Kobanî Kumpas Davası: Adıbelli: Yeni yaşamı öreceğiz

Kobanî Kumpas Davasının 42’nci duruşmasının dördüncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsünde görüldü. Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, tutuklu siyasetçi Meryem Adıbelli’nin beyanlarıyla sürdü. 

Bütün çalışmalarımda kadının özgürlüğünü esas aldım, kadına yönelik şiddetle mücadele ettim

Kürtçe konuşan ve esas olarak kadın çalışmalarını sahiplenen Adıbelli, özgün ve özerk bir yapılanmaya sahip olan kadın hareketinin talimat almasının mümkün olmadığını söyledi. “Kadınlar yaşamları için aldığı kararları uygular, kimseden talimat almaz. Eril yaklaşımı asla içerisinde barındırmaz” diyen Adıbelli şöyle devam etti:

“Zaten ben de bundan dolayı kadın çalışmalarını sürdürdüm. Yaklaşık bir buçuk yıl boyunca da kadına karşı her türlü şiddete karşı mücadele eden Selis Derneği’nde çalıştım. Selis Derneği içerisinde tamamen kadın hakları için mücadele verdim.  Dernek çalışmaları kapsamında kadınlarla toplantılar yaptım, ev ev gezerek ihtiyaçlarını sordum, kadının daha güçlenmesi için toplantılar yaptık. Kadınlar bu toplumda gerek erkek tarafından gerek mevcut erk zihniyeti tarafından eziliyor. Ben de buna karşı mücadele ettim. Aile içinde şiddete maruz kalan kadınlar, emniyet ve karakol tarafından Karakol ve Selis Derneği’ne yönlendiriyor. 

Biz kadına yönelik şiddetle mücadele ederken bugün şiddetle anılmamızı kabul etmiyorum

İddianame kadın çalışmalarını terörize ediyor. Kadın özgürlüğü için çalışma yürüten kadın dernekleri kapatılıyor. Bunu asla kabul etmiyorum. Yaptığımız çalışmalarımız tamamen kadına dönük şiddete karşı çalışmalarımızdır. KJA ile Selis Derneği de çalışmalarını bu esaslar üzerinde yapıyor. Ki TJA ile Selis Derneği ne yaptı, kime şiddet uyguladı? Biz şiddetin karşısında duruyoruz. Biz kadınlar her türlü şiddete karşı duruyoruz ama bugün biz şiddetle anılıyoruz. Bunu kabul etmiyorum. Bunu da kendi haklarıma saldırı olarak görüyorum TJA’nın tüzüğü de felsefesi de yeni yaşamı inşa etmek üzerinedir. Kadın ile erkeğin kollektif yaşamını savunuyor.  Erkeğin kadın şiddetini ortadan kaldırmak istemektedir. Erkek iktidarına, cinsiyetçi, eril zihniyete karşıdır. KJA çalışmaları sınır tanımadan, kadınların kendi varlığını sürdürmesi için çalışmalar yaratıyor. Kadın çalışmalarımız iktidarı rahatsız etti ve iktidarın saldırılarına maruz kalarak terörize ediliyor. Kadın derneklerini kendi himayelerine alıp, sistemlerini bununla sürdürmek istediler. Böyle yaparak kadını eril zihniyetine teslim etmeyi hedeflediler. İktidar kadın derneklerini işgal ederek, kadın kazanımlarını yok etmek istedi. 

Heyetin müdahalesine cevap: Beni kadın çalışmalarıyla suçluyorsunuz, ben de onu savunuyorum

Adıbelli’nin konuşmasını kesen mahkeme heyeti, Adıbelli’ye üzerine atılı suçlamalara dair savunma yapmasını istedi. Adıbelli, bunun üzerine, ‘Aslında tam da suçlandığım şey üzerinde savunma yapıyorum. Size diyorum ki, kadın alanında yaptığım çalışmalarım terörize edildi. İddianamede yaptığım çalışmalar terörize edilmiş’ sözleriyle cevap verdi ve kadın çalışmalarını sahiplenmeyi sürdürdü. Devamla şunları söyledi:

“Kadınların siyasette daha fazla ve etkin olması için çalışıyoruz. Çünkü toplum kadınla inşa edilir. Kadın hem zihinsel olarak hem de ruhsal olarak erkekten daha güçlüdür. Kadının kültüründe, düşüncesinde savaş yoktur, iktidar yoktur. Barışçıldır kadın. Gerçekten de kadın siyasetin içinde yer aldığında sadece erkek zihniyetini değiştirmiyor aynı zamanda erkeğin şeklini de değiştiriyor.”

23 Kasım 2023