Koç: Tecridin kaldırılması Türkiye halklarına nefes aldıracaktır

Milletvekillerimizin İmralı tecridine karşı başlattığı adalet nöbeti 28’inci gününde devam etti. Nöbete milletvekillerimiz Kemal Peköz, Muazzez Orhan, Abdullah Koç, Ayşe Sürücü ve Erdal Aydemir katıldı. Nöbette konuşan Abdullah Koç, şunları söyledi:

Türkiye halklarına da tecrit uygulanıyor

Değerli halkımız İmralı’da 2 yıla yakın bir süredir, hepinizin bildiği üzere, bir tecrit uygulanıyor. İnsanlık suçu niteliğinde olan bir tecrit. Bu nedenle HDP Meclis Grubu olarak 28’inci kezdir adalet nöbeti tutuyoruz. 28’inci kezdir Adalet Bakanına ve AKP hükümetine sesleniyoruz. Türkiye’de maalesef 24 aydır Sayın Öcalan ve diğer mahpuslar, aileleri ve avukatlarıyla görüştürülmüyor. Bu uygulamalar keyfi uygulamalar, aynı zamanda Türkiye’de mevcut olan infaz hukuku da maalesef askıya alınmış durumda. Anayasa’nın eşitlik hükümleri de maalesef İmralı’da uygulanmıyor. Sayın Öcalan’ın ailesi ve diğer mahpusların aileleri ve Türkiye kamuoyu ciddi bir şekilde merak içinde. Uzun bir süredir bu tecrit Türkiye halkları ve siyasetine uygulanıyor.

Tecridin kaldırılması Türkiye halklarına nefes aldıracaktır

Türkiye halkları ekonomik ve siyasal olarak bir çıkmazda. Şu anda bir seçim süreci yaşanıyor. Seçime giderken ülkenin bütün alanları maalesef kriz içerisinde. Demokratikleşmenin önündeki en büyük engel İmralı’daki tecrittir. Bu tecridin kaldırılması Türkiye halklarına nefes aldıracaktır. Bu nedenle 28’inci kez HDP Meclis Grubu olarak öncelikle Adalet Bakanına ve iktidara sesleniyoruz; mevcut hukuku uygulayın, farklı bir uygulama istemiyoruz. Tek arzumuz İmralı’da Sayın Öcalan ve diğer mahpuslarla Anayasa ve yasalara uygun şekilde görüşmelerin yapılmasıdır.

İmralı’da görüşmeler gerçekleştirilirse demokrasinin de önü açılmış olur

Geçmiş dönemlerde de yaşadık, İmralı’nın önündeki engeller kaldırıldığı zaman Türkiye toplumuna iyilik yapılır. Gerçekten şu anda rafa kaldırılan demokrasiye ulaşmanın yolu açılmış olur. Seçimlere gidiyoruz, böyle bir dönemde Türkiye toplumu üzerindeki bu tecridin kaldırılması ve toplumsal barışın önündeki engelin kaldırılması anlamına geliyor. Tekrar Adalet Bakanına ve AKP hükümetine sesleniyoruz. Mevcut hukuka uyun, mevcut infaz yasasındaki hükümleri İmralı’ya da uygulayın. Anayasa’nın eşitlik ilkelerine aykırı davranmayın. Türkiye toplumunun, demokrasi ve barışın önündeki en büyük engelin de İmralı’daki tecrit olduğunu paylaşmak isteriz.

Bu hukuksuz uygulamaya son verin

Ortadoğu’ya esecek bir demokrasi ve barış rüzgarının İmralı’dan geçtiğini biliyoruz. Bu haksız ve hukuksuz uygulamalarınıza derhal son verin. İki yıldır İmralı’da ailesi ve avukatlarıyla hiçbir şekilde görüştürülmeyen Sayın Öcalan ve diğer mahpusların, anayasal hak olan eşitlik ilkesine ve infaz hukukuna uygun bir şekilde avukatları ve aileleri ile görüştürülmesini talep ediyoruz. Derhal bu talebimizin yerine getirilmesini arzu ediyoruz.

30 Ocak 2023

Etiketler: #tecrit , #adalet nöbeti