Kadın Meclisimizden Süryani kadınlara ziyaret: Ayrımcılık her yerde!

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Parti Sözcümüz Ebru Günay, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Şaziye Köse, milletvekilimiz Semra Güzel, Kadın Koordinasyonu üyelerimiz Mediha Yüksel, Gülsüm Ağaoğlu ve Latife Demirci Kahya, Kadın Meclisi üyelerimiz Gülcihan Şimşek, Mardin İl Eşbaşkanımız Perihan Ağaoğlu, Mardin İl Kadın Meclisi üyelerimiz ve önceki dönem HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu’dan oluşan heyetimiz, “Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmaları" kapsamında bugün Mardin’deydi.

Başaran: Sorunlarımızı ortaklaştırıp konuşabildikçe büyüyebiliriz

Heyet, Mardin’in Midyat ilçesinde Süryani kadınları ziyaret etti. Heyet adına söz alan Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmaları kapsamında birçok ile gittiklerini hatırlatarak, “Kadınların yaşadıkları zorlukları konuşmak istiyoruz. Kültürel olarak çok zengin bir ülkedeyiz ama tekleştiren bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz de farklılıklarımızla daha güçlüyüz diyoruz. Sizlerin de bu ülkede zorlandığınızı biliyoruz. Sorunlarımızı ortaklaştırıp konuşabildikçe büyüyebileceğimize inanıyoruz. Yok sayarak olmuyor. Bu topraklarda Süryaniler vardır” diye konuştu.

Süryani olduğumuz için peynirimizi almıyorlar

Ardından konuşan Süryani bir kadın maruz kaldıkları ayrıştırıcı politikalardan bahsederek şunları söyledi: “Hem halk olarak hem de Süryani bir kadın olarak çok çekiniyoruz. Ben artık o çekingenliği kırmak istiyorum. Bana, ‘sana yazık. Keşke Süryani olmasaydın’ diyorlar. Çocuklarımız dahi okula gittiğinde onlarla kavga ederler. ‘Siz cennete gitmeyeceksiniz. Siz niye Süryanisiniz?’ diyorlar. Nereye kadar böyle sürecek? Süryani olduğumuz için peynirimizi, sütümüzü almıyorlar. Hayvanlar da mı Süryani yani? Geçimimizi pekmez ya da pestil satarak sağlıyoruz. Onları da Süryani olduğumuzu söylemeden satıyoruz.”

Boynumdaki haçı görünce peyniri almaktan vazgeçti

Başka bir Süryani kadın da şunları söyledi: “Peynirlerimi satmak için Midyat’a götürdüm. Hepsini tarttım, alacaklardı peynirimi. Eğilip para üstünü verdiğimde boynumdaki haç işaretini gördüler ve peyniri almaktan vazgeçtiler.”

Kadın heyeti, Süryani kadınların yalnız olmadığını ve seslerini bulundukları her alanda duyuracaklarını belirterek dayanışma ve mücadele mesajı verdi.

Heyet, yarınki ziyaretlerine Kızıltepe’de devam edecek.

7 Ağustos 2021