HDP'nin Sarız İlçesi Belediye Başkan adayı Derviş Altun, 10 yıl önce uygulamaya koyduğu, ancak devletin engellemesi nedeniyle yarım kalan kardeşlik projesini tekrar hayata geçirmek için kararlı.

Öğretmen Derviş Altun, 2004 yılında Kayseri'nin Sarız ilçesine tayin edildi. Kürt Aleviler ile Avşar Sünnilerin yaşadığı ilçede, halklar arasında herhangi bir problem olmamasına rağmen, yakınlık da olmaması, Altun'u harekete geçirdi. Kendisi de Kürt Alevi olan Altun, halkları yakınlaştırmak için işe çocuklardan başladı.

KÖYLER ARASINDA KARDEŞLİK PROJESİ
2005 yılının 23 Nisan'ında, Kürt köyü olan Kırkısrak ile Avşar köyü olan Damızlık kardeş köy ilan edildi. O gün köyler arasında ziyaretler yapıldı, sadece çocuklar değil aileleri de birbirini misafir etti. Proje ertesi yıl 23 Nisan'da da sürdürüldü ve daha büyük bir etkinlik düzenlendi. Damızlık Köyü'nden çocuklar, aileleri, köy imamı dahil pek çok kişi Kıskısrak Köyü'ne geldi. Damızlık öğrencilerinin türküler söylediği etkinlikte, ardından Kırkısrak Köyü'nden öğrenciler Kürtçe şarkılar söyledi. İki köyün halkı arasında bir sorun olmamasına rağmen, bu etkinlikler ilçe yöneticilerini rahatsız etti.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenler hakkında soruşturma başlattı ve Derviş Altun, 8 ay açığa alındı, sonra da Pınarbaşı'na sürgün edildi.

10 YIL SONRA KALDIĞI YERDEN
Derviş Altun, şimdi Sarızlı'da HDP'nin Belediye Başkan adayı. ETHA'ya konuşan Altun, projenin engellenmesini "Herhalde şöyle düşündüler, 'biz bugüne kadar bir politika uyguluyoruz. Şimdi kime yalanlar söyleyeceğiz, Avşarlarla Kürtler birleşirse bunlara anlatmak zor olacak.' Biz yıllarca bir halkın anadilinin anne sütü gibi helal olduğunu savunduk. Bunun bir hak olduğunu, bu hakkın kullanımının hiçbir yasa ile sınırlanamayacağını düşünüyoruz. O gün de bunu savunduk" sözleriyle değerlendirdi.

O proje nedeniyle pişman olmadığını söyleyen Altun, 3,5 yıl sonra Sarız'a tekrar geldiğinde iki kardeş köyün çocuklarının yakınlıklarını, birbirlerine olan sevgiyi gördüğünü anlattı. Altun, "Bu duyguyu paylaşmak bile hepsine değer" dedi.

Altun, şöyle devam etti: "Bu gerekliydi çünkü ilçenin insanları her ne kadar bir arada yaşalar da birbirlerinden uzaklar, kaygıları var. Ama çocuklarda önyargı yoktur. Böyle bir güzelliğin yaşanması anlamlı oldu."

İlçede Kürtlere yönelik asimilasyonun yoğun olduğunu kaydeden Altun, Kürt çocuklarının çoğunun anadillerini konuşamadığını kaydetti. Altun, inançsal olarak da kültürlerini yaşamadıklarını söyledi. Derviş Altun, HDP'nin anadilde eğitim ve inançlara eşitlik için de mücadele ettiğini hatırlattı.

Derviş Altun, Sarız'da seçilmeleri durumunda hedefleri arasında kardeşliği derinleştirmek ve halkların kaynaşmasını sağlamak olduğunu belirtti.

İlçenin diğer sorunlarına da dikkat çeken Altun, Sarız'ın 1947'lerde ilçe olduğunu, ancak hep geriye gittiğini söyledi. Temizliğin çok yetersiz olduğunu dile getiren Altun, kültürel olarak da aydınlanma olmadığını ifade etti.

Altun, şöyle devam etti: "Biz özsel bir çalışma yürütüyoruz. Yerel yönetimlerde 'kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz' diyoruz. Yaşadığımız yere hep birlikte sahip çıkalım, halk meclisleri ile sorunlarımıza ortak çözümler üretelim diyoruz. Belediye bütçesinin halka açık olacağını söylüyoruz. Yöneticilerin topluma hesap vermediğini, halkı bilgilendirmediğini söylüyoruz. Böyle aydınlatma faaliyeti de yürütüyoruz. Halk, 'keşke böyle olsa' diyor, ama bunlar oya nasıl dönüşürüz göreceğiz."

12 TONA KADAR SU ÜCRETSİZ
İlçe halkının binlerce liralık su borcu olduğunu belirten Altun, en temel hak olan suyun ücretsiz olması gerektiğini kaydetti. Altun, yönetime gelmeleri durumunda 12 tona kadar ücret alınmayacağını bildirdi.

HÜSEYİN İNAN VE DADALOĞLU'NUN İSMİ YAŞATILACAK
'71 devrimci atılımın önderlerinden Hüseyin İnan'in bir dönem Sarız'da bulunduğunu, Dadaloğlu'nun da Avşarların acılarını dile getirdiğini hatırlatan Altun, bu nedenle bir Avşar köyünde Hüseyin İnan ve Dadaloğlu Kültür Merkezi kurmayı planladıklarını aktardı. Altun, "Kıraç toprağa yeniden bir şeyler ekmeye çalışıyoruz" dedi.

Sarız halkının ciddi bir yoksulluk yaşadığını, ilçede üretimin olmadığını anlatan Altun, oysa hayvancılık ve tarım yapılabileceğini, bu yönde desteklerinin olacağını bildirdi.

AKP Hükümeti'nin yolsuzluklarına da değinen Derviş Altun, "Temiz Müslümanlar, bu hırsızlara sahip çıkmasınlar. Sahip çıkarlarsa onların geleceği de çok tehlikeli" dedi.

Sarız'da HDP'nin pek çok kişi tarafından "bölücü parti" diye bilindiğini, ancak aydınlatma faaliyetleriyle bu algının yıkılabileceğini ifade eden Altun, "Türk ve diğer halkların, işçi ve emekçilerin ortaklaşmasının korkusunu yaşıyorlar. Halklar birleşirse onların işi bitmiş olacak. Onun korkusuyla saldırıyorlar. Hangi milliyetten, hangi inançtan olursak olalım emekten yana olanlar, mazlumdan yana olanlar, zalimlere karşı güç birliğini güçlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

19.3.2014