İstanbul’da Sarıyer’in Kısırkaya köyünde binlerce hayvanlık barınağa tepkiler sürerken, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan konuyla ilgili endişeleri Meclis’e taşıdı. Buldan'ın önergesinin gerekçesi şöyle:

"Kısırkaya köyü mera alanı olan plaj tesisleri, 1966 yılında İller Bankası tarafından köye gelir sağlaması amacıyla yapılmış, geçtiğimiz yıla kadar köylüler tarafından işletilmişti. Güvenliği köylüler tarafından sağlanan plaj tesisinin geliri de köye kalıyordu. Ancak geçen yıl yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile birlikte Kısırkaya’nın köy yerine mahalle statüsüne geçirilmesiyle birlikte, plaj tesisi de, mera alanı olmaktan çıkartıldı ve Sarıyer Belediyesi tarafından mühürlendi. Köylülerin Milli Emlak’a devredildiği söylenen plaj arazisini yeniden satın almak için yaptıkları başvurular da, arazinin kendisine ait olmadığı gerekçesiyle Milli Emlak tarafından geri çevrildi. Arazinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildiğinin söylenmesi üzerine Bakanlığınıza başvuran köylülerin girişimleri de sonuç vermemiş yıkım kararı alınarak bu karar uygulanmıştır. Daha sonra Plajın yakınına İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayvan barınağı yaptırılmıştır. Ölümlerin gerçekleştiği gerekçesiyle plajın yıkımı ve ardından yapılan hayvan barınağı sonrası gerek köylüler ve gerekse hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilerek asil amacın bu olmadığı ve plaj alanının imara açılarak yeni bir rant alanının planlandığı ifade edilmektedir. Hayvan barınağının, hayvanların yaşayamayacağı şekilde planlandığı ve bu şekilde hayvanların uzun süre hayatta kalamayacağı ifade edilerek barınak planının neredeyse hayvanlar için bir işkence alanı olduğu da yapılan eleştiriler arasındadır."

Buldan'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şu sorular yer aldı:

1. Kısırkaya köylüleri için bir geçim kaynağı olan ve yurttaşlar içinde denize girebildikleri kısıtlı alanlardan biri olan Plajın geliştirilmesi, yaşanabilecek ölümlerin engellenmesi için gerekli önlemlerin alınması yerine yıkım kararı alınmasına neden karar verilmiştir. Kamu yararı ilkesi neden dikkate alınmamıştır?

2. Hayvan barınağının Kısırkaya Köyünde yapılmasının nedeni nedir? Bu bölgenin hayvan barınağı kurulmasıyla imara açıldığı iddiaları karşısında Bakanlığınızın görüşü nedir?

3. Uygun iklim koşullarının hayvanların açık havada yaşamalarına imkan verdiği yerlerde hayvan barınaklarının yapılması uluslararası ilkelere göre zorunlu değildir. Ülkemizin iklim koşulları nedeniyle hayvanların dışarıda yaşamaları mümkünken bu kadar çok hayvan barınağının yapılması hayvan haklarına aykırıdır. İstanbul ili kapsamında zaten fazlasıyla mevcut olan hayvan barınaklarına yenilerinin yapılmasının nedeni nedir?

4. Hayvan barınaklarının, hayvanların sağlıklı olarak yaşayabildikleri yerler olmadığı hayvanların bakımsızlıktan dolayı zarar gördüğü, çalışan personelin hayvan sever kişilerden oluşmadığı, sağlık hizmetlerinin yeteri kadar olmadığı ve başka bir çok nedenle barınaklar hayvanların barındığı ve korunduğu yerler değil neredeyse işkence gördükleri alanlara dönüşmektedir. Nitekim bir çok barınaktan şikayetler gelmektedir. Nitekim Kısırkaya'da inşası tamamlanmak üzere olan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yapımını sürdürdüğü dev hayvan barınağına yönelik eleştirilerde barınağın hayvan refahına uygun olmadığı yönündedir. Hayvan barınaklarının hayvan refahına uygun bir standarda kavuşturulması için bir çalışmanız var mıdır?

30.01.2015