Kadın Meclisimiz tandır işçisi, midyeci ve seyyar satıcı kadınlarla bir araya geldi

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, İstanbul Milletvekilimiz Züleyha Gülüm, İzmir Milletvekilimiz Serpil Kemalbay, Kadın Koordinasyonu Üyelerimiz Berna Çelik, Feray Mertoğlu, Semiha Şahin, Mediha Yüksel, Genç Kadın Koordinasyonu Üyemiz Şevin Sarıbulak ve İzmir İl Kadın Meclisi Üyelerimiz ile Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren’den oluşan heyet, “Kadınlar İçin Adalet” kampanyamızın ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmalarının ikinci gününde İzmir’deki ziyaretlerine devam etti.

Heyet, İzmir’de pandemi sürecinde mağdur olan midyeci kadınlar, tandır işçisi kadınlar ve seyyar satıcı kadınları ziyaret etti. Heyet ayrıca İzmir Kaya Prestige Otel’de kadın kurumları ile buluştu, kadın kurumlarının değerlendirmelerini dinledi.

Midyeci kadınlar: Pandemi ile birlikte işlerimiz düştü

Buluşmaların ikinci gününde ilk olarak heyet, kayıtsız işçi statüsünde olan midyeci kadınlarla görüştü. İzmir Konak’ta ziyaret edilen midyeci kadınlar, “Bir torba midyeye 15 lira ödeniyor. Günlük bazen 20 liraya, en fazla 60 lira yevmiyeye çalışıyoruz. Özellikle pandemi ile işlerimiz düştü, çoğumuz kirasını ve faturalarını ödeyemiyor” dedi. Midyeci genç bir kadın, Ege Üniversitesi Çocuk Gelişimi mezunu olduğunu, ancak torpil ve ayrımcılık sebebiyle iş bulamadığını söyledi.

Heyet, midyeci kadınların özellikle pandemi sonrası daha da ağırlaşan sorunlarına dair kendileriyle dayanışma içinde olacaklarını ve koşulların iyileşmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Seyyar satıcı kadınlar: Devlet zenginleri bıraksın, biraz da fakirleri görsün

Heyet, daha sonra Seyyar Satıcılar Sendikası’nda kadınlarla buluştu. İzmir Konak’ta gerçekleşen buluşmada, kadınlar, özellikle pandemi sürecinde çalışamadıklarını söyledi. Kadınlar, “Biz yardım istemiyoruz. Sadece işimizi yaparken rahat bırakılmak istiyoruz. Zar zor para kazanırken bir de zabıtaların ceza kesmesini istemiyoruz. Devlet zenginleri bıraksın, biraz da fakirleri düşündün” dedi. Heyete büyük ilgi gösteren ve şikayetlerinin gereken yerlere ulaştırılmasını talep eden kadınlar, kendilerini görmeye birçok yetkilinin geldiğini, ancak kimsenin bir şey yapmadığını dile getirdi. Heyet, kadınlara seslerini Meclis’e taşıyacaklarının sözünü verdi.

Tandır ekmeği yapan kadınlar kadınlar: Zulüm yüzünden köylerimizi bırakıp geldik

Heyet, son olarak tandır ekmeği yapan kadınlarla konuştu. Kadınlar, “Günde 200 lira kazanıyoruz. Çoğumuzun ailesindeki tek iş budur. Geçinemiyoruz, evlerimiz ve yaşadığımız yerler kötü durumda. Zulüm yüzünden köylerimizi bırakıp geldik" diyerek şartlarının düzeltilmesini talep etti.

Kadın heyetimiz Ege’deki buluşmalarına yarın Aydın’da devam edecek.

14 Nisan 2021