Kobanî Kumpas Davası ile Türkiye’de siyaset dizayn edilmek isteniyor, buna izin vermeyeceğiz!

Merkez Yürütme Kurulumuzun açıklaması:

Türkiye’de yargı eliyle yürütülen siyasi soykırım operasyonlarından biri olan Kobanî Kumpas Davası, ulusal ve uluslararası hukuk tarihine rezalet olarak geçecek gelişmelerle devam ediyor. Türkiye’de hukukun nasıl askıya alındığı, demokratik siyaseti tasfiye girişiminin AKP-MHP iktidarı ve yargı eliyle nasıl ilmek ilmek örüldüğü bu dava ile bir kez daha görülmüştür.

Kobanî Kumpas Davasında AKP-MHP iktidarı tarafından görevlendirilen mahkeme heyeti, önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da dahil olduğu çok sayıda siyasetçi arkadaşımızın sorgularını bile almadan esas hakkındaki mütalaa için dosyayı yine özel kumpas için görevlendirilen savcıya göndermiştir. Bilinmelidir ki; yargılama tarihinde, savunma yapmaya hazır olanların beyanları alınmadan mütalaa verildiği başka bir örnek yoktur.

Delillerin değerlendirilmemesine ve sorgu yapılmamasına ilişkin skandal kararlar veren mahkeme heyeti, davaya dair karar verme sürecini hızlandırma niyetini açıkça belli etmiştir. Bu tutum mahkeme heyetinin AKP-MHP iktidarının siyasi çıkarına hizmet ettiğini göstermektedir. Bu durumda mahkeme heyeti açıkça ihsas-ı reyde bulunmaktadır.

AKP-MHP iktidarının yönlendirdiği Kobanî Kumpas Davasında hukukun askıya alındığı bu gelişmeleri, HDP’ye yönelik kapatma davasıyla paralel düşünmek gerekmektedir. Meşru ve hukuki tek bir dayanağı olmayan kapatma davasına, Kobanî Kumpas Davasıyla dayanak oluşturmaya çalışan AKP-MHP iktidarı, demokratik siyaseti imkânsız kılma ve 2023 yılı seçimlerinde haksız bir avantaj sağlama amacındadır.

Bilinmelidir ki demokratik siyaseti engelleyerek seçimi kazanma tutumunun hedefi sadece HDP değildir. AKP-MHP iktidarının elinde kırbaç konumunda olan yargı üzerinden bir bütün olarak demokratik siyaset tasfiye edilmek istenmektedir. HDP ve HDP’li siyasetçilerle başlayan hukuku askıya alma süreci, tüm muhalefeti ve demokratik kamuoyunu kapsayacak şekilde genişleyecektir. Nasıl ki DBP ve HDP’li belediyelere kayyım atanmasıyla başlayan süreç, üniversitelere ve tüm muhalif belediyelere genişletildiyse, HDP’ye yönelik bu kumpasların da tüm muhalefeti içerecek şekilde genişlemesi kaçınılmazdır.

AKP-MHP iktidarının kurduğu bu karanlık oyuna karşı başta Türkiye halkları olmak üzere tüm demokrasi güçlerini ve muhalefeti, hukukun askıya alınması ve demokratik siyasetin tasfiye edilmesi karşısında teyakkuz halinde olmaya ve demokratik tepkisini yükseltmeye çağırıyoruz. Bugün kumpas davalarına karşı durmak sadece HDP’yi savunmak değildir; demokrasiyi, hukuku, özgürlükleri ve Türkiye’nin geleceğini savunmaktır.

Halkların Demokratik Partisi
Merkez Yürütme Kurulu
31 Aralık 2022