Kobanî Kumpas Davasında tehdit: Boş salonda duruşmaları sürdürme kararı

Sürekli müdahaleye uğrayan ve bir haftadır avukatlar ve rehin siyasetçilerin bütün ısrarlarına rağmen duruşmaları insani koşullarda yapmayı reddeden Kobanî Kumpas Davasının mahkeme heyeti, rehin siyasetçileri ve avukatları tehdit etti. Heyet, avukatların ve rehin siyasetçilerin bir sonraki duruşmaya gelmemeleri halinde “duruşmaya katılma haklarından feragat ettiklerinin anlaşılacağını ve delil incelemesi aşamasına geçileceğini” belirtti.

Önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve MYK üyelerimizin de aralarında bulunduğu 21’i rehin siyasetçi ile 108 kişi hakkında açılan Kobanî Kumpas Davası 7’inci duruşması mahkeme heyetinin tehditleri ile sona erdi. Duruşma periyotlarının işkenceye dönüşmesi ve adil yargılama hakkının ihlal edilmesi nedeniyle rehin siyasetçiler ve avukatların protesto ettiği davanın duruşması, mahkeme heyetinin ısrarıyla hafta boyunca boş salonda sürdürüldü.

Hukuksuzluğa devam talebi

Bugünkü oturumda mahkeme heyeti rehin siyasetçiler ile avukatların bütün taleplerini otomatik olarak reddetti. Bugün de boş salonda görülen duruşmada, savcılık rehin siyasetçiler hakkında, “somut olaylara dayalı kuvvetli suç şüphesi” ile “kaçma şüphesi” bulunduğu gerekçesiyle adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağını iddia ederek tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi. Tutuksuz yargılananlar hakkındaki adli kontrol kararının devamını da isteyen iddia makamı, Ahmet Türk’ün sunduğu sağlık raporunun bitiminde zorla getirilmesi için karar kurulmasını istedi.

Savcı: Sanıksız ve avukatsız duruşmaları sürdürelim

Avukatların mahkemeyi protesto ettiğini belirten savcılık bu durumun kamu davası ruhuna aykırı olduğunu ileri sürdü. “Duruşmaya gelmeyen sanıkların, duruşmaya katılma hakkından feragat edeceği anlaşılacağından delil incelemesi ve müşteki beyanlarının alınması aşamasına geçilmesine” karar verilmesini isteyen savcılık ayrıca, avukatlara duruşmalara katılmamaları durumunda ihtar gönderilmesini de istedi.

Ağır sağlık sorunlarına rağmen Tuğluk tahliye edilmedi

Mahkeme heyeti, adli kontrol ve tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, rehin siyasetçilerin bir sonraki duruşmada hazır olmaları için yazı yazılmasına, avukatların mazeretlerinin reddine karar verdi. Sağlık sorunları ağırlaşan Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin hastaneden alınması istenilen raporun beklenmesine karar veren mahkeme, duruşma periyotlarının değiştirilmesi yönündeki talepleri bir kez daha reddetti.

Savcı istedi mahkeme kabul etti: Baş salonda tek taraflı duruşmaları sürdürme kararı

Mahkeme, son kez avukat ve yargılanan siyasetçilere duruşmada hazır bulunmaları için yazı yazılacağını belirterek gelmemeleri halinde duruşmalara katılma hakkından feragat ettiklerinin anlaşılacağını ve müşteki beyanlarının alınması ve delil incelemesi aşamasına geçileceğini söyledi. Duruşma periyodunda da değişiklik yapmayan mahkeme bir sonraki duruşma periyodunu 20-21-23-24-27-28-30-31 Aralık’a erteledi.

10 Aralık 2021