Marmara, Ege, Serhat Bölge Kadın Konferanslarımızı gerçekleştiriyoruz: Faşizmin karşısında en büyük barikatız

Merkezi Kadın Konferansı öncesi düzenlediğimiz bölge kadın konferanslarımızın üçünü bugün gerçekleştiriyoruz. Marmara Kadın Konferansımız İstanbul Bağcılar ilçe binamızda, Ege Kadın Konferansımız İzmir il binamızda, Serhat Kadın Konferansımız Van il binamızda yapılıyor. 

Başaran: Faşizmle kendini kurumsallaştırmaya çalışanlara karşı en büyük barikatız

Marmara Bölge Kadın Konferansımıza Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, Mardin Milletvekillerimiz Pero Dundar, Züleyha Gülüm, Marmara Bölge Eş Sözcümüz Semiha Şahin, HDP İl Gençlik Meclisinden Gönül Taşkın, Marmara Bölge PM, MYK üyelerimiz, İstanbul, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya il eşbaşkanlarımız, il ve ilçe yöneticilerimiz, İstanbul İl Kadın Meclisi üyelerimiz, HDK İl Sözcüsü Aynur Cengiz, SKM MYK Üyesi Hülya Gerçek, SODAP Temsilcisi Fatma İnce katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Başaran, şunları söyledi: 

Burada bir araya geldik, güçlü tartışmalar yürüteceğiz. Biz HDP’li kadınlar olarak yıllardır kendimizi örgütleyerek ve mücadele ederek sokaklarda, meydanlarda tartışmalarımızı yürütüyoruz. Yaşamın bütün alanlarında yeni dönemi nasıl organize edeceğimizi konuşmak için, bir esasa ve yol haritasına çevirmek için buradayız. 

HDP olarak Haziran ayı sonunda büyük kongremizi yapmayı hedefliyoruz. 2015’ten bugüne partimize dönük sistematik saldırılara, gözaltı-tutuklamalara ve baskılara rağmen, iktidar sözcüleri tarafından hedef alınmamıza, kadın arkadaşımızın parti binamızda katledilmesine, Genel Merkezimizde saldırıya uğramamıza rağmen geri adım atmadık. Bu yönelimlerin esas sebebinin HDP’nin kadın partisi olmasından kaynaklı olduğunu ifade ettik. Bugün faşizmle kendini kurumsallaştırmaya çalışanlara karşı en büyük barikatız. Bundan da asla geri adım atmayacağız. Aldığımız miras ve mücadeleyle bu konferansı gerçekleştireceğiz. 

İktidar Kaftancıoğlu’na  verilen cezada faşizmin karşısında direnenleri hedef almaktan vazgeçmeyeceğini gösterdi 

7 yıldır kadın mücadelesine saldırılar da hız kesmeden devam etti. Muhalif her kesime saldırılar oldu. Barış Akademisyenlerine, kadın kurumlarına saldırılar yapıldı. TJA’da, Rosa Kadın Derneği’nde, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nda bu saldırılar kendini gösterdi. En nihayetinde dün CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na  verilen cezada iktidar, faşizmin karşısında direnenleri ama en fazla da kadınları hedef almaktan vazgeçmeyeceğini gösterdi. Bizler yeniyi kurmaktan vazgeçmeyeceğimizi her alanda ilan ettik. “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz” demek için sokağa çıktık. Şu anda Meclis’te getirmek istedikleri yeni yasayla erkeklere “pişmanlık” adı altında zırh kurmak istediklerini gösterdiler. Karşımızda kendini kurumsallaştırmaya çalışan bir faşizm var. Bizler kendimizi daha büyük örgütlediğimiz bir yıl olarak değerlendiriyoruz geçtiğimiz yılı. Yeniyi nasıl örgütleriz, saldırılar karşısında mücadelemizi nasıl örgütleyeceğizi konuşmak istiyoruz. 

Hangi kararlarla kongreye gideceğimizi tartışacağız

Bu savaş siyasetine karşı hep beraber mücadeleyi nasıl öreceğimizi tartışmak elzemdir. Yarınki karma konferans öncesinde burada ortaya koyacağımız perspektif, karmanın önüne yol haritası olarak gidecek. Üç bölgede konferans gerçekleştiriyoruz bugün. 17 Mayıs’ta tüm konferanslarımız bitmiş olacak ve kongreye giderken hangi kararlarla gideceğimizi tartışacağız. Bugün de moralle, dirençle tartışmaları yürüteceğiz. İnanıyoruz ki tartışmalarda güçlü değerlendirmeler olacak. 

Çelik: Egeli kadınlar erkek egemen iktidara karşı asla yılmadı diz çökmedi 

İzmir’de gerçekleştirilen Ege Bölge Kadın Konferansımıza; Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Özlem Gündüz, Kadın Koordinasyonu Üyemiz Bedia Akkaya ile Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Antalya, İzmir kadın il eşbaşkanları, kadın meclisi üyeleri, HDK ve bileşen partilerimizin kadın temsilcileri, TJA, Barış Anneleri ve Ege TUHAY-DER kadın yöneticileri katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir İl Eşbaşkanımız Berna Çelik, kadın mücadelesi ve kazanımlarına yoğun saldırıların olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Konferansımızın amacı geçmiş 2 buçuk yıllık dönem pratiğimizi değerlendirmek, eksikliklerimizi görmek ve yeni dönem yol haritamızı hep birlikte belirlemektir.  Bizler şunu çok iyi biliyoruz; Egeli kadınlar erkek egemen iktidara karşı bu süreçte asla yılmadı, diz çökmedi ve mücadelesini her geçen büyüttü. Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz yıl 17 Haziran’da bu binada Deniz Poyraz yoldaşımız şahsında kadın özgürlük mücadelemize, birlikteliğimize, çok renkliliğimize yönelik bir katliam gerçekleştirildi. Acımız büyük; ancak öfkemiz, direnişimiz, isyanımız ise daha büyük. Ben bu inanç ve kararlılıkla HDP Kadın Meclisi adına hepinizi tekrardan selamlıyorum.” 

Taşdemir: Kürt kadınları örgütlenerek mücadele ediyor

Van’da gerçekleştirilen Serhat Bölge Kadın Konferansımıza ise milletvekillerimiz Dilan Dirayet Taşdemir, Muazzez Orhan, Şevin Coşkun, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kadın Koordinasyonu Üyemiz Bedriye Yorgun, Yerel Yönetimler Kurulu Üyemiz Harika Peker ile Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Ardahan, Kars, kadın il eşbaşkanları ve kadın meclisi üyeleri, Genç Kadın Koordinasyonumuz, TJA, Star Kadın Derneği, Barış Anneleri, DBP, Yeşil Sol Parti, ÖHD, TUHAY-DER, MEBYA-DER, GÖÇ-DER’in kadın temsilcileri katıldı. 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Taşdemir, şunları söyledi: 

“Kürt kadınları örgütlenerek mücadele ediyor.  Kadın öncülüğünde bugün açığa çıkan Rojava Devrimi en büyük örnektir. Bizler bu yaşamın takipçileriyiz. Sadece Türkiye ve Kürdistan’da değil tüm dünyada kadınlar erkek egemen zihniyetinin saldırlarıyla karşı karşıyadır. AKP-MHP iktidarı kadın düşmanı politikaları yürüterek kadınları hedef alıyor. Partimize, özelde kadın örgütlülüğümüze dönük iktidarın saldırıları her alanda devam ediyor. Bu saldırılar sonucunda bugün yüzlerce kadın arkadaşımız cezaevlerinde tutsak edilmekte. Ancak kadın yoldaşlarımız her alanda olduğu gibi AKP ve MHP iktidarı faşist politikalarına karşı mahkeme salonlarında da bu zihniyeti yargılıyor. 

AKP-KDP sınır hattında bir savaş yürütüyor. Bu savaş politikaları yüzyıllık Kürt mücadelesini yok etmeye yöneliktir. Bizler de bu saldırılara karşı kadın mücadelesiyle her alanda direnmeye devam edeceğiz.

13 Mayıs 2022