Kürkçü: Meclis açlık grevleriyle ilgili inisiyatif almalı

İzmir Milletvekilimiz Ertuğrul Kürkçü, Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Grevcilerin yaşamsal tehdit sınırına geldiğini ve Meclis'in inisiyatif alması gerektiğini söyleyen Kürkçü, şöyle konuştu: 

Konuşmam hepinizi ilgilendirecek diye düşünüyorum çünkü daha dün pek çok AKP'li vekil arkadaşımızın kol kola gezdiği insanlar şu anda cezaevlerinde. Bu referandum sırasında gerçekleşen işlenmiş bütün seçim suçlarının da pekâlâ yarın onları cezaevine taşımasına muhtemeldir. Bütün bu nedenlerle cezaevinde olup bitenler aslında hepimiz için son derece önemlidir.

Cezaevlerindekilerin yüzde 80’i hayır dedi

Türkiye cezaevlerinde 210 bin tutuklu ve hükümlü var. Bunların yüzde 80'i referandumda "hayır" oyu kullandı, yüzde 20'si "evet" dedi. Demek ki cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlüler aslında cezaevindeki gidişattan hiçbir şekilde memnun değiller. Sadece bu bile başlı başına burada bir tartışmayı bizim için önemli kılar.

Grevi sürdürenler yaşamsal tehdit sınırına yaklaştı

Türkiye cezaevlerinde sürüp giden açlık grevlerinin 64'üncü günündeyiz ve bu açlık grevlerini sürdürenler yaşamsal tehdit sınırına çoktan yaklaştılar. Talepleri şunlar: İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde kalmakta olan Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması. Kürt, demokrat ve muhalifler üzerinde yürütülen yaygın gözaltı tutuklama operasyonlarının, askerî ve siyasi baskının sonlandırılması. Cezaevlerinde gayri insani ve kötü muamele teşkil eden uygulamaların sonlandırılması. Bugüne kadar bu taleplerine ne cezaevi yönetimlerinden ne Adalet Bakanlığından yanıt aldılar.

Cezaevi idareleri herhangi bir adım atmadı

Bundan önceki bütün grevlerde de bu talepler gündemdeydi ve bütün bunları Meclis Cezaevleri Komisyonu ve diğer yetkililerle görüşmeler yoluyla çözebilmiştik. Özellikle Olağanüstü Hâl Yasası'ndaki değişiklikler ve cezaevlerine dayatılmış bulunan yaptırımlar dolayısıyla ortaya çıkan ihlaller son derece önemli bir sorun bloku oluşturmaktadır. Bunların çözümü pekâlâ mümkündür. Bu grevler sonlandırılabilecekken cezaevi idareleri bu yönde de bugüne kadar herhangi bir adım atmadılar.

Meclis inisiyatif almalı

Çıplak arama, kitap ve diğer basılı malzemenin cezaevine sokulmaması, görüşlerin gardiyan nezaretinde yapılması, avukat görüşlerinin kaydedilmesi ve gene onların da gardiyan nezaretinde yapılması; doktorlar tarafından muayene, hastaneye sevk konularının savsaklanması; uygun adım yürütme mecburiyetinin dayatılması, koğuşlarda ayakta sayım istenmesi, havalandırma saatlerinin kısıtlanması, sosyal alanlara çıkışın kısıtlanması gibi pek çok husus aslında bugünkü mevzuat içerisinde dahi çözülebilir. Bir an önce bu cezaevleriyle ilgili bir araştırmaya girişilerek Meclisin inisiyatifi eline alması son derece yerinde olacaktır.

Şu an sadece hükümlüler değil aileleri de onlarla dayanışma için açlık grevindedirler. Cezaevlerinden haber alamamaktadırlar, kaygı, endişe ve sürekli olarak çektikleri görüşememe sıkıntısı dolayısıyla son derece geniş bir kesimin mağduriyetinden söz ediyoruz. Adalet Bakanlığı tarafından bu tutuklu ve hükümlülerle görüşmelerimiz önlenmektedir. Adalet Bakanlığı kullanarak bizlerin hem siyasi bakımdan olan biteni anlamamızı hem de. Tutuklu ve hükümlülerle görüşerek onların taleplerine çözüm getirilmesi ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Bir an önce cezaevlerindeki sorunlara çözüm bulmak için adım atmalıyız, insanlarımızı ölüme terk etmemeliyiz. Cezaevlerindeki herkes diğer herkesle eşit haklara sahiptir. 

19 Nisan 2017