Kurtulan: Afrin’de Türkiye ile ÖSO’cu gruplar arasında Afrin’in zeytini konusunda bir protokol yapıldığı doğru mudur?

Grup Başkanvekilimiz Fatma Kurtulan'ın Afrin'deki zeytin talanına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi:

20 Ocak 2018’de TSK ile Türkiye destekli ÖSO gruplarının Suriye’deki Kürt kenti Afrin’e girmesi ile Afrin nüfusunu %80’i göç etmek zorunda kalmıştır. Kente o tarihten bu yana OSÖ grupları yerleşmiş, kalan nüfusa ise çeşitli işkenceler uygulandığına dair haberler dünya kamuoyunda sıkça yer alır olmuştur.Türkiye destekli bu gruplar tarafından fidye amacıyla kaçırılıp aylarca haber alınamayan Afrinliler olduğu bu iddialardan biri iken ortaya çıkan Afrin zeytin ve zeytinyağlarının bu gruplarca yağmalanarak Türkiye üzerinden satıldığına yönelik bilgiler, Afrin’in adeta yağmalandığının kanıtı niteliğindedir.

1- Afrin’de Türkiye ile ÖSO’cu gruplar arasında Afrin’in zeytini konusunda bir protokol yapıldığı doğru mudur?

2- Afrin’den 20 Ocak 2018’den bu yana ithal edilen ürünler nelerdir, ne kadar ithal edilmiştir?

3- Afrin’den getirildiği iddia edilen zeytin ve zeytinyağı miktarı ne kadardır? Bu ürünler kim/hangi kurum tarafından kimden alınmıştır?

4- Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla satılacağı duyurulan zeytin ve zeytinyağları için hangi Afrinli üretici ile anlaşma yapılmıştır?

5- Zeytin Dalı Sınır Kapısı’ndan açıldığı günden bu yana hangi ürünler, ne kadar miktarda getirilmiştir?

6- Suriye savaşı çıktığından bu yana hangi tarihlerde, hangi sınır kapısından ne getirilmiştir? Sınırın öte tarafına ne götürülmüştür?

12 Kasım 2018