Kobanî Kumpas Davası 20 Eylüle ertelendi

IŞİD’in Kobanî’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen eylemler gerekçesiyle önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra Merkez Yürütme Kurulu üyelerimiz ve yöneticilerimizin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanî Kumpas Davasına verilen öğle arasında, duruşmayı izlemek için Karadeniz Bölgesinden gelen HDP’liler, milletvekillerinin de katılımıyla duruşma salonu önünde bir açıklama yaptı. 

Bugünkü rengimiz Karadeniz

Açıklamada konuşan Antep Milletvekilimiz Mahmut Toğrul, “HDP’ye yönelik Kobanî Kumpas Davasının bugünkü rengi Karadeniz. Bizler HDP olarak, Anadolu Mezopotamya coğrafyasındaki tüm renklerin, kültürlerin ve etnik yapıların ortak mücadelesiyle bu ülkenin doğasını, geleceğini ve ortak yaşamını birlikte kuracağız. Aramızda bulundukları için Karadeniz halkımıza yürekten teşekkür ediyoruz. Hep birlikte bu mücadeleyi başaracağımıza inanıyoruz. Bu ülkede çocuklarımızın geleceğe dair hayaller kurmasını bizler sağlayacağız. İçerideki arkadaşlarımızı özgürleştirene kadar, bu ülkeyi demokratikleştirene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. 

Açıklama, “HDP halktır, halk burada” sloganları ile sona erdi. 

Siyasi motivasyonla bu yargılamayı sürdürüyorsunuz 

Açıklamanın ardından kitle duruşma salonuna geçti. Duruşma avukatların savunmasıyla devam etti.

Bütün yargılananlar adına söz alan Avukat Cahit Kırkazak, yargılama süresince sorulan soruların “reddi hakim” taleplerinin ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini söyleyerek, “Heyetinizin bir üyesinin sorduğu soru, ahlaken de vicdanen de kabul edilebilir değildir. Bu da bize siyasi motivasyonla bu yargılamayı sürdürdüğünüzü gösteriyor” dedi. Heyetin bir başka üyesinin de “Kürdistan neresi?” sorusunu yönelttiğini hatırlatan Kırkazak, “HDP neden saldırıya uğramıyor?” sorusuyla birlikte benzer soruların niyet okuma olduğunu söyledi. AİHM kararına dikkat çeken Kırkazak, kararda suçlama konusu yapılan tweet nedeniyle soruşturma başlatılamayacağına hükmedildiğini hatırlattı. Kırkazak, dijital materyallerin incelenmesi için başta Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’a olmak üzere tutuklu yargılananların masraflarının kendileri tarafından karşılanması karşılığında odalarına bilgisayar ve yazıcı verilmesini ve bunun da ara karara geçmesini istedi. 

Aysel Tuğluk'un avukatı Serdar Çelebi, Aysel Tuğluk’un yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle savunma yapabilecek durumda olmadığını belirterek, tahliye edilmesini istedi. 

Avukatlar yargılamanın, siyasi bir yargılama olduğunu, mahkemede esasen HDP siyasetinin yargılandığını belirterek tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi. 

Bir sonraki duruşma 20 Eylül'de

Mahkeme heyeti sonrasında verilen aranın ardından ara kararını açıkladı. Heyet; Emine Ayna, Beyza Üstün, Zeki Çelik ve İbrahim Binici'nin tahliyesine, diğer tutuklu siyasetçilerin tutuk incelemesinin 14 Temmuz- 6 Ağustos tarihlerinde yapılmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 20 Eylül'e erteledi.

25 Haziran 2021