Kobanî Kumpas Davasında tanıklardan bire bir aynı ifade

Kobanî Kumpas Davasının 14’üncü duruşması verilen bir günlük aranın ardından 3’üncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsünde görülmeye devam etti. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına tutuklu siyasetçilerin aileleri ile çok sayıda avukat katıldı. Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. 

Tanığın dinlenmesine itiraz edildi

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada gizli tanık Atlas’ın dinlenmesine karar verildi. Tutuklu siyasetçiler ve avukatlar sorgular bitmeden tanıkların dinlenmesine itiraz etti. Mahkeme heyeti bu talepleri reddetti.

Önceki dönem HDP ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, sorgular bitmeden tanık dinlemenin usulsüz olduğuna dikkat çekerek, “Siz ara kararlarla bunu kabul etmiyorsunuz ancak yaptığınız hukuksuzdur. Diğer tanıklarda da gördük ki tanıkların olaylarla alakası yok ama birleşen dosyalar kapsamında beyanlarda bulunuyorlar. Buna da biz itiraz ediyoruz” dedi. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak “Usulüne uygun bir yargılama talep ediyorum” diye ekledi. 

Ardından duruşmaya bağlanan ve yazılı ifadesini tekrarladığını ifade eden gizli tanık Atlas, Kobanî protestolarıyla bir bilgisinin olmadığını söyledi. Gizli tanığın Kürt siyasetçi Ayla Akat Ata hakkında daha önce ifade veren gizli tanık Hermes’le tıpatıp aynı ifadeler vermesi dikkat çekti.

Gizli tanığın ifadelerine karşı avukatların yaptığı konuşmaların ardından duruşmaya yarına kadar ara verildi.

30 Haziran 2022