Yasaklamalar nedeniyle Dersim Festivali iptal edildi

"Madencilik yağmasına karşı doğayı, talana karşı yaşamı, yasaklara karşı sanatı savunuyoruz" şiarı ile 21- 24 Temmuz tarihleri arasında Dersim ve ilçelerinde yapılmak istenen 20’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali Valiliğin getirdiği yasaklamalar nedeniyle iptal edildi. Bugün festival için kentte bir araya gelenler kısıtlamaları yürüyüş yaparak protesto etti. 

Etkinliğe Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, MYK üyemiz Pero Dündar, Dersim milletvekilimiz Alican Önlü ile çok sayıda yöneticimiz katıldı. Burada konuşan Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, AKP-MHP iktidarının inançlara, kadınlara, doğaya karşı düşmanca bir politika yürüttüğüne dikkat çekerek, Dersim festivalinin yasaklanmasının da AKP-MHP ittifakının görünen yasakçı yüzü olduğunu belirtti. Başaran, “Bu güvenlik gerekçesi ya da en kolay uyguladıkları ‘terörize’ etme uygulamasıdır. Uzun bir süredir halka, kadınlara, kimliklere karşı net bir düşman politikası uygulanıyor. Dersim halkının doğasına sahip çıkmasını istemiyorlar. Dersim doğasını talan ederken savaşı daha da derinleştirmenin yöntemi haline getiriyorlar. Buna karşı ses çıkaran olsun istemiyorlar. Asimilasyon politikalarına karşı kimse ses çıkarmasın diyorlar. Tek dil, tek millet ve aslında ‘Tek din’ siyasetini uygulayarak burada da uygulamak için festivali yasaklıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Daha önce de benzer uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Başaran, şöyle devam etti: “Kürtçe şarkı söyledikleri için konserleri yasaklananlar, kapıkulu sanatçı olmadıkları için, tekçiliği, milliyetçiliği, militarizmi örmedikleri için onlarca sanatçı engellendi. Festivalin ve sanatçıları kente alınmama gerekçesi ‘Terörle mücadele’ olarak lanse edildi. Bunun bir örneğini de dün Zaho’da yaşadık. TSK’nin bombalanmasıyla çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Yapılan açıklama da, bugün Dersim’e Grup Yorum ve İsyan Ateşi’nin alınmama gerekçesi olan ‘Terörle Mücadele’ kılıfıydı. Bugün Dersim’de doğamızı, canımızı yakan politikaları kınıyoruz” diye konuştu. 

Açıklamaların sonunda Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, Tunceli Valiliği tarafından getirilen kısıtlamalar nedeniyle festivalin iptal edildiğini duyurdu.

21 Temmuz 2022