Kadınlara yönelik saldırılar kayyım rejiminin devamıdır, eşbaşkanlık sistemimize yöneliktir

Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu Sözcümüz Hediye Karaaslan'ın açıklaması:

AKP-MHP erkek ittifakının kadın düşmanı politikalarına her gün bir yenisi ekleniyor. Diyarbakır’da 5 Nisan’da yapılan siyasi soykırım operasyonunda, 22 kadın arkadaşımız, iktidarın tekçi, cinsiyetçi, Kürt düşmanı politikaları sonucunda gözaltına alınmıştır.

Aralarında Çınar Belediyesi Eşbaşkanımız Necla Tamriş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerimiz Şehriban Zuğurli ve Nurşen Akbal’ın da bulunduğu 8 kadın arkadaşımız rehin alınmıştır, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyemiz Bahar Karakış Uluğ ise avukatların rahatsızlığına dair sunduğu raporlara rağmen halen gözaltında tutulmaktadır.

Son dönemlerde Kürt kadınlara yönelik artan bu operasyonlarla kadın iradesine yönelik saldırılar hedef alınmaktadır. Bu saldırılar, yerel yönetimlerimizin tüm mekanizmalarında işlettiğimiz eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet sistemimize yöneliktir. Bu baskı ve gözaltı operasyonları kayyım rejiminin devamıdır. 

Ancak; AKP-MHP erkek ittifakı şunu çok iyi bilsin ki; bizler dün olduğu gibi bugün de iktidarın faşist politikalarına boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. AKP – MHP iktidarının baskılarına rağmen, kadın özgürlük mücadelesini yürütmeye ve demokratik siyaset yapmaya devam edeceğiz. Tekçi rejime karşı eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet sistemimizi her yerde savunmaya devam edeceğiz.

Kadınlar özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyecek, erkek egemen politikalara biat etmeyecektir. Ne elektronik kelepçeleriniz ne rehin politikalarınız bizlere asla geri adım attıramayacaktır. Sizin erkek ittifakınıza karşı kadın dayanışmamız kazanacaktır. 

Bütün kadın arkadaşlarımızı ve kadın mücadelesi veren bütün kurumları, kadın iradesine yönelik saldırılara karşı ses yükseltmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Tüm arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Yargılanması gereken özgürlük mücadelemiz değil, kadın kazanımlarını gasp edenlerdir.

Yaşasın Kadın Dayanışması

Jin, Jiyan, Azadî 

Hediye Karaaslan
HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Kurulu Sözcüsü 
10 Nisan 2021