Konca: Halk iradesi sürdükçe vekilliğimiz düşmeyecek

Kadınlar, Siirt Milletvekili ve Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca’nın milletvekilliğinin düşürülmesine tepkilerini, genel merkezde düzenledikleri basın toplantısıyla dile getirdi. Konca’nın da katıldığı basın toplantısında Kadın Meclisi üyeleri, milletvekilliğinin düşürülmesi kararını tanımadıklarını söyledi. Konca da, "Halkın iradesi dimdik ayakta oldukça halkın vekilliği de düşmeyecektir. Milletvekilliğimiz düşmemiştir" ifadesini kullandı.

Kadın Meclisi üyeleri ve Konca, basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

HDP Kadın Koordinasyonu Üyesi Birsen Kaya:

Siirt Milletvekili aynı zamanda Kadın Meclisi Sözcümüz Besime Konca’nın vekilliği düşürüldü. Buradan kadınlar olarak erkek egemen siyasetin kadının var olduğu her alandaki kuşatmasına karşı söz söylemek istiyoruz.

Meclis açılır açılmaz topluma mesajını verdi

Meclis’in açıldığı gün ilk icraatı vekillik düşürmek oldu. Bunun evveliyatı da var. HDP’yi siyaset sahnesinden silmek amaçlanmakta. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın, Nursel Aydoğan’ın, Tuğba Hezer’in vekillikleri düşürüldü. Milletvekilliği düşürülen dördüncü kadın vekilimiz de Besime Konca oldu. Erkek egemen siyaset Meclis açılır açılmaz topluma ilk mesajını verdi. Erkek egemen siyasetin devam edeceğini biz buradan anlıyoruz.

Kadınların sokakta, parlamentoda, ekonomik alanda; her alanda kadın kimliğiyle var olma talebinin engellenmesine izin ermeyeceğiz. Onlar mecliste Kürtler, Aleviler, demokrasi talep edenler, özgürlük isteyen kadınlar olmasın istiyorlar. Ama 7 Haziran’dan bu yana eşit temsiliyeti uygulayan bir parti olarak biz asla durduğumuz yerden taviz vermeyeceğiz. Faşizmin omurgasını oluşturan bu erkek egemen siyasete engel olacağız. Biz bu böyle gitmez kadınlar izin vermez demeye devam edeceğiz. Siyaset sahnesinin her alanında olmaya devam edeceğiz.

Milletvekilliği bu iktidarın lütfu değil

HDP’nin parlamentoda olması da vekillik de bu iktidarın lütfu değil. Bize oy veren milyonlar var. Kadınların iradesini temsil etmeye devam edeceğiz. Bizim vekillerimiz gene halkın iradesidir. Besime yoldaşımız halkın vekili olmaya devam edecektir.

Kadınlardan korkmaya devam edin

Dün gece vekilimiz yurt dışından gelirken vekilimizi karşılamak istedik. Ama olağanüstü bir durumla karşılaştık İl örgütümüz abluka alına alındı. Kadınların direngen duruşundan korkularının sonucudur bu. Biz eşitlik talebimizden vazgeçmeyeceğiz. İktidar bundan korkmaya devam etsin.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca:

Zalimin zulmüne alışığız. Bu tekçi, faşizmi, militarizmi meşrulaştıran yönetim anlayışına yabancı değiliz. Parlamentoda olmamız özellikle demokrasiyi ve kadın mücadelesini benimseyen kitlelerin, bu ülkeye demokrasinin geleceğine inanarak oy veren insanların oylarıyla seçildik. Bu konuda umudumuz büyüktü. Bu erkek egemen, tekçi, gayrı meşru siyaseti dayatan anlayışı değiştirmeye inandık. Fakat 1 Kasım bir darbeydi, 4 Kasım bir darbeydi. Bu darbelerin kesintisiz biçimde sürmesinin ifadesidir vekilliklerimizin düşürülmesi.

Bu iktidar darbeleri boyutlandırdı

Biz darbe geleneğine yabancı değiliz ama bu iktidarla birlikte darbelerin boyutlandığını gördük. Hukuki darbe, siyasi darbe, medya darbesini gördük. Bu kadar hukuksuzluğu bu iktidar nasıl başardı? Bu kadar düşmanlık, bu kadar hukuksuzluğu, bu kadar retçilik bu parlamento çatısında nasıl büyüdü? Üzücü olan budur. Bundan sonra bunu daha fazla dile getirmek, daha fazla mücadele etmek gerekiyor.

Biz 80’lerde de, 90’larda da, 2000’lerde de bunun mücadelesini verdik. Darbeleri aşa aşa, bedeller ödeye ödeye mücadele ettik. Türkiye’nin demokrasisinin Ortadoğu’ya örnek olmasını isteyerek bu parlamentoda yer aldık. Bugün parlamento çatısı altında buna izin vermeyebilirler ama biz sokakta, halkımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz.

Siyaseti canavarlaşmadan kurtarmak kadınların sorumluluğu

Milletvekilliklerin düşürülmesi tarihte yaşanmamış bir hukuksuzluktur. AKP hukuksuzlukları aşmakla övünen ama yaşadıklarının bin katı daha fazla hukuksuzluk uygulaması nedenleri ortada da olsa anlaşılır bir durum değil. Bu siyasette beklentisi olan kadınlara çağrımız şu: Kadınlara bu kadar zulmü kabul etmemek gerekiyor. İktidar hırsı canavarlaştırıyor. Siyaseti bu canavarlaşmadan kurtarmak gene biz kadınları sorumluluğudur. Biz de HDP Kadın Grubu olarak bunun için mücadele edeceğiz.

Halk iradesi sürdükçe vekilliğimiz düşmeyecek

Halkın iradesi dimdik ayakta oldukça halkın vekilliği de düşmeyecektir. Milletvekilliğimiz düşmemiştir. Çalışmalarımız devam edecektir. Parlamentoda sabahlara kadar harcadığımız mesaiyi halkımızın içinde sürdüreceğiz.

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp:

4 kadın milletvekilimizin vekilliklerini kendi KHK’ları ile düşürdüler. Tabi bu onlar açısından böyle. Biz meşru bir partiyiz ve bu meşruiyetten aldığımız güçle siyaset yapıyoruz. Onlar bizi buraya getirmedi, o parlamentoda kimin olacağına halk karar verir. Dünkü düşürme kararı yok hükmündedir. Besime Konca bizim kadın sözcümüzdür. Biz onunla birlikte siyaset yapmaya devam edeceğiz. Bunu ortak kadın mücadelesiyle büyüteceğiz. Kararı yok sayıyoruz.

4 Ekim 2017