Kadınların hayatın her alanında eşit haklara sahip olması amacıyla, kadın milletvekilleri ve adaylarının yanı sıra sivil toplum örgütleri, iş dünyası temsilcileri ve konuyla ilgili kanaat önderlerini "Kadınlar İçin Tek Ses" organizasyonunda bir araya getirdi.

Haklı Kadın Platformu, İstanbul Kongre Merkezi Harbiye Oditoryum Salonu’nda düzenlediği organizasyonda gazeteci-televizyon sunucusu İsmail Küçükkaya’nın moderatörlüğünde yapılan üç panel yapıldı. HDP, CHP, MHP’li kadın milletvekili ve milletvekili adayları, Türkiye’de kadın sorunu ve çözüm yollarını anlattı. Partimizden Selma Irmak, Filiz Kerestecioğlu ile Hüda Kaya, panellerde izleyicilerin “#BenimSesimSensin” hashtag’i ile sosyal medyada paylaştıkları soruları da cevaplandırdı.

Vuslat Doğan Sabancı öncülüğünde gerçekleşen panelde Doğan, “Kadın milletvekili adaylarımızdan Meclis’teki sesimiz olmalarını istiyoruz. Birlikte daha gür çıkacak sesimiz” dedi. Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün bu hikayeleri paylaştığımız, fark ettiğimiz ve kayıtsız kalmadığımız için buradayız. Hepimizin gönlünde onların bizim sesimiz olması, hem de seslerini çıkarırken yalnız hissetmemeleri, birbirleriyle de aynı bağları, aynı ilişkileri örmesini diliyoruz. Çünkü biliyoruz ki birlikte daha gür çıkacak sesimiz. Hem kendimiz hem kadın ve kadınca sorunlarımız, hem de ülkemiz, ailemiz için çok daha iyi yerlere geleceğiz. Hepinize gönlünüzü aklınızı verdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz” dedi.


Kadın sorunu siyasetler üstü, ideolojiler üstü, partiler üstü bir sorundur

İlk oturumda konuşan Hakkari 1. Sıra Adayımız Selma Irmak ise “Biz ne kadar çok buluşursak, biz ne kadar çok ortak zeminlerde bir araya gelirsek, ne kadar çok kadınlar olarak konuşursak, öyle inanıyorum ki bu ülkenin sorunları daha kolay çözülür. Çünkü bizim temel sorunumuz ortaklaşmak. Bu ülkede kadınlar ne kadar çok konuşursa sorunlar o kadar kolay çözülür. O nedenle bu sözü örgütlemede katkı sunan bütün kadınlara sevgilerimi sunuyorum. ‘Kadınlar mecliste eşit olsa ne olur? Bakanların yarısı kadın olur. Toplum yarıya yarıya kadın temsiliyetiyle yönetilse ne olur? İşte HDP olur. Yani barış, demokrasi, kardeşlik, farklılıkların bir arada yaşaması olur. Biz buna inanıyoruz. Kadın sorunu siyasetler üstü, ideolojiler üstü, partiler üstü bir sorundur. Biz her şeyden önce kadınız. Kürt kadını da şiddet görüyor. Türk kadını da öldürülüyor. Laz, Çerkez, Ermeni kadı da istihdam sorunu yaşıyor. Orta Anadolu kadını da küçük yaşta evlendiriliyor. Pek çok ortak sorun, kadınların kimliğinden kaynaklı ileri gelen sorunlarıdır. Kadınların daha fazla sesini duyulur kılmak bizim işimiz” dedi.


Ciddi bir mücadele tarihine sahibiz

Her oturumda farklı konuşmacıların söz aldığı ‘Kadınlar İçin Tek Ses’ organizasyonunda 2. panelde konuşan İstanbul 2. Bölge 2. Sıra Milletvekilli Adayımız Filiz Kerestecioğlu da yıllardır aktif olarak siyasetin içerisinde yer aldığını belirterek, “Çünkü feminist mücadeleden geliyorum. Bizim sadece mağduriyet tarihimiz yok, kadınlar olarak, çoğunlukla şiddet gören, tacize tecavüze maruz kalan olarak yansıtılıyoruz. Aynı zamanda çok ciddi bir mücadele tarihine sahibiz. Biz dayağa karşı kampanyalar örgütledik. Mor Çatı'yı kurduk. Kadının İnsan Hakları Projelerini geliştirdik. Türk Ceza Kanunu'nda gerçekleşen değişiklikler bu kadın mücadelesinin sayesinde oldu" dedi.


Kadın adaylarına konuşma yasağı getiren zihniyet, önümüzdeki dönemde acaba halklara ne verebilecek.

Biz kadınların sesi olacağız, HDP’li tüm kadınlar olarak

Üçüncü oturumda söz alan İstanbul 1. Bölge 2. Sıra Adayımız Hüda Kaya, konuşmalarda bir vekil adayının eğitime vurgu yaptığını hatırlatarak, “Yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) genellikle milliyetçi ve muhafazakar bir ekibin kontrolünde. Bugün MEB’nın 117 kişilik merkezi yönetici kadrosuna baktığımızda bunların sadece 7 tanesi kadın. Kadının elini değmediği her yerde tek tipçilik, tek kimlikçilik hep devam edecektir." 

Hükümetin sosyal politikalarını da eleştiren Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Seçim kampanyalarında gördüğümüz, bazı ilçelerde kadınlar devletin yardımlarıyla sadaka kültürüne bağlı hale getirildiler, sadakayla oy toplanır hale gelindi. Dağıtılan yardım çantasının içinde tarihi geçmiş, bayatlamış çay paketleri bulunuyor. Kadınlar oy karşılığında mutfaklarında tarihi geçmiş çayları kullanmak zorunda bırakılıyorlar. Ama aynı zihniyet, Aksaray'ın mutfağında kilosu 4 bin liralık çay kullanıyor. Şu anda bu program da dahil olmak üzere, ekranlar da dahil olmak üzere, kadınlara konuşma yasağı getirdiler. Kadın adaylarına konuşma yasağı getiren zihniyet, önümüzdeki dönemde acaba halklara ne verebilecek. Biz kadınların sesi olacağız, HDP’li tüm kadınlar olarak. Tekstillerde çalışan, emeği sömürülen, çalınan kadınlarımızın, öğrenci kadınlarımızın, şiddete uğrayan kadınlarımızın da" dedi.