Seçim çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiği kentlerden biri de Kayseri. Kayseri adaylarımız Sultan Güneş Özcan ve Dağıstan Budak, düğünlerden taziyelere, evlerden mahallelere kadar her yere giderek “HDP’nin Büyük İnsanlık Çağrısı”nı anlatıyorlar.
"Halk uzattığımız eli boş çevirmiyor"
Sultan Güneş Özcan’ın Kayseri için çok önemli bir özelliği var: Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir kadın, kentte 1. sıradan milletvekili adayı oluyor. On iki sene Çukurova Üniversitesi’nde çalışan Özcan, ardından özel eğitim kurumlarında görev yapmış. Yakın zamanda emekli olmuş. 2 çocuğu var.
Özcan, özellikle ev ziyaretlerine çok önem veriyor: “Çünkü Kayseri’de kadınların çoğu ev işçisi olarak hayatını devam ettiriyor. Dünyanın bütün kirli çamaşırlarının ve bulaşıklarının kendi paylarına düşen kısmını yıkıyorlar. Çocuk bakıyorlar. Geldikleri kültüre göre değişen katı gelenekler yüzünden yeri geliyor kapalı kapılar ardında varlıklarını belli bile edemiyorlar. HDP’nin kadınlara çağrısını duymaya ihtiyaçları var. Ve ben de bu çağrıyı mutfaklarına, salonlarına misafir olarak, onlara bire bir temas ederek yapıyorum. Kadınların eşit ve özgür olduğu bir Türkiye hayalini hep birlikte kuruyoruz” diyor.
Kayseri halkının, karşılarında kadın bir aday görmekten çok memnun olduklarını belirten Özcan, gelen tepkileri şöyle anlatıyor: “Kadınlar, hemcinsleri olan bir adayı görünce gururlandıklarını ve çok hoşlarına gittiğini söylüyorlar. Bu durumun kendilerine çok cesaret verdiğini söyleyen çok sayıda kadın oldu.”
Seçim çalışmaları için Kayseri’ye gelmeden önce, kentin HDP için zor bir çalışma sahası olduğunu düşündüğünü söylüyor Özcan. Ancak çalışmalar başladıktan sonra bütün fikri değişmiş. "Dokunduğumuz her yerden geri dönüş alıyoruz. Halk uzattığımız eli boş çevirmiyor. HDP’ye oy vermeyi düşünen ya da düşünmeyen birçok insanın gözü kulağı partimizde. Kayseri artık bizim için zor bir yer değil. Aksine, barajı yıkıp geçmemize yardımcı olacak nehirlerden birisi. Gezi zamanı da dendiği gibi, 'Artık hiçbir şey eskisi gibi değil.'"
"Kayseri bize ses veriyor"
Dağıstan Budak, Ağrı’nın Aşkale Köyü’nde doğup büyümüş. 7 çocuk babası. 2000 yılında köyünden göçüp Kayseri’ye gelmiş. Ağrı’dayken çiftçilik yapıyormuş, Kayseri’ye göçtükten sonra besicilik işiyle uğraşmaya başlamış.
Yıllardır hak ve özgürlük mücadeleleriyle gönül bağı bulunan Budak, seçim faaliyetleri esnasında gözlemlediklerini şöyle aktarıyor: “Kayseri halkına HDP’nin söylemlerini aktardığımızda, anlattıklarımızın kendilerine nefes aldırdığını söylüyorlar. ‘Diliniz, tavrınız basında yansıtılanın aksine çok birleştirici ve bütünleştirici. Biz HDP’yi çok yanlış tanımışız’ diyorlar. Partimize dair önyargıları sabırla, samimiyetle ortadan kaldırıyoruz. Bugüne kadar kötü karşılandığımız bir tek yer bile olmadı. Kayseri bize ses veriyor. ”
2014 yılı itibariyle Kayseri’nin nüfusunun 1 milyon 322 bin 376 olduğunu belirten Budak, nüfus artışıyla birlikte kentin de çok büyüdüğünü anlattı: “İş bulmak için buraya göçen yoksul işçi ailelerinden tutun da üniversite için gelen öğrencilere kadar çok fazla toplum kesimi yan yana yaşıyor. Bu toplum kesimlerini birbirinden ayıran en önemli şey, gelirleri arasındaki uçurum. Yıldan yıla daha derinleşen bir farktan bahsediyorum. Sitelerin, apartmanların olduğu semtlerden yoksul mahallelere gittiğinizde asfaltın bitmesinden bile sınıf farkının belirginliğini farkediyorsunuz. Yoksul mahallelerde alt yapı çalışması bile yapılmazken, orta ve üst gelir gurubunun yaşadığı yerlerde her yer çiçek gibi. Halk bu adaletsizliğin farkında. Biz de onlara adalet olmadan eşitlik olmayacağını, bunun mücadelesini HDP’yle omuz omuza verebileceklerini anlatıyoruz.”