Katledilen gazetecilerin anıları ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz

Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tayip Temel'in açıklaması:

Gazeteci Hasan Fehmi’nin katledildiği gün olan 6 Nisan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından 1996 yılında Öldürülen Gazeteciler Günü olarak ilan edildi. Hasan Fehmi’nin 1909’da öldürülmesinin üzerinden geçen 113 yılda Türkiye’de tamamı siyasi nedenlerle yüzlerce gazeteci katledildi. 

Her dönemin egemenleri basını ve gazetecileri ya kendisine hizmet eden bir aparat haline getirmeye ya da baskı, şiddet ve katliamlarla susturmaya çalıştı. Bu da hem gazeteciler ve basın açısından ağır bedeller ödenmesine hem de kesintisiz bir mücadelenin verilmesine neden oldu. Gazetecilerin hedef seçilmesi sadece iktidarın bu amaçlarıyla da sınırlı kalmadı kuşkusuz. Özellikle bu topraklarda yaşayan kadim halkların ve toplulukların sesi olan gazeteciler çok daha ağır saldırılara ve katliamlara maruz kaldı. Katliamlar önce o halkın aydınlarına ve gazetecilerine yönelik saldırılarla başladı. 1915’te İstanbul’da gözaltı, tutuklama ve tehcir saldırısına maruz kalan 220 Ermeni ileri geleni, halk önderi ve aydınının arasında 32 gazeteci ve yazar da bulunuyordu ve ne yazık ki tamamı katledildi. 

Aynı tekçi ve inkarcı anlayış 90’lı yıllarda Kürt gazetecileri hedef aldı. Gazete binaları bombalandı, Kürt gazeteciler, gazete dağıtımcıları sokak başlarında vuruldu. Ağır saldırılar, tutuklamalar, gözaltılar ve işkencelerin yanı sıra onlarca Kürt gazeteci hem devlet güçleri tarafından hem de devlet adına hareket eden güçler tarafından katledildi. Amaç Kürt halkının yükselen mücadelesini engellemek, yaşadığı aydınlanmayı sekteye uğratmaktı ama başaramadılar. 

Hasan Fehmi’den Ermeni Gazetecilere, Musa Anter’den Metin Göktepe’ye, Kutlu Adalı’dan Hrant Dink’e kadar bu topraklarda öldürülen her gazeteci, yönetenlerin bilgisi ya da yönlendirmesiyle katledildi. O günden bugüne Türkiye’de değişen bir şey olmadı ama gazeteciler de ödedikleri bütün ağır bedellere rağmen hak ve hakikat mücadelesini vermekten geri durmadı. Bunca faşizan saldırıya karşın bugün hala gerçekleri yazmaya çalışan gazeteciler varsa dün ödenen bedeller ve devam eden özgür basın mücadelesi sayesindedir. 

HDP olarak, halkın çıkarlarını savunan gazetecilerin yanındayız, onların mücadelesini selamlıyoruz. Hasan Fehmi’den Metin Göktepe’ye, Gurbetelli Ersöz’den Hrant Dink’e, Musa Anter’den Abdi İpekçi’ye öldürülen tüm gazetecilerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Tayip Temel 
Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı 
6 Nisan 2022