
Herkes İçin Adalet kampanyamız kapsamında başlattığımız İş ve Aş Buluşmaları Karadeniz’deydi. Artvin’deki İş ve Aş Buluşmasının son gününde Hopa’daki sivil toplum örgütleri ve meslek odaları, balıkçıları, çay üreticileri, kadınlar ve esnafla buluşan heyetimiz sorunları dinledi ve partimizin çözüm önerilerini halka aktardı.
Balıkçılar kirlilikten ve aşırı avlanmadan şikayetçi
Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan, Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcümüz Menekşe Kızıldere’den oluşan heyetimiz Hopa’daki balıkçılarla buluştu, sorunlarını dinledi. Balık miktarındaki azalmadan, kirlilik ve aşırı avlanmadan şikâyet eden balıkçılar, tüm il ve ilçelerin kanalizasyon şebekesinin denize aktığını söyledi.
Balığın kendisinin yem olarak kullanılmasının besin zincirini bozduğunu ve tüm balıkları etkilediğini vurgulayan balıkçılar, yunus ve vatozların bu nedenle artık ağlara gelmeye başladığını aktardı.
Balıkçılar, sahil yolundaki ışıklandırmanın deniz ekolojisini etkileyip, balıkları rahatsız ettiğini aktararak, deniz ekolojisinin kent politikalarından etkilendiğini vurguladı. Yabancı şirketlerin kafesle avlanmasının balıkçılığa zarar verdiğini, yavru balık üretip denize bırakmak gerektiğini ifade eden Hopalı bir balıkçı “Aksi halde mesleğimiz biter” dedi.
Bütün çay üreticileri ya bankaya borçlu ya da borçluya kefil
Artvin Hopa’daki çay üreticileri ile buluşan ve Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni ziyaret eden heyetimiz, çay üreticilerinin sorunlarını dinledi. Buluşmada konuşan Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Harun Vayiç, devletin çaya koyduğu kota sistemi nedeniyle üreticinin çayını özel sektöre satmak zorunda kaldığını, özel sektörün çayı istediği fiyattan aldığını ve bu nedenle de fiyatların bu yıl 2.5 TL’ye kadar düştüğünü anlattı. Vayiç, çay üreticisinin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı, “Çay üreticilerinin yarısı bankalara borçlu, diğer yarısı da onlara kefil” diyerek anlattı.
“Çay üretiminde teşvik yok” diyen üreticiler ise teşviklerin artırılmasını talep etti. Buluşmada, ayrıca İran’dan gelen kaçak çayın yerli üreticiye zarar verdiği de aktarıldı.
İşimiz ve aşımız için birlikte daha fazla mücadele etmeliyiz
Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Naci Sönmez, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Şaziye Köse ve Ekonomi Komisyonu üyesi milletvekilimiz Erol Katırcıoğlu’dan oluşan heyetimiz, Hopa ve Kemalpaşa Halkevleri’ni ziyaret etti.
Pandeminin özellikle sağlık, kargo ve market alanlarında çalışanlarından oluşan tamamen güvencesizlikle malul yeni bir sınıf oluşturduğunun söylendiği buluşmada, örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı. Karadeniz’de doğa ve ekoloji mücadelesi verdiklerini aktaran Halkevi temsilcileri, “işimiz, aşımız için daha fazla mücadele etmenin ve farklılıkları bir kenara bırakıp birlikte örgütlü bir direniş sergilemenin değerinin bu zamanda bir kez daha ortaya çıktığını” söyledi.
Çayı toplayan kadınlar ama satarken erkekler müdahale ediyor
Hopa’da bulunan Mor Mekan’da çay üreticisi kadınlarla buluşan heyetimiz, kadınların güncel sorunlarını dinledi. Çay üretimindeki sorunların detaylıca konuşulduğu ziyarette kadınlar, devletin çay politikasından, ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanmasından ve Çaykur’un uygulamalarından kaynaklanan şikayetlerini aktardı. Çaykur’un kapasite uygulamasına değil, kota uygulamasına gittiğini; bu nedenle, üretilen çayın ellerinde kaldığını aktaran kadın üreticiler, yaratılan ‘Çaykur zarar etti’ algısının gerçeği yansıtmadığını, mevcut politikanın sadece özel sektöre yaradığını söyledi. Ayrıca Çaykur’ın işçi ilanlarında cinsiyet ayrımcılığı yaparak erkek personel almayı tercih ettiğini ifade eden kadınlar, “Çayı toplayan kadınlar ama satarken erkekler müdahale ediyor, patriarkanın baskısı her alanda kendini gösteriyor” dedi.
Çay üreticisi kadınlar, çay borsası kurulması ve taban fiyat uygulamasına gidilmesi gerektiğini, devlet ve özel sektör arasındaki çay fiyatı farkının ortadan kaldırılmasını talep etti.
İktidar öğretmenlere aşıyı da çok gördü
Heyetimiz Kemalpaşa’daki Eğitim-Sen lokalini de ziyaret etti, Eğitim-Sen’li ve DİSK’li kamu emekçileriyle görüştü. Eğitim-Sen Yürütme Kurulu üyelerini temsilen konuşan Zeliha Yıldırım, eğitim politikalarının pandemi koşullarında, eğitimcilerin ve öğrencilerin haklarını korumakta yetersiz kaldığını, eğitimde bir yılın kaybolduğunu belirtti. Öğretmenler ve memurlardan önce Sağlık Bakanı’nın aşı olmasını eleştiren sendika temsilcileri, “Bu süreçte öğretmene, hak ettiği maaşı çok gören iktidar, aşıyı da çok gördü, pandemi döneminde öğretmenlerin iş yükü tarifsiz biçimde arttı buna rağmen toplumda öğretmenler yatarak para kazanıyor algısı yaratılıyor, uzaktan eğitim sorunlarla yürütüldü, interneti ve bilgisayarı olmayan öğrenci sayısı Eğitim Bakanlığı’nın belirttiğinden kat be kat fazla” diyerek sorunları sıraladı.
Halayımızla, horonumuzla Türkiye'yiz
Heyetimiz yaptığı çarşı ziyareti sırasında halkla horon çekti. Buluşmada konuşan Paylan, “İş ve Aş Buluşmaları için bu kez Karadeniz’deyiz. Artvin’e sizin dertlerinizi dinlemeye, dertlerinizle dertlenmeye, çözüm üretmeye geldik” dedi. Kemalpaşa halkı ve esnaf, “Kemalpaşa ilçesinde yol yapımına ihtiyaç olduğunu, Yusufeli'nde baraj ve viyadük istemediklerini, Samsun’dan Artvin’e kadar uzanan takometre uygulamasının kaldırılmasını istediklerini, sınır kapısının açılması gerektiğini” vurguladı.
Buluşmada halkın sorunlarını dinleyen heyetimiz, halkın ve esnafın tüm sorunlarını Meclis gündemine taşıyacaklarını söyleyerek, “Halayımızla, horonumuzla, umudumuzla Türkiye’yiz, hep birlikte kazanacağız. İşimizi, aşımızı ve özgürlüklerimizi paylaşarak büyüteceğiz” dedi.
26 Mart 2021