Maraş Katliamını unutmuyoruz!

Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcülerimizin açıklaması:

44 yıl önce 19-26 Aralık tarihleri arasında Maraş’ta gerçekleşen katliamda yüzün üzerinde Alevi yurttaş hayatını kaybetmiş, binden fazlası yaralanmış, yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edilmişti. Türkiye, aradan geçen bunca zaman içinde Alevilerin güven ve huzur içinde yaşayabildikleri bir ülke haline gelmedi. Halen Alevilerin evleri işaretleniyor ve farklı toplumsal kesimlere; inançlara ve kimliklere karşı ötekileştirme, ayrımcılık ve nefret söylemi örnekleri yaşanıyor. 

Maraş’ta katledilen yurttaşların mezar yerleri bilinmiyor, belli değildir. Maraş Katliamına dair arşiv dosyalarının bulunduğu Genel Kurmay Başkanlığına bağlı Kara Kuvvetleri Komutanlığı mahkeme kararlarına rağmen “devlet sırrı” diyerek bu dosyaları avukatlarla paylaşmamaktadır.

Geçmişlerindeki acı olaylarla yüzleşemeyen toplumların, demokratik ve ortak bir geleceği inşa edemeyecekleri bilinci ile; Maraş Katliamı ile yüzleşilmesi, katliama dair arşivlerin açılması, bütün toplumun özgürleşmesi için atılması gereken ilk adımlar arasındadır. 

Meclis bünyesinde kurulacak bir Hakikat ve Adalet Komisyonu'nun, Maraş Katliamı ve tarihimizdeki tüm insan hakları ihlalleri ve insanlık suçlarını aydınlatmak için çalışmasının böyle bir yüzleşme süreci için iyi bir başlangıç olacağını düşünüyoruz.

Bugün tüm halklar ve inançlar için eşit yurttaşlık hakkı talebinin ne kadar elzem önemde olduğunu Maraş katliamından bugüne süregelen devlet politikalarının bugünkü uygulayıcısı AKP-MHP iktidarında görüyoruz. Aynı zihniyet devamla; bugün de Aleviliği bir inanç olarak görmeyenler, cemevlerini ibadethane olarak tanımayanlar, Aleviliğe adeta kayyım atıyor. Bu yılki Maraş Katliamı anmasına Maraş’ta yasaklar koyarak izin vermeyen iktidar kendini yine açıkça gösteriyor.

Maraş’ta, Çorum'da, Sivas’ta, Roboski’de ve üzerinde yaşadığımız bu topraklarda, hayatlarını benzer insanlık suçları sonucu kaybetmiş insanların acısını içimizde yaşatıyoruz. Maraş Katliamının unutturulması yönündeki girişim ve çabaları asla kabullenmeyeceğimizi, Maraş Katliamını unutturmayacağımızı bir kez daha vurguluyoruz.

Tülay Hatimoğulları & Turgut Öker
Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri
20 Aralık 2022