Kobanî Kumpas Davası: Savcının iddialarını doğrulayan beyanlar yok, hayali delil yaratma çabası var

Kobanî Kumpas Davasının 34’üncü duruşmasının ikinci periyodu, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsünde bulunan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada tutuklu siyasetçi Ali Ürküt esas hakkındaki savunmasına devam etti.

AİHM Yüksekdağ ve Demirtaş kararlarında, HDP MYK tweetinin, saldırı altında olan Kobanî halkıyla dayanışma içinde olduğu, tweetin meydana gelen şiddet eylemlerine doğrudan sebep olmayacağı belirtilmiştir. AİHM'in bu kararı AYM kararını da kapsamaktadır. AİHM Türkiye’nin itirazlarını da incelemiş ve karara varmıştır. 2911 Sayılı Kanunu dahi ihlal niteliği taşımayan bir tweetin ölümlere ve yaralanmalara neden olamayacağı açıktır. Kişi kendisinin sebep olmadığı bir neticeden sorumlu olamaz. Netice failin eseri olmalıdır. Bu dosyada olanlar doğrudan bizim eserimiz midir, bizim girişimimiz midir? Ne iddianamede ne de mütalaada adımız bu olayların faili olarak geçmediği halde savcılık herkesi bir torbaya koymuş ve toptancı bir mantıkla ceza talep etmiştir.”

21 yıl önceki davayı önüme getirmek savcılık makamının çaresizliğidir

“Dosyada aleyhimde herhangi bir somut delil söz konusu değildir. 21 yıl önce yaptığım konuşmadan dolayı açılan davayı önüme getirmek olsa olsa savcılık makamının çaresizliğidir. Gerçek dışı iddialarına delil bulamadığından, müsrif tüccar misali eski defteri karıştırırmış ve eli boş dönmüştür. Elinde delil olmadığı için hayali deliller yaratma çabasına girmiştir. Tüm faaliyetlerim alenidir, barışçıl faaliyetlerdir. Zorlama bir örgüt üyesi olarak gösterilmek istenmem hukuki değil siyasi bir değerlendirmedir. Nedeni muhalif bir partide siyaset yapıyor olmamdır. İddia makamı fiili değil faili esas almaktadır.” 

Savcının iddialarını doğrulayan beyanlar mevcut değil

“Cemaatin devlet içindeki belli kadrolarının Çözüm Sürecine ilişkin rahatsızlığı o süreçte de kendini gösterdi. Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ‘Kontrol edemediğimiz güçler var’ sözleri de işin aslını açığa çıkıyor. Kayda geçen dosyaların hiçbirinde HDP MYK üyelerinin suça azmettirme, maddi veya manevi yardım sağlama durumları tespit edilmiş değildir. Olaylara karışan faillerden hiçbirinin HDP sosyal medya çağrısı üzerine şiddet olaylarına katıldığına ilişkin bir tespit bulunmamaktadır. Savcının iddialarını doğrulayan beyanlar mevcut değildir.”

Savunmasını tamamlayan Ürküt beraatini istedi. 

26 Eylül 2023