Kobanî Kumpas Davası: Çete üyesi hakimlerin yaptığı işlemler incelenmeden bu yargılama yürütülemez

Aralarında önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanî Kumpas Davasının 16'ıncı duruşma periyodu ilk gününde Sincan Cezaevi Kampüsünde görüldü. Duruşmayı milletvekillerimizin yanı sıra çok sayıda avukat ve aile izledi.

Selahattin Demirtaş: Bahtiyar Çolak’ın başkanlık yaptığı aşamalar gözden geçirilmeden bu yargılama devam edemez

Bugünkü oturumda ilk olarak söz alan Demirtaş, mahkeme heyetinin yargılamadan çekilmesini istedi. Demirtaş, dosyaya eklenen evraklarda aleyhine bulunan hiçbir belgeyi kabul etmediğini belirtirken, eski mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak hakkında hazırlanan iddianameyi hatırlattı ve “Bu iddianameyi kabul eden ve bizi yargılayan Bahtiyar Çolak çok ağır ithamlarla yargılanıyor. Bizi yargılayan heyet başkanının tape kayıtları vahim ötesi. Benim ve arkadaşlarımın konuşmaları yargılamanın konusu olurken, Çolak’ın beyanları bu yargılamayı ilgilendirmeyecek mi? Çolak’ın başkanlık yaptığı bütün aşamalar gözden geçirilmeden bu yargılamaya devam edemez” değerlendirmesinde bulundu. Demirtaş, şöyle devam etti: 

Kobanî Kumpas Davası ve kapatma davası MHP’nin direktifleriyle açıldı

“Çolak iddianamesinin kabulüyle birlikte anlıyoruz ki Çolak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi kendisinin referansı olarak görmüş. MHP’nin kendi talimatlarına uymayan savcıları tehdit ettiğini biliyoruz. Bahçeli, bu ülkede yürütmenin esas ortağıdır. Erdoğan sembolik bir cumhurbaşkanıdır. MHP, Kobanî ve HDP kapatma davalarının bitirilmesi için açık açık çağrı yaptı. Bizim ceza almamız için açık açık Meclis’te çağrı yaptı. Bu davalar iktidarın bekası açısından olmazsa olmaz iki davadır. Çolak, ‘devlet içinde devlet kurduk’ diyor. Şimdi bunu yok mu sayacağız? Heyetiniz Türkiye hukuk tarihine kara leke olarak geçecek ve siyasi post modern darbe suçlusu olarak sayılacak bir mahkeme başkanına ortak olmak istemiyorsa o iddianameyi buraya getirip şaibeler giderilinceye kadar ara verip duruşmaya devam etsin.” 

Avukat Cihan Aydın: Soylu ve Bahçeli mahkeme heyetini yönlendiriyor

Duruşma daha sonra avukatların itirazlarıyla sürdü. Avukat Cihan Aydın heyetin yargılamayı yapacak liyakatte olmadığını belirterek, çekilmesini istedi. Bahçeli ve Süleyman Soylu’nun Demirtaş hakkındaki hedef gösterici açıklamalarını hatırlatan Aydın, “Bu açıklamalar mahkemenizin tarafsızlığını etkileyecek beyanlardır” diye belirtti. Bahtiyar Çolak’a ilişkin de konuşan Aydın, “Çolak’ın suç örgütü üyesi olması mahkemenin tarafsızlığı konusunda bir endişe oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Reddi hakim talebinde bulunan Aydın ayrıca “Çolak’ın bu davada tanık olarak dinlenmesine karar verilmesini talep” etti. 

Avukat Mahsuni Karaman: Tape kayıtlarının üzerinde oynama olup olmadığını öğrenmek istiyoruz

Avukat Mahsuni Karaman ise Demirtaş’a dair 5 Ağustos ve 12 Ağustos tarihlerinde gelen Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarına ilişkin konuştu. Demirtaş hakkındaki 11 ortam dinleme kaydının taraflarına verilmesi gerektiğini aktaran Karaman, taleplerinin reddedildiğini hatırlattı. “Biz bu konuşmaların kayıtlarının materyalleri üzerinde inceleme yaparak ekleme çıkarma yapılıp yapılmadığının sorulmasını talep etmiştik. ATK, ilk raporunda bir inceleme yapıp oluşturulan materyalin 2 Nisan 2018 tarihinde oluşturulduğuna hükmediyor. 12 Ağustos tarihli rapora göre ise o tarihten sonra bu materyale ulaşılamadığına dair bir mütalaa vermiş.  Bu materyal 2018 Nisan ayında sizin bu dosyanıza esas olmak üzere hazırlanmış bir kopyadır. Bu kayıtların içinde bulunduğu CD’nin oluşturulma tarihini öğrenmek istiyoruz. Bu konuşmaların CD’ye ne zaman kayıtlandığı ve en son ne zaman erişim sağlandığı bilgilerine erişim talebimiz var” dedi. 

Avukat Nuray Özdoğan: Bu davada yer alan bütün savcı ve hakimlerle ilgili soruşturmaları istiyoruz

Avukat Nuray Özdoğan da yargıdaki çeteleşme sorununun artık saklanamayacak boyutlara geldiğini belirterek, “Savcıların uyuşturucu baronlarıyla ilişkilerinden tutun da siyasi rantla soruşturma yürütülmesine kadar birçok şeyi her gün gazetelerden okuyoruz. Bizim dosyamız Türkiye yargısının geldiği noktayı gösteren bir dosya. Mahkeme başkanının çeteleşmenin başında olduğunu gösteren bir süreç içeriyor. Biz sadece Çolak ile ilgili yürüyen soruşturmaları istemiyoruz. Dava sürecinde yer alan tüm savcılar ve şu an mevcut duruşma savcısı ile mahkeme heyeti açısından yürüyen bir soruşturmanın olup olmadığını öğrenmek istiyoruz” dedi.

Çete üyesi Bahtiyar Çolak’ın dinlenilmesi talebi reddedildi

Mahkeme heyeti, avukatların ve Demirtaş’ın heyetin yargılamadan çekilmesi talebi ile Bahtiyar Çolak’la ilgili iddianame düzenlenmesi ve duruşmada dinlenilmesine yönelik taleplerini reddetti. Duruşma, 31 Ağustos Çarşamba gününe ertelendi. 

29 Ağustos 2022