Kobanî Kumpas Davası: Bu yargılama IŞİD’in aklanması yargılamasıdır

Kobanî Kumpas Davası sürüyor. Bugünkü duruşmaya rehin siyasetçilerin bir kısmı ile Yeşil Sol Parti milletvekilleri ve avukatlar katıldı.

IŞİD’e karşı mazlumun yanında yer aldık

Bugünkü duruşmada söz alan Bircan Yorulmaz, duruşmaların kesintisiz sürdürülmesinin kendilerini ve avukatlarını mağdur ettiğini, bunun bir “eziyete” dönüştüğünü belirtti. Yorulmaz, Kobanî yargılaması ile IŞİD’in aklanmaya çalışıldığını belirterek, “Bu ne hukuken ne de ahlaken doğru. Dosyamızın savcısı da iddianameyi hazırlayan savcı gibi ısrarlı görünüyor. Bu dosyada bahsedeceksek en başta IŞİD’den söz etmek gerekiyor. İddianamede IŞİD’den söz edilmiyor. Bunun bilinçli olarak yapıldığını biliyoruz. IŞİD Türkiye ve dünya çapında birçok katliam yapmıştır. Bizlerin de görevi IŞİD’e karşı mazlumun yanında olmaktır” dedi. 

Kürtlere sınırı kapatıp IŞİD’e açtınız

Yorulmaz Türkiye’de IŞİD katliamında yaşamını yitirenlerin isimlerini andı ve IŞİD’in yaptığı diğer pek çok katliamı da hatırlattı. IŞİD’in Şengal’de gerçekleştirdiği katliama değinen ve bu katliam sonrasında Êzidî kadınların pazarlarda satıldığını belirten Yorulmaz, “Ardından Kobanî saldırısı gerçekleştirildi. O sırada Türkiye sınırları kapattı. Ama sınırlar kapılıyken IŞİD Türkiye’ye gelerek muhaliflere, HDP’lilere, Kürtlere karşı onlarca katliam yaptı” hatırlatmasında bulundu.

IŞİD Türkiye’deki irtibat büroları üzerinden Êzidî kadınları pazarlıyordu

IŞİD’in Şengal’e yönelik katliamında dört bin civarında kişinin katledildiğini, çok sayıda kadının da kaçırıldığını ve tecavüze uğradığını, birçoğunun köleleştirildiğini ve Müslümanlaştırıldığını dile getiren Yorulmaz, “Kadınları piyango ile dağıtıyorlardı. Kadınlar 50 dolara, çocuklar ise 35 dolara satılıyordu. Bütün dünya da bunu izliyordu. Bunun yanı sıra kadınlar ve çocukların sanal sistemde satıldığı da ortaya çıktı. Bunun Türkiye’de bulunan irtibat büroları üzerinden yapıldığı ortaya çıktı. Bu bürolar Antep’te yer alıyordu. Yine Ankara’da IŞİD emirlerinin Êzidî kadınları alıkoyduğu ve yıllarca tecavüz ettiği öğrenildi” dedi ve şöyle devam etti:

“IŞİD, Musul’dan edindiği silahlarla Kobanî sınırına dayandı. IŞİD’in orayı ele geçirmesi durumda 200 bin insan katledilebilirdi. İnsanlar sınırda eylemler yapıyordu. İnsani yardım koridoru açılması talep ediliyordu. HDP de insani yardımda bulundu. HDP ile hükümet ve devlet yetkilileri arasında görüşmeler sürüyordu. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, ‘IŞİD’e desteğimiz yok. Kobanî ve Kürtlerin yanında olacağız’ şeklinde açıklamalar yaptı. PYD’nin insani yardım talepleri birçok defa yerine getirildi. Sadece bir mail aldığımız PYD ile Türkiye’nin işbirliği sayesinde bu insani yardımlar oldu.”

Türkiye-PYD ilişkileri sayesinde Süleyman Şah Türbesi taşındı

IŞİD’in ilerlemesi üzerine 6 Ekim’de protestoların yoğunlaştığı ve 7 Ekim’de Erdoğan’ın “Kobanî düştü düşecek” açıklamaları sonrasında ölümlerin yaşanmaya başladığını dile getiren Yorulmaz, PYD’den aldığı ileri sürülen mail suçlamasına da değindi. Yorulmaz, söz konusu maili okudu ve ekledi: “Bu HDP’ye gönderilmiş talimat olarak görülüyor. Az önce okuduğum mailin neresinde evleri işyerlerini yakın, Türkiye’yi bölün, insanları öldürün diyor? IŞİD’in yaptığı ve Kobanî’de yapma ihtimali olan katliamı durdurmak için gönderilen bir uyarı mailidir. Mailin gönderildiği herkese ‘katliam olacak yardım edin’ şeklinde uyarı yer alıyor. Bu mailin HDP’nin paylaştığı tweet ile doğrusal olarak ilişkisi yok” diye kaydetti.

Maile ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna da değinen, bu raporda mailin sadece HDP’ye değil pek çok kuruma gönderildiğini dile getiren Yorulmaz, “O zaman PYD’nin Türkiye ile ilişkisini açıklamak kaçınılmaz oluyor. Daha önce de anlatmıştım. O dönemde Türkiye’nin PYD ile ilişkisinin devam ettiği açık kaynaklardan da görülüyor. Bu aşamada Salih Müslim ve Türkiye arasında pek çok görüşme gerçekleşti. Türkiye ile PYD arasında gerçekleşen antlaşma ile ortak operasyon gerçekleşti ve Süleyman Şah Türbesi taşındı. Ortak operasyon ile yapıldı” diye konuştu.

PYD ilişkisi üzerinden beni ve arkadaşlarımı yargılayamazsınız

Yorulmaz, Kobanî’den IŞİD’in püskürtülmesinden sonra dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Kobanî’yi selamlıyoruz” şeklinde açıklamada bulunduğunu ve PYD’li yetkililerin de bu selama karşılık verdiğini dile getirdi. “PYD ile Türkiye’nin o dönemdeki ilişkisini görmeden davayı değerlendiremeyiz” diyen Yorulmaz, “Bu kadar ilişki ortadan iken ben ve arkadaşlarım bir mail üzerinden yargılanıyoruz. Bugünkü hukuki zemin ile o dönemde yaşananları yargılayamazsınız. O dönemde PYD’nin ‘terör’ listesinde olmadığına dair davaya yazı geldi. Bugün PYD’ye biçilen rol üzerinden bizi yargılayamazsınız” diye belirtti. 

Kobanî olaylarının araştırılması için HDP’nin verdiği 14 önergeyi AKP ve MHP reddetti

Katliamlara karşı durmanın HDP’nin tüzüğünde yer aldığını belirten Yorulmaz, “HDP, Urfa’nın hemen yanında bulunan Kobanî’de katliamın yaşanmaması için ilk önce devlet ile görüşmeler yapmış, ardından ise buna sessiz kalmamak için açıklamalar yapmıştır. Ayrıca aynı dönemde Çözüm Süreci devam ediyordu. Bu çerçevede HDP barış düzenini bozacak tek bir adım atamazdı. Kobanî olaylarında öldürülenlerin katillerinin bulunmasına dair HDP’nin verdiği en az 14 önerge AKP ve MHP  tarafından reddedildi. Bu yeterince bir şey anlatmıyor mu?” diye sorarak tepki gösterdi.

HDP’li olduğumuz için yürüttüğünüz bu zulme son verin

“Tüm dışlamalara karşı HDP’nin hala Türkiye siyasetinde yer almasının farklı kimlikler için çok önemli olduğuna inanıyorum” diyen Yorulmaz, “HDP’li olduğum için yargılanıyorum” dedi. Yorulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt sorununda adil ve barışçıl bir çözüm istediğimiz için yargılandığımızı tüm dünya biliyor. Bu kumpasa ortak olmayın. HDP’de yer aldığımız için yapılan bu zulme son verin. Bir çetenin içinde yar aldığı ortaya çıkan bir hakimin kabul ettiği bir iddianame ve açılan bir dava ile karşı karşıyayız. Soruşturmanın başından beri hedef gösterildik. Bunların verdiği zararlar nasıl telafi edilecek?

Arkadaşlarımızı tahliye edin. Adli kontrol şartına uyulmamasını tutuk devam gerekçesi sayıyorsunuz. Ancak benim hakkımda da adli kontrol var ve şu an buradayım. Neden olumsuz şeyleri referans alıyorsunuz. Lehte bir delil olarak karşınızda duruyorum.”

Daha sonra Yorulmaz’ın avukatı değerlendirmelerde bulundu. 

8 Ağustos 2023