Kaypakkaya’dan 4’lere: Anıları faşizme karşı mücadeleyi yükseltme çağrısıdır

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Türkiye devrim ve demokrasi mücadelesini mütevazi kişiliğiyle omuzlayan devrimci liderlerden İbrahim Kaypakkaya ve Türkiye devrim mücadelesini Kürtlerin özgürlük arayışıyla birleştirerek enternasyonalizmi yükselten Haki Karer’i 18 Mayıs’ta yitirdik.

18 Mayıs 1973 tarihinde ser verip sır vermeyen, son nefesine kadar devrime ve özgürlüğe bağlı kalan İbrahim Kaypakkaya'nın işkence ile katledilmesinin üzerinden 47 yıl geçti. Kaypakkaya, bugün de sistemin yarattığı salgın karşısında dayanışmayı yükselten, özgürlük, eşitlik için mücadelesini veren herkese paha biçilmez bir inanç ve kararlılığı miras olarak bıraktı. Çok genç yaşta hayatını idealleri, toplumsal özgürlük uğruna feda eden Kaypakkaya’nın mücadelesi bugün de hepimize yol gösteriyor.

Türkiye’deki devrim ve demokrasi mücadelesinin ancak ezilen Kürt halkının özgürleşmesiyle zafere ulaşabileceğine inanan Haki Karer’in katledilmesinin üzerinden de 43 yıl geçti. Bir komplo sonucu Karer’in katledilmesiyle ortak mücadele, ortak yaşam arayışı hedef alındı. O komplo bugün halen ezilenlerin mücadelesinin ortaklaşmasını engellemeye, toplumsal dinamikleri parçalamaya yönelik olarak çok boyutlu sürdürülüyor.

Mayıs ayı, 1 Mayıs 1977’de emeğin özgürlüğü için mücadele edenleri, Kürt ve Türk halkının eşitliği ve kardeşliğini haykırırken darağacına yürüyen Deniz, Hüseyin ve Yusuf’u, 12 Eylül vahşetine karşı Diyarbakır zindanında özgürlük için bedenini eriten ve tarihe 4’ler olarak geçen Ferhat Kurtay, Mahmut Zengin, Eşref Anyık ve Necmi Öner’i, özgürlük uğruna toprağa düşen yüzlerce isimsiz mücadele insanını yitirdiğimiz bir ay olarak mücadele tarihimizde yer aldı. O günlerden bugünlere mücadele eden herkes ödediği bedel ile Türkiye'de demokrasi ve özgürlük mücadelesini yürütenlere büyük bir miras ve sorumluluk bıraktı.

Onlarca yıldır devrimci değerlere karşı saldırılar hiç bitmedi. Bu saldırılar bugün de Kayyım Darbesiyle, faşizan baskı ve yöntemlerle, rehine siyasetiyle, tasfiye politikalarıyla durmaksızın devam ediyor. Bütün bu saldırılara karşı, İbrahim’in, Hakki Karer’in, 4’lerin, Denizlerin ruhu bizi mücadeleyi yükseltmeye, devrime inanmaya çağırıyor. Onların mirasına, mücadelesine ve inancına sahip çıkmanın tek yolu da bize miras bıraktıkları mücadeleyi yükselterek zafere ulaştırmaktan geçiyor.

Bu sorumluluk ve bilinçle geleceğe yol alıyoruz. Zafere inanıyoruz. Mayıs ayı içinde yitirdiğimiz her bir mücadele insanını, saygı ve minnetle anıyor, hayallerini yaşatma sözümüzü yeniliyoruz.

Merkez Yürütme Kurulu
18 Mayıs 2020