırken, Kürdistan’daki savaşını da kadınlar ve kadın bedeni üzerinden yürütmeye çalışıyor. Özel bir savaş politikası olarak tecavüzü bir araç haline getiriyor, yoksulluğu derinleştiriyor. Yoksullukla yüzyüze bıraktığı toplumu ve kadınları bu özel savaş politikalarının merkezine yerleştirmeye çalışıyor. Buradan bir kez daha ilan ediyoruz, biz kadınlar ve Kürt kadınları hiçbir baskı ve saldırıya baş eğmedik, boyun eğmedik, geri adım atmadık. Hakkari'deki kadınlarla beraber, Van’dan gelen kadınlarla beraber diyoruz ki, sizin politikanızın farkındayız ve mücade etmeye devam edeceğiz. 25 Kasım’da Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanında kadın düşmanı politikalarınızı daha çok ifşa edeceğiz ve bu oluşturduğunuz kirli düzene son verene kadar mücadelemiz devam edecek.

Örgütlenerek öz savunmamızı geliştirecek ve özgürleşeceğiz

HDP Kadın Meclisi olarak birçok ilden gelmiş milletvekillerimizle buradayız. Buradaki irademizin Ankara'dan da iktidar tarafından görünmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geri adım atmayız. Mücadeleden vazgeçmeyiz. Ne özel savaş politikalarınız ne kadın bedeni üzerinden yürüttüğünüz siyasetiniz ne kadınları ölüm ve şiddetle yüz yüze bırakma politikalarınız kadınların örgütlü mücadelelerini ortadan kaldırmayacak. Örgütlenerek kendimizi koruyacak, öz savunmamızı geliştirecek, örgütlenerek özgürleşeceğiz.

Emê li hemberî van polîtiqayên qirêj têkoşîn û berxwedana jinê mezin bikin

Hevseroka DBP’ê Salîha Aydeniz jî balkişand ser polîkayên şer ên taybet ku li hemberî jin û ciwanan tê meşandin û wiha axivî:

Em dibêjin vîna jina Kurd û vîna gelê Kurd hun nikarin bişkîn in. Emê rêxistina xwe li Kurdistanê, bi rêxistinên jinên Tirkiyeyê re, bi hemû jinan re xurt bikin û emê li hemberî van polîtiqayên qirêj bisekinin. Emê xwedîlêderketinek polîtîk û demokratîk bi pêş bixîn in. Lewma em dibêjin ew pergala ku hun dixwazin ava bikin, pergala zilamî, pergala yekdewlet, ku li ser kuştina jinan û tûnekirina gelan bilind dibe dê bi berxwedana jinan li ser serê we hilweşê. Bila herkes baş bizanibe, dê bi têkoşîna jina Kurd, bi tekoşîna hemû jinên Tirkiyeyê ev serkeftin pêk were. Li hemberî tundiya li ser jinê, polîtiqayên ku bi destê dewletê bi zanebûn tê meşandin, emê heya dawî li hemberî van têkoşîna xwe bimeşîn in. Emê berxwedana xwe ya rewa mezin bikin.

20 Kasım 2021