TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik İdris Güllüce Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

18.03.2014

A. Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili

Aydın Söke'ye bağlı Kisir köyü Osmankuyusu mevkiinde bulunan eski uranyum sondajları bölgesinde çok yüksek oranda radyasyon ölçüldüğü belirtilmektedir. Adı Kanser Köy'e çıkan Söke'ye bağlı Kisir köyünde Yusufalan Mahallesi'ndeki uranyum sondajlarının olduğu alanda üç farklı ülkeden, konunun uzmanları ve bilim insanları, üç ayrı cihazla yaptıkları radyasyon ölçümlerinde yıllık güvenli dozun 450 katı radyasyon tespit edildiği Evrensel Gazetesi haberlerinde yer almıştır.

Bu radyasyonlu alanlarda hiçbir şekilde önlem alınmazken, herhangi bir uyarı levhası da bulunmamaktadır. Dere ve çeşmelerdeki sular ise insanlar ve hayvanlar tarafından kullanılmaya devam edilmektedir. Köyün Muhtarı Baki Suna, kanser vak'alarının köylüleri tedirgin ettiğini, son bir yılda 8 köylünün kanser nedeniyle öldüğünü, halen, kanser tedavisi gören 4 köylüsünün bulunduğunu ifade etmektedir.

 Konuyla ilgili olarak;
1. Aydın Söke'ye bağlı Kisir köyü Osmankuyusu mevkiinde bulunan uranyum sondajları bölgesindeki radyoaktif kirliliğin yayılmasının önlenmesi için alanın uzmanlar tarafından rehabilite edilmesi konusunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?
2. Bugüne kadar alandaki kirliliğin çevreye ve canlı yaşamına etki etmemesi için hiçbir önlem almayan sorumlular hakkında işlem yapılmış mıdır?
3. Köyde kanser vak'alarında artış olup olmadığı bilimsel olarak araştırılmış mıdır?  
4. Yörede başka uranyum sondajları yapılmış mıdır? Yapılmışsa nerelerde yapılmıştır? Buralar da radyasyon kirliliğinin yayılımını engellemek için önlemler alınmış mıdır?
5. Manisa Köprübaşı, Söke Kisir köyleri örneklerinde görüldüğü gibi Türkiye'de bir dönem yapılan uranyum sondajları ve madenciliğinin yarattığı çevresel ve sağlık sorunları ile ilgili herhangi bir araştırma yapılması planlanmakta mıdır?
6. Bakanlık olarak, Aydın Söke'ye bağlı Kisir Köyünde bulunan uranyum sondajları bölgesindeki yüksek radyasyonun çevre ve halk sağlığına olumsuz etkilerini bertaraf etmek için ne tür rehabilitasyon ve korunma önlemleri alınacaktır.
7. Halk sağlığı açısından yöre insanlarında DNA düzeyinde bir analiz programı yapacak mısınız? Kanser türleri hakkında bir çalışmayı şu anda yaşayan insan ve hayvanlarda yapacak mısınız?
8. Yörede toprak, su, yeraltı suyu, bitki sebze ve meyvelerde radyoaktif madde türleri ve izotopları bakımından en az bir yıllık bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
9. Nükleer radyasyon ve nükleer radyasyondan korunma hususlarının tek yetkili ve sorumlusu TAEK ve ilgili birimlerinin çalışmalarında bir eksiklik var mıdır? Bu kurumumuz bu haliyle yarın hayata geçirilmesi için çalışılan iki Nükleer Reaktör (Akkuyu ve Sinop)devreye alındığında da bu ciddiyetle çalışırsa halkımız için bir risk oluşmaz mı?