Kanarya‘da yaşanan istismar olayının takipçisi olacağız

AKP hükümeti cinsiyet eşitsizliğini körükleyen, kadını değersizleştiren erkeği yücelten politikaları ile her geçen gün toplumunun tamamını istismar etmeye çalışmaktadır. Bugün kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarındaki artışın en büyük nedeni gücünü eril zihniyetten alan AKP hükümetinin uygulamış olduğu baskı ve zulüm politikalarıdır.

Çocuğa karşı cinsel sömürü ve istismarın önlenmesinde, siyasi iradeden yoksun olan bu hükümet, bir yandan çocuklarının ölmemesi ve barış talebi ile cezaevleri önünde nöbet eylemi tutan annelere her türlü zulmü reva görürken diğer yandan kadına yönelik cinsiyetçi söylemler geliştirerek, kız ve erkek çocuklarının bir arada toplumsallaşmasının önüne yine cinsiyetçi engeller koyarak şiddet ve istismarın artmasına neden olmuştur. Bugün İstanbul Kanarya ’da yaşanan istismar olayı, siyasi iktidarda bulunan AKP Hükümetinin sergilemiş olduğu cinsiyetçi, kadını yok sayan değersizleştiren erkeği yücelten politikalarının bir sonucu olduğu bilinmelidir.

İstanbul Kanarya‘da 5 yaşındaki çocuğun, görüntüsü belli olan ancak kimliği belirlenmeyen kişiler tarafından istismar edilmesinin birincil sorumlusu, koruyucu ve önleyici tedbirleri yeteri kadar almayan ve imzacısı olduğu sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyen, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, cinsiyetçi söylemlerine her gün bir yenisini ekleyen, kadın katliamlarının önünü açan, şiddete maruz kalanı değil şiddeti uygulayanı koruyan bir yerde olan AKP iktidarı ve onun eril yargısıdır.

Dünyada 5 çocuktan birinin mutlaka istismarın bir biçimine maruz kalığı veriler doğrultusunda bilinmektedir. Bu ülkede her gün başka bir kentte yeni bir vakanın ortaya çıkması, cinsel istismara uğrayan çocukların toplumsal yaşamda tam iyilik haline ulaşamadığının ve Türkiye’nin uluslararası çocuk hakları sözleşmelerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğinin göstergesidir.

Çocuk ihmal ve istismarında Dünya sıralamasında 3. Olan Türkiye’de, çocuklar sağlıklı bir şekilde yaşamlarını ve gelişimlerini sürdürememektedir. Çocuğa yönelik cinsel istismarı önlemeyi hedefleyen uluslararası ECPAT derneğinin 2015 yılı Türkiye Raporu’na göre, Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubun çocuklar olduğu ve cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işlendiği belirtilmektedir.

Son yıllarda artarak çoğalan çocuk ihmal ve istismarı; cezasızlık, iyi hal indirimleri, erken yaşta evlilik vb. düzenlemelerden bağımsız düşünülemeyeceği gibi, bu durumun erkek devletin cinsiyetçi politikalarının yansıması olduğu bilinmelidir. Bu doğrultuda; hükümetin göz yumduğu cinsel şiddet ve çocuk istismarı cinsiyetçi sömürü düzenini derinleştirmiştir.

Cinsel şiddetin ve çocuk istismarının kadın mücadelesine yönelik ideolojik ve politik bir saldırı olduğunun bilincinde olan ve tecavüz yasalarına karşı meydanlara taşan biz kadınlar, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. HDP Kadın Meclisi olarak, çeteleşen iktidarın hiçbir saldırısına boyun eğmeyeceğimizi, Kanarya‘da yaşanan istismar olayının takipçisi olacağımızı, gizlilik kararı koyarak cezasızlığı meşrulaştırmaya çalışan tecavüz düzenine asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.

HDP Kadın Meclisi
24 Nisan 2019