Kobanî Kumpas Davası: Duruşma periyotları işkenceye dönüştü, davayı bir an önce bitirme ısrarı sürüyor

Önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve MYK üyelerimizin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanî Kumpas Davası’nın 6’ncı duruşması 2’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsünde devam ediyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı milletvekillerimiz Züleyha Gülüm, Abdullah Koç ve Hüseyin Kaçmaz ile Ankara İl yöneticilerimiz takip ediyor. Dava avukatları, dün görülen oturumda mahkeme başkanının değişmesiyle birlikte duruşma periyotlarının yeniden düzenlenmesi ve davanın 2 ay sonraya ertelenmesi taleplerinin mahkeme başkanı tarafından karara bağlanmaması nedeniyle duruşmaya katılmadı. Avukatlar, talebin karara bağlanmaması sonucunda HSK’ya suç duyurusunda bulunacaklarını ve HSK’dan yanıt gelmeyene kadar duruşmalara katılmayacaklarını belirtmişti. Dava avukatlarından Maviş Aydın ile Kenan Maçoğlu ise avukatların mazeretlerini bildirmek üzere duruşma salonunda hazır bulundu. 

Avukatlar ve tutsak siyasetçiler duruşmaya katılmadı

Kürt-Pen üyesi Nezir Çakan duruşma salonunda hazır bulunurken, Radyo Televizyon Kurulu (RTÜK) Üyemiz Ali Ürküt ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Diğer tutsak siyasetçiler ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. 

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada mahkeme başkanı avukat ve yargılanan siyasetçilerin mazeret dilekçelerini ve duruşmaya en az 2 ay ara verilerek duruşmanın 1 hafta görülmesi yönündeki taleplerini okuyarak dosyaya ekledi. Duruşma savcısı, mazeretlerin reddine karar verilmesini talep etti.

Avukatlar: Duruşma periyotları işkenceye dönüştü

Savcının mütalaasına cevap veren avukat Kenan Maçoğlu, duruşma periyotlarının bu şekilde olmasının hem kendileri hem de tutsak siyasetçiler için işkenceye dönüştüğünü söyledi. Maçoğlu, duruşmaya katılmayacaklarını belirterek “Biz de katılmayacaktık ancak müvekkillerimizin zorla getirilip getirilmediğini bilemediğimiz için duruşmaya katıldık. Mazeretlerimizin kabul edilerek duruşma periyotlarının en az 2 ay olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz” dedi. 

Avukat Maviş Aydın ise belirtilen taleplere katıldığını ifade ederek, “Daha uzun aralıklarla duruşma tarihi belirlediğinizde diğer duruşmalarımızı da ayarlayabileceğiz. Aksi halde diğer dosyalarımıza hazırlanamıyoruz. Diğer dosyalarımız sürüncemede kalıyor. Daha uzun sürede bir duruşma periyodu belirlemenizi talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Mazeretleri ve duruşmaların daha uzun aralıklarla verilen aralardan sonra yapılması yönündeki talepleri reddeden mahkeme heyeti, “Öğleden sonraki oturumda ilgili sanıkların duruşma salonunda ve SEGBİS odalarında hazır edilmeleri için bulundukları İnfaz Kurumlarına müzekkere yazılmasına, mazeretlerinin reddine, yazılacak müzekkerede SEGBİS yoluyla ya da duruşma salonuna çıkmak istemeyen sanıkların tutanakla tespit edilerek tutanağın mahkemeye gönderilmesinin istenilmesine” karar verdi. Salonda bulunan avukat ve siyasetçiler karara itiraz etti. 

Ahmet Türk ve Gülfer Akkaya’nın savunması alınacak

Öğleden sonraki arada gelen talepleri değerlendiren ve kararını açıklayan mahkeme başkanı, “tutuklu ve hükümlü sanıklar yönünden bulundukları infaz kurumuna müzekkere yazılarak sanıkların hard disklerini sanıklar ile birlikte incelenmesi, açılmayan evrak olup olmadığının tespit edilmesi, hangi evraklara ulaşamadıklarının sanıklardan sorulması, açılamayan evrak varsa neden açılamadığının tespit edilmesi, açılamayan evrakların bilgisayarda yüklü olmayan programdan kaynaklı sıkıntıdan dolayı mı açılamadığı hususunda teknik personelle birlikte inceleme yapılarak mahkememize bilgi verilmesinin istenilmesine, tutuklu ve hükümlü sanıklardan Sebahat Tuncel ve Sibel Akdeniz dışındaki sanıklarla ilgili olarak bulundukları infaz kurumlarına müzekkere yazılarak sanıklara haftada kaç gün, kaç saat bilgisayarla çalışma imkanı sağlandığı, sanıkların bu sürelerde kendi iradeleriyle bu imkandan faydalanıp faydalanmadığı hususlarının araştırılarak mahkememize bilgi verilmesinin istenmesine; öğlen arasında sunulan mazeret dilekçelerinin ve mazeretlerin kabul edilmemesine ilişkin itiraz dilekçelerinin benzer mahiyette olduğu anlaşıldığından ayrı ayrı redlerine ve mazeretlerinin kabul edilmemesine; sanık Ahmet Türk yününden talimat mahkemesine müzekkere yazılarak 11.11.2021 gününün oturumunda sorgusu alınmak üzere hazır edilmesinin istenmesine, sanık Gülfer Akkaya, 11.11.2021 günü oturumda hazır olması halinde savunmasının alınmasına, diğer taleplerin bilahare değerlendirilmesine” karar vererek duruşmayı 11 Kasım’a erteledi.

9 Kasım 2021