Kobanî Kumpas Davası: Savcı, avukatlar hakkında suç duyurusunda bulundu

Kobanî Kumpas Davasının 6’ncı duruşmasının 3’ncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsünde görülmeye başlandı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya milletvekillerimiz katıldı. Davada tutuksuz yargılanan önceki dönem Urfa Milletvekilimiz İbrahim Binici ve tutuklu yargılanan Kürt-Pen üyesi Nezir Çakar duruşma salonunda hazır bulunurken, dava avukatları ile tutuklu yargılanan siyasetçiler mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. 

Mahkeme başkanı dosyaya eklenen evrakları okuduktan sonra dava avukatları ve yargılanan siyasetçilerin mazeret bildirdiğini söyledi. İddia makamı, mazeret taleplerinin ret edilmesini, sağlık nedeniyle dilekçe sunanların mazeretlerinin kabul edilmesini, sanıkların savunmalarını yapmaları için kolaylık sağlanmasını, dosyaya gelmeyen ve duruşma salonunda hazır bulunmayanlar yönünden duruşmaların devam etmesini, avukatlar hakkında duruşmaya katılmadıkları nedeniyle görevlerini kötüye kullandıkları için suç duyurusunda bulunulmasını ve adli kontrol ve tutukluluk durumlarının devam etmesini talep etti. Mahkeme başkanı, ara kararlara hazırlık için duruşmaya 14:00’e kadar ara verdi.  

Mahkeme hızlandırılmış periyotta ısrar edip talepleri reddetti

Duruşma mahkemenin ara karar için verdiği aranın ardından öğleden sonra devam etti.

İddia makamının sağlık mazereti dışındaki mazeretlerin toplu reddini ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etmesinden sonra mahkeme ara kararını açıkladı. Avukatların savunma için yeterli süre tanınmadığına ve yetişemediklerine yönelik itirazları “avukatın yetişemeyeceği işi kabul etmemesinin avukatlık kanununda belirtildiği” söylenerek reddedildi. Ayrıca duruşmaların belirlenen periyotta devam edeceği kaydedildi.

Yargılanan siyasetçilerin milletvekili olduğu süreçte yaptıkları konuşmaların mahkemeye gönderilmesine karar verilirken, cezaevlerindeki siyasetçilerin koğuşlarda bilgisayar ve internet bulundurulması talebine dair ise bunun “mahkemenin vereceği bir karar olmadığı” belirtilerek karar verilmedi. Ayrıca avukatların duruşmalara katılmamaları durumunda haklarında gerekli işlemlerin yapılması ve Aynur Aşan dışında diğer sanıklara süre verilmesi karara bağlandı.

Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin, adli kontrolle yargılananların ise adli kontrollerinin devamına karar vererek duruşmayı 29 Kasım'a erteledi.

11 Kasım 2021