Konya Katliamı Davasında katiller korundu

Konya'nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021'de Keleş ve Çalık aileleri tarafından ırkçı saldırıya maruz kalan Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin, bu saldırının ardından gerekli koruma tedbirlerinin alınmaması sonucu 30 Temmuz 2021’de tetikçi Mehmet Altun tarafından katledilmesine ilişkin davanın karar duruşması bugün görüldü. Duruşmayı HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcümüz Nuray Özdoğan, Milletvekillerimiz Serpil Kemalbay, Murat Çepni ve Kemal Peköz ile parti yöneticilerimiz takip etti. 

Mahkeme avukatsız devam etti

Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında, tevsi tahkikat talepleri konusunda savunmanın ara karar talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Mahkeme, talebin yargılamayı uzatmaya dönük olduğunu belirterek sanık tarafının söz kurmasına karar verdi. Karara itiraz eden avukatlar salondan çıkarıldı.

"Kürtler katledilecek katilleri hep beraat mı edecek?"

Konuya ilişkin açıklama yapan Grup Başkanvekilimiz Meral Danış Beştaş, davanın avukatsız devam etmesine “Bu aslında mahkemenin ne yapmak istediğini gösterdiği ve kararı ilan ettiği anlamına geliyor. Irkçı bir katliam işlendi. Irkçılığa ırkçılık demezsek, ırkçılıkla mücadele edemeyiz. Türkiye’de Kürtler eşit ve özgür yurttaş değil. Ayrımcılığa ve ötekileştirmeye uğruyor. Bu işin sorumlusu kim, sadece tetikçi katil mi? Tabii ki değil. Sorumlular ırkçı ve milliyetçi söylemlerle Kürtlere düşmanlık yapanlardır. Bu söylemi uygulayan kolluk ve İçişleri Bakanıdır. Gereğini yerine getiren yargı erkidir” diye konuştu. Beştaş şöyle devam etti: 

“Bugün katilin tuttuğu tetikte ırkçılığa karşı çıkmayan herkesin eli vardır. Nerede kardeşlik, neredesiniz? Çıkıp saçma sapan açıklamalarla katliamı örterek mi ırkçılıkla mücadele edeceksiniz? Bugün utanç verici ve tarihin kara sayfalarına geçecek bir yargılama izledik. Avukatlar iddiaları o kadar iyi sundular ki, her şey çok açık. Bu katilin kollukla bağlantısı nedir? Sadece katile 10’ar defa müebbet vererek bu dosyada adalet sağlanmaz, arkasındaki gücün ve bağlantıların ortaya çıkarılmasıyla adalet gerçekleşir. Bu katliam 84 milyon yurttaşın bilmesi gereken bir katliamdır. Kürtler katledilecek, katledilenler de hep beraat mı edecek? Bunu kabul etmiyoruz."

"Dedeoğulları ailesinin yanındayız"

"Bu katliam soykırımdır ve insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu maddenin gereği yapılırsa, barışa ve demokrasiye giden yolu açabiliriz. Biz HDP olarak ilk günden itibaren Dedeoğulları ailesinin yanındayız. Şu anda bütün Türkiye ve dünya duysun ki bu mahkeme müdahil Çetin Dedeoğulları ve avukatların gıyabında karar veriyor.” 

Mahkeme, tetikçi Mehmet Altun’a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, diğer tüm sanıklar yönünden beraat kararı verdi.

17 Kasım 2022