Kobanî Kumpas Davası: Mütalaa da iddianame gibi politik

Kobanî Kumpas Davası, 30’uncu duruşmasının 1’inci periyoduyla Sincan Cezaevi Kampüsünde devam etti.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan siyasetçi Mesut Bağcık, tutuklu bulunan kadın siyasetçilerden Sebahat Tuncel ile Ayla Akat Ata ve çok sayıda kadın ve avukatları katıldı. Önceki dönem Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ ve bazı kadın siyasetçiler de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu bulundukları cezaevinden duruşmaya katıldı.

Bağcık: Burada olmamın temel nedeni Kürt siyasetçi olmamdır

Esas hakkındaki mütalaaya ilişkin söz alan Bağcık şunları söyledi:

“Mütalaada IŞİD’den hiç söz edilmiyor. Katliamcı ve soykırımcı çetenin ne tür katliamlar yaptığını herkes biliyor. Bu ülke sınırları içinde de onlarca katliam yaptı. Yüzlerce insan katledildi. Bu yapılanlarla insanlık tarihini yok etmeyi planlıyordu. Milyonlarca insan yerinden edildi. Bu bilinçli bir politika olarak yapıldı. IŞİD birilerine sempatik olarak gelebilir. Savcı, bu soykırımcı çete için bir tek laf etmemiş. Söz konusu Kürt siyasetçiler oldu mu terazi değişiyor. Bu mütalaa hukuki değildir. Dolayısıyla hazırlanan mütalaa da iddianame gibi politiktir. Burada olmamın temel nedeni Kürt siyasetçi olmamdır.”

Tüm inançların korunmasını, birlikte yaşamasını istiyorum

“Farklı kesimler bile bu davanın niçin açıldığını bize anlatıyor. Biz bir şey demeden onlar anlatıyor. Dosyada hırsızlık ve yağma meseleleri var. Savcı bizim yaptığımızı söylüyor. Bunlar çok iğrenç şeyler. Saçma sapan bir iddianame, saçma sapan bir mütalaa hazırlanmış. Hiçbir etnik kimliğin öne çıkmadığı bir dünyayı tahayyül ediyorum. Tüm inançların korunmasını ve birlikte yaşamasını istiyorum. Bunlar suç ise işledim. HDP’de yer almamın nedeni bu söylemlerdir, ayrıştıran bir dil yok! Hepinizi Diyarbakır’a, Hakkari'ye bir çay içmeye davet ediyorum. Bu söylediklerimizin dışında tabanın bir talebi var ise o zaman haklısınız derim. Bitlis’te, Kars’ta böyle bir şey duymadım. Gaipten sesler geliyor birilerine galiba. Bizim böyle bir talebimiz yok. Olsa söyleriz. İftira suçunu işlemesinler. Yaptığım hiçbir şey suç değildir. Söylediğim her şey meşrudur.”

Ben partimin örgütlenme çalışmasında yer aldım

Dosyadaki tanık ifadelerinin de tek tek çöktüğünü belirten Bağcık, “Savcı sanki her şeyi onlarla birlikte görmüş gibi konuşuyor. Bir davanın tanığı savcı olabilir mi? Benim örgütte olduğum iddia edilmiş. Evet, ben bir örgütte yer aldım. Burada ben de söyledim. Ben partimin örgütlenme çalışmasında yer aldım. HDP, BDP ve DBP’de yöneticilik yaptım. Benim örgütüm siyasi partidir. Anayasal çerçevede kurulmuş bir siyasi partinin çalışanıyım. Ben örgütlenme çalışanıyım. Bu konuda bir suç varsa, buyurun cezayı verin” diye konuştu.

21 Ağustos 2023