İstanbul milletvekilimiz Levent Tüzel İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'ün yanıtlaması istemiyle EMEP Ankara İl Yöneticisi Kadir Örnek'in kaçırılmasına ilişkin bir soru önergesi verdi. Önergenin gerekçesi şöyle:

Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Yöneticisi Kadir Örnek, 29.06.2015 tarihinde saat 11.00 sıralarında Sincan’da evinin bulunduğu sokakta 4 kişi tarafından kafasına çuval geçirilerek zorla Hyundai marka Accent model beyaz bir arabaya bindirilerek kaçırılmış, bir buçuk saat sonra Yenimahalle’nin Karşıyaka Mezarlığı'na bakan Kayalar Mevkii'nde bırakılmıştır.

Kendisini kaçıran şahıslarca sorgulanan Örnek’e; “Nereden buluyorsunuz bizi? Ne işiniz var bizimle? Sincan’da ne işin var? Bu işlerle bir daha uğraşmayacaksın” şeklinde sorular sorup, tehdit eden şahısların, Örnek’in “Siz kimsiniz?” sorusuna ise; “Bizi tanıyorsun” “Elimizde çok imkan var, gücümüz var. Ama sana bir şey yapmak istemiyoruz. Seni buraya gönderenler senin iyiliğini düşünmüyorlar” diye kendisini korkutmaya çalıştıklarını ifade etmiştir.

30 Mayıs 2015 tarihinde Polatlı’da Türk Metal Sendikası'ndan istifa eden ORS işçileriyle görüşmeye giden EMEP Ankara İl Yöneticisi Ayhan Aydoğan’ın da gece evine giderken yolunun 4 kişi tarafından kesilip silah gösterilerek tehditle telefonuna el konulup bir saat boyunca karıştırıldığı ve “Bak sen zaten siyaset bilimi yüksek lisansı yapıyorsun, ortalaman falan da çok yüksek, git bu işi okulunda yap. Polatlı’daki işçiyle de, diğer işçilerle de başkası ilgilensin, yarınki toplantıya falan da gitme” şeklinde benzer tehditlerde bulunulduğu öğrenilmiştir.

2 Temmuz tarihli Evrensel gazetesinde ise, EMEP yöneticileri Aydoğan ve Örnek’e yapılan saldırıların yanısıra; Kocaeli’de Fort Otosan fabrikasında başlayan işçi direnişini takip eden Evrensel Kocaeli Temsilcisi Arzu Erkan’nın bizzat Türk Metal Genel Sekreteri Yücel Yücel tarafından arandığı ve “Ford Otosan’da bu işlerin başında sen varmışsın. Bana böyle bir bilgi geldi. Biz seni tanırız sen de bizi tanırsın, bu işlere bulaşma” diyerek tehdit edildiği, tehdit telefonunun hemen ardından gazete ve televizyon bürolarının Türk Metal’in delegeleri tarafından takibe alındığını, sürekli telefonla taciz edildiği, evine giderken pompalı tüfekle aynı akşam, aynı lacivert araçla iki kez 4 er el ateş açıldığı belirtilmektedir. Bursa’da Evrensel muhabiri Veli Şahin’in bir çok kez Linea marka beyaz araçlarla takip edildiği bildirilmektedir. Öte yandan, Bursa’da metal işçilerine TİS döneminde aydınlatma çalışması yapan Bursa EMEP yöneticisine yönelik saldırıları nedeniyle Türk Metal Bursa Şube Başkanı Recep Tan’ın yargılandığı ve ceza aldığı haberi de yer almaktadır.

EMEK Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık tarafından yapılan basın açıklamasında, “Parti yönetici ve üyelerinin bir süredir benzer saldırılarla karşılaştığını, parti yöneticilerinin işçilere yönelik bildiriler dağıtıp çeşitli fabrikalarda işçiler arasında aydınlatma ve örgütlenme çalışması yaptığını; bu faaliyetleri boyunca takip edildiklerini, evinin önünde araçların beklediğini, yolunun kesildiğini ve son olarak da Kadir Örnek’in kaçırıldığını” bildirmiştir. Bu sürecin, EMEP’in yürüttüğü faaliyetin ve Örnek’i kaçıran şahısların söylediklerinin bu işi yapanlar konusunda kendilerine ipuçları verdiğini ifade eden Işık, metal işçilerinin eylemleri ve sonrasında başlayan saldırıların Türk Metal Sendikası ile ilgili kişileri akıllara getirdiğini” dikkat çekmiştir. Türk Metal Sendikası Kadir Örnek’e yapılan saldırılarla ilgilerinin olmadığına dair yazılı açıklama açıklamıştır.

Günlerce Bursa, Kocaeli, Ankara başta olmak üzere birçok kentte ve metal işkolundaki fabrikalarda metal işçilerinin insanca yaşamak için daha iyi toplu sözleşme ve sendikal demokrasi talebiyle grev ve direnişler yaptığı, topluca Türk Metal Sendikası'ndan istifa ettikleri bilinmektedir. İşçi sınıfını örgütlemeyi ve iktidarını hedefleyen Emek Partisi, işçi ve emekçilerle görüşlerini paylaşmakta, gelişmelerin daha çok işçi ve emekçi tarafından duyulması için çaba harcamaktadır. İşçiler arasında bildiri dağıtmak, gelişmeleri ve gerçekleri onlarla konuşmak, toplantılar gerçekleştirmek Emek Partisi'nin her gün yaptığı işlerdendir. Gerek EMEP yöneticilerine, gerekse Evrensel muhabirlerine yapılan müdahaleler karanlık, profesyonel operasyonları çağrıştırmaktadır. Dolayısıyla işçilerin mücadelesine, Emek Partisi'nin siyasi çalışma yürütmesine, halkın haber alma özgürlüğüne yönelik silahlı saldırı, adam kaçırma, şantaj ve tehditleri yapan organize kişi ve güçlerin açığa çıkarılması gerekmektedir.

Tüzel bu çerçevede İçişleri Bakanı'na şu soruları yöneltti:

1. 1

Metal işçilerinin grev ve direnişleri ile ilgili haber yapan Evrensel gazetesi ve Hayat TV muhabirleri ile EMEK partisi yöneticilerine yapılan tehdit, şantaj ve saldırıların arkasındaki organize kişi ve güçlerin açığa çıkarılması için bir inceleme başlatılacak mıdır?

2. 2

EMEP’in açıklamasında adı geçen Türk Metal Sendikasının bu saldırılarla ilişkisinin olup olmadığı araştırılacak mıdır?

3. 3

29.06.2015 tarihinde EMEK Partisi Ankara İl Yöneticisi Kadir Örnek’i Sincan Andiçen Mahallesi, Uğur Sokak girişinde başına çuval geçirip zorla Hyundai Marka Accent Model Beyaz renkli araçla kaçıran 4 kişi kimdir? Bu konuda bir inceleme yapılmasını düşünüyor musunuz? İnceleme yapılması halinde tarafımıza bilgi verilecek midir?

4. 4

29.06.2015 tarihinde Sincan Andiçen Mahallesi Uğur Sokak girişinde Hyundai marka Accent model beyaz araç görüntüsü, bu adres ve bu adrese çıkan sokak ve caddeler ile Sincan’dan Şentepe Kayalar’a gidiş yolları üzerinde mobese kayıtları mevcut mudur? Sincan Belediyesi Kapalı Spor Salonu önünde kamera mevcut mudur? Mevcut ise, söz konusu araç ve aracı kullanan ve içinde yer alan kişilere dair görüntü mevcut mudur?

5. 5

Kadir Örnek ve EMEP Yöneticilerini defalarca takip eden 06 ALT 06 ve 06 EKN 16 plakalı araçlar kime, hangi kuruma aittir?

6. 6

EMEP İl yöneticilerine müdahalede bulunan bu dört kişinin EMEP yöneticileri hakkında sahip oldukları bilgiler, bu kişilerin bir süredir takip edildiği ve haklarında bilgi toplandığını ve son derece profesyonel ve organize bir durum olduğunu göstermektedir. Bu olayda Ankara Emniyet güçlerinin ilgisi var mıdır?

7. 7

Ankara Emniyetince kullanılan Hyundai marka beyaz araç var mıdır? Var ise bunlar hangi birimlere ve kimlerin adına zimmetlidir? Mobese kayıtlarına göre, 29.06.2015 tarihinde bu araçlardan Sincan Andiçen mahallesi Uğur Sokak ve Şentepe Kayalar’da görüntüsü olan bir araç var mıdır?