Katledilişinin 5. yılında Kemal Kurkut’u özlemle anıyoruz

Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Ümit Dede'nin açıklaması:

Kemal Kurkut bundan 5 yıl önce, 21 Mart 2017’de Diyarbakır Newrozuna katılmak için geldiği kutlama alanı girişinde polisler tarafından “canlı bomba olduğu şüphesiyle” sırtından vurularak katledildi.

O dönem Diyarbakır Valiliği, canlı bomba eylemi gerçekleştirmeye çalışan bir şahsın etkisiz hale getirildiği ve olayın soruşturulduğu şeklinde açıklama yaptı. Ancak olayın ardından paylaşılan fotoğraf her şeyi tüm açıklığı ile ortaya koydu. Kemal bedeninin üst kısmı çıplak şekilde kutlama alanına girmeye çalışırken polisler tarafından yakın mesafeden nişan alınmak suretiyle sırtından vurularak katledilmişti. Henüz 23 yaşında, güzel sanatlar fakültesi öğrencisi Kemal’in bedeni kanlar içinde bırakıldı ve ambulans alana dakikalarca gelmedi. Canlı bomba olmadığı üzerinde kıyafet olmamasından da çok net anlaşılan Kemal Kurkut’un öldürülmesi açık şekilde cinayettir. 

O günden bu yana devlet tüm erkleriyle sanık polisleri koruma altına almıştır. Kolluk kurumlarından mahkemelere, Adli Tıp Kurumu’ndan valiliğe kadar tüm devlet kurumları bahse konu cinayetin ört bas edilmesi için canhıraş çalışmaya devam etmiştir. Ve sonunda sanık polisler hakkında beraat üzerine beraat kararları verilmiştir. 

Yerel mahkeme tarafından sanık polisler hakkında verilen beraat kararının, ATK tarafından hazırlanan raporun, İstinaf Mahkemesinin eksik gerekçelerle verilmiş beraat kararının bozulup fiilin bağlayıcı emir kuralı içerisinde işlendiği dolayısıyla ceza verilmesine yer olmadığı şeklindeki kararının, valiliğin olayın hemen ardından yaptığı açıklamanın ve Kemal’in polisler tarafından katledilişini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’ün bugün 20 yılla yargılanıyor olmasının ne anlama geldiği çok açıktır. 

Kemal Kurkut’un görünen ve görünmeyen tüm katilleri halkların nezdinde mahkum edilmiştir. Katilleri aklayan mahkemeler de o katillerle birlikte tarihin karanlık sayfalarında yerini almıştır. Kemal Kurkut’u katledenleri de onları aklayanları da yine, yeniden her gün kınıyoruz, kınamaya da devam edeceğiz. Yeni bir yılı, inancı, direnişi, barışı ve özgürlüğü simgeleyen bu tarihi günde katledilen Kemal Kurkut’u özlemle anıyor, Kemal Kurkut şahsında katledilen tüm gençlerimize demokrasi ve barış mücadelesini büyüteceğimizin ve daha yaşanabilir bir ülke ve dünya yaratacağımızın sözünü veriyoruz. 

Ümit Dede
Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
16 Mart 2022