Kobanî Kumpas Davası: Mahkeme başkanı temaslı, karantina koşulları uygulanmıyor!

Kobanî Kumpas Davasının 4’üncü duruşması ikinci gününde devam ediyor. Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler salonda hazır bulunurken, önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden,  Figen Yüksekdağ ve Diyarbakır Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak Kandıra Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Farklı cezaevlerinde tutuklu bulunan diğer siyasetçiler de SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Eski Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, İbrahim Binici, Altan Tan ve eski MYK üyelerimizden Can Memiş duruşmadan vareste tutulduğu için katılmazken, tutuksuz yargılanan ve yerine kayyım atanan Kars Belediye Eşbaşkanımız Ayhan Bilgen salonda hazır bulundu.

Duruşmayı İç Anadolu Bölge Eş Sözcülerimiz, Ankara il ve ilçe örgütlerimizden yönetici ve üyelerimiz, milletvekillerimiz, ile çok sayıda savunma avukatının yanı sıra tutuklu siyasetçilerin yakınları da takip etti. Davaya bakan mahkeme başkanı koronavirüs (Kovid-19) teşhisi konulan bir yakınıyla temaslı olduğu için duruşmaya geçici bir heyet baktı.

İlk olarak söz alan dava avukatlarından Cahit Kırkazak, “Başkan Bey temaslı olması nedeniyle burada değil, kendisine geçmiş olsun diyoruz. Yoğun bir temastan dolayı, sağlık gerekçesiyle müvekkillerimiz savunma yapacak durumda değiller. Bu nedenle duruşmanın ertelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Geçici mahkeme başkanı, avukatın talebine rağmen tutuklu siyasetçilere, “Savunma yapmak isteyen var mı?” diye sordu. Söz alan Demirtaş, “Hayır, savunma yapmak istemiyorum. Avukatlarımın talebine katılıyorum” dedi. Söz alan Gültan Kışanak da avukatların ertelenmesi talebine katıldığını belirterek, duruşmalara ara verilmesini istedi.

Mahkeme başkanı Ayhan Bilgen’in duruşmadan vareste tutulma yönünden dilekçe verdiğini söyledi.

Söz alan iddia makamı tutuksuz yargılanan siyasetçilerin duruşmalardan vareste tutulma taleplerinin reddine, tutukluların gizli ve açık tanık beyanları ve mahkemede bulunan dosyaları ile sanıklar hakkında birleşen diğer dosyalar ve tüm dosya kapsamı nazara alındığında tutukluluk hallerinin devamına, adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verilmesini istedi.

Avukatların talebini geçici mahkeme başkanı kabul etmedi

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, duruşmanın Perşembe gününden itibaren devamına, diğer taleplerin binaen değerlendirilmesine karar verdi. Duruşmanın 23 Eylül’e ertelenmesine karşı çıkan avukatlara mahkeme başkanı, “Mahkeme başkanı bana perşembe günü gelebileceğini söyledi. Bu nedenle perşembe günü 09:30’da devam edeceğiz” dedi. Avukatlar, “Müvekkillerimizin sağlığı açısından daha ileri bir tarihe ertelenmesi gerekiyor” diye belirtti. Geçici mahkeme başkanı bunun üzerine, “Başkan beyin sağlığı en çok kendisini ilgilendiriyordur. Herhalde gelmezse ona göre hareket ederiz” diye konuştu. Avukatlar, “Karantina koşullarına göre hareket etmelisiniz. Yeni düzenlemeye göre 5 gün karantinada kalmalı. Test yaptırdıktan sonra negatif çıkarsa izolasyon biter” hatırlatmasına bulundu. Avukatların itirazlarını dinlemeyen geçici mahkeme başkanı, duruşmayı 23 Eylül’e erteledi.

21 Eylül 2021