Mahmut Celadet Gaydalı: Türkiye Afrikada tarım arazisi kiralıyor


Bitlis Milletvekilimiz Mahmut Celadet Gaydalı, 2017 bütçe görüşmelerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi üzerine söz aldı. Gaydalı, KESK’in kuruluşunun 21’in yılını kutlayarak başladığı konuşmasına şöyle devam etti: 

Türkiye, dünyada tarım ve hayvancılık alanında kendi kendine yeterli olma özelliği taşıyan nadir ülkelerden biri olmasına rağmen bugün yurt dışına bağımlı hale getirilmiştir. AKP iktidarları döneminde ise bu bağımlılık kronikleşmiştir.  Tohumda dışa bağımlılık, artan mazot ve gübre fiyatları, döviz kurundaki artış, desteklemelerin azalması, çiftçinin çoğu zaman elde ettiği ürünü maliyetinin altında bir fiyata satmak zorunda kalması gibi birçok nedenle birlikte çok sayıda çiftçimiz tarım faaliyetlerini sürdüremez noktaya gelmiştir.  

Yine, çiftçiler için getirilen BAĞKUR’a bildirilme zorunluluğu prim ödeme açısından sıkıntı yaratmaktadır. Devletin verdiği tarım desteği sigorta ödemesine gitmekte, 1 aylık tarım desteği 11 aylık sigorta primi ile kat be kat geri alınmaktadır. 

AKP iktidarının tarım alanında yarattığı en büyük tahribatlardan biri de hiç şüphesiz tarım arazilerinin hızla yok edilmesidir. Burada erozyon ile etkin mücadele yapılamaması kadar tarım arazilerinin imara açılmasının da büyük payı bulunmaktadır.  

Kendi topraklarını imha eden anlayış, bugün Sudan ve benzeri Afrika ülkelerinden tarım alanları kiralayarak özel sektörü o bölgelere taşıyacaktır. İktidar bu duruşu ile sömürgeci bir zihniyet sergilemektedir. 

Rant ekonomisinde üretim olmaz 

2023 hedefleri, dışa bağımlılığın minimuma indirilmesi, kendi kendine yeten bir ekonomik yapılanma gibi hayali fikirler pratikte yok hükmündedir. Rant ekonomisi olduğu sürece insanları üretime yöneltemezsiniz. Çünkü rant ekonomisinde üretim geri planda kalır. Üretici ve emekçi para kazanamaz. 

İnsanları üretken hale getirip üreticiyi de para kazanır kılmakla sağlam ekonomik temeller sağlamış olursunuz. Bunu sağlamak için kalkınmanın kırsal alandan başlatılması şarttır. Kırsal alandaki insanların refahının artması ve zenginleşmesi demek, kaza ve şehir merkezlerinin de otomatikman zenginleşmesi anlamına gelir. 

Köylere dönüşler etkinleşmeli 

Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları, aldıkları ücretler ve maruz kaldıkları ayrımcı politikalar nedeniyle en güvencesiz işçiliktir. Bu nedenle Mevsimlik tarım işçiliğine yol açan neden ve koşulların ortadan kaldırılması, köylere dönüşlerin etkin biçimde gerçekleştirilerek bu insanların kendi topraklarında, kendilerinin yöneteceği üretim faaliyetlerinin önünün açılması, mevsimlik tarım işçiliğinin kaçınılmaz olduğu hallerde demokratik örgütlülük ve bilinç temelinde, onurlu yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması gerekmektedir. 

8 Aralık 2016